Επικοινώνησε μαζί μας : 23310 74073 ,γραμμή 24ωρης λειτουργίας

Συνεργασία φορέων της Ημαθίας ενάντια στη βία κατά των γυναικών

//Συνεργασία φορέων της Ημαθίας ενάντια στη βία κατά των γυναικών

Συνεργασία φορέων της Ημαθίας ενάντια στη βία κατά των γυναικών

79 περιστατικά βίας μέσα στο 2020 στην Ημαθία – 22 συλλήψεις ανδρών

Διαδικτυακή εκδήλωση στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, που τιμάται κάθε χρόνο στις 25 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης 25/11 με πρωτοβουλία του Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών του Δήμου Βέροιας και υπό την αιγίδα της Αντιδημαρχίας Παιδείας και Ισότητας Φύλων. Στην τηλεδιάσκεψη με θέμα «Δικτύωση και Συνεργασία των τοπικών φορέων για την αντιμετώπιση της βίας κατά των Γυναικών» συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των εμπλεκόμενων φορέων του νομού Ημαθίας, οι οποίοι προσέγγισαν το θέμα από την δική τους πλευρά, παρουσίασαν το έργο και τις δράσεις τους, ανέπτυξαν θέματα που αφορούν στην ενδοοικογενειακή βία, την κακοποίηση, τη σωματική, ψυχολογική, οικονομική βία κατά των γυναικών, ενώ την εκδήλωση παρακολούθησαν και πολίτες.

Η πραγματοποιηθείσα τηλεδιάσκεψη θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου Βέροιας, ώστε να έχουν τη δυνατότητα όλες και όλοι να την παρακολουθήσουν.

Την διοργάνωση χαιρέτισε ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης, λέγοντας πως είναι μια ευκαιρία για γόνιμο επιστημονικό διάλογο και συνεργασία φορέων, για την καλύτερη διαχείριση του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών. Τέλος, τόνισε την ανάγκη εξάλειψης των περιστατικών βίας ώστε να μην υπάρχει στο μέλλον ανάγκη να τιμούμε την ημέρα αυτή.

Χαιρετισμό απηύθυνε και η αντιδήμαρχος Παιδείας και Ισότητας Φύλων και Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας του Δήμου Βέροιας Συρμούλα Τζήμα, αναφερόμενη μεταξύ άλλων και στον φωτισμό του Δημαρχείου με πορτοκαλί, το συμβολικό χρώμα κατά της Βίας. Αναφέρθηκε επίσης στην πληθώρα φορέων σε επίπεδο δήμου που ασχολούνται επιστημονικά και παράσχουν την συνδρομή τους στις γυναίκες που το έχουν ανάγκη και οι περισσότεροι συμμετέχουν στην παρούσα τηλεδιάσκεψη και πως η συνεργασία του δήμου με τους περισσοτέρους είναι διαρκής.

Χαιρετισμό επίσης απηύθυναν η Μαρία Συρεγγέλα, Γενική Γραμματέα Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων και η Σοφία Μαυρίδου, Πρόεδρος Επιτροπής Ισότητας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και αντιπεριφερειάρχης Πιερίας.

Στη συνέχεια οι εκπρόσωποι των φορέων που συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη, ανέπτυξαν από ένα θέμα σχετικό με την βία κατά των γυναικών, αρχής γενομένης από την Ψυχολόγο, την Κοινωνική Λειτουργό και την Νομική Σύμβουλο του Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Δήμου Βέροιας, Έφη Τσαπαροπούλου, Χαρούλα Νατσιοπούλου και Σταυρούλα Λυμούση αντίστοιχα.

Ηχηρό μήνυμα χαρακτήρισε την εκδήλωση η Έφη Τσαπαροπούλου, αναφερόμενη στη συνέχεια στο έργο του Κέντρου αλλά και τις γυναίκες που μπορεί να εξυπηρετήσει. Όπως διευκρίνισε, ενώ το κέντρο έχει ταυτιστεί με την κακοποίηση, εξυπηρετεί κάθε γυναίκα που ανήκει σε ευάλωτη ομάδα. «Το Κέντρο εξυπηρετούσε γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας μέχρι το 2015. Έκτοτε εξυπηρετεί κάθε γυναίκα που ανήκει σε ευάλωτη ομάδα, πχ. προσφύγισσα, ΑμΕΑ, μετανάστρια, άνεργη, μονογονέα», τόνισε, ενημερώνοντας παράλληλα πως το Κέντρο παρά το lockdown παραμένει ανοιχτό, εξυπηρετώντας μέσω τηλεφώνου ή mail (τηλ. 2331065304 – mail: isotita@veria.gr).

Επιπλέον, η κ. Τσαπαροπούλου αναφέρθηκε σε δύο μύθους γύρω από την κακοποίηση της γυναίκας, που αφορούν στο προφίλ των γυναικών και τις μορφές της. Όπως είπε, οι γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας είναι από αναλφάβητες μέχρι και κάτοχοι μεταπτυχιακού, από άνεργες μέχρι και οικονομικά ανεξάρτητες, καθώς η κακοποίηση δεν γνωρίζει κοινωνικό ή οικονομικό status. Επίσης η κακοποίηση δεν είναι μόνο σωματική αλλά έχει και ύπουλες, υπόγειες μορφές.

Στο κομμάτι της υποδοχής των γυναικών στο Κέντρο Συμβουλευτικής, είτε δια ζώσης, είτε τηλεφωνικά τώρα εν μέσω πανδημίας, αναφέρθηκε η Χαρούλα Νατσιοπούλου, επισημαίνοντας πως σε κάθε περίπτωση διατηρείται απόλυτη εχεμύθεια στον τρόπο υποδοχής και διαχείρισης του κάθε περιστατικού. Επιπλέον, αναφέρθηκε στη συνεργασία του Κέντρου με άλλους φορείς στη διαχείριση των περιστατικών, καθώς για κάθε πρόβλημα που μπορεί η κάθε γυναίκα να αντιμετωπίζει, γίνεται εξωτερική παραπομπή σε αντίστοιχους φορείς για συμβουλή, βοήθεια κτλ. πχ. για επιδόματα, νομικές συμβουλές κτλ.

Στο νομικό κομμάτια της αντιμετώπισης των περιστατικών αναφέρθηκε η Σταυρούλα Λυμούση, όπως πχ στην συνεργασία του Κέντρου Συμβουλευτικής με τον Δικηγορικό Σύλλογο ώστε να υπάρχει δυνατότητα για δωρεάν εκπροσώπηση στο δικαστήριο γυναικών που δεν έχουν την δυνατότητα.

Στη συνέχεια τον λόγο πήραν οι ομιλήτριες:
Η Τερζητάνου Λευκοθέα, Εισαγγελέας Πρωτοδικών Βέροιας που ανέπτυξε το θέμα «Νόμος 3500/2006 για την Ενδοοικογενειακή Βία – Προστασία του θύματος ή ατιμωρησία του δράστη;»

Αστυνομία: 79 περιστατικά κακοποίησης φέτος στην Ημαθία – 24 συλλήψεις ανδρών

Η Κάσδαγλη Αναστασία, εκπρόσωπος της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ημαθίας που αναφέρθηκε στο θέμα «Αρμοδιότητες Γραφείου Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας και χειρισμός περιστατικών που επιλαμβάνεται η υπηρεσία μας». Μάλιστα, αναφέρθηκε σε κάποια στατιστικά στοιχεία, λέγοντας πως από τις αρχές του 2020 μέχρι σήμερα, έχουν καταγραφεί στην Αστυνομία 79 περιστατικά βίας κατά των γυναικών στην Ημαθία, ευτυχώς χωρίς σοβαρούς τραυματισμούς, ενώ έγιναν 24 συλλήψεις ανδρών.
Νοσοκομείο: Γυναίκες θύματα βίας αρνούνται να ομολογήσουν, συγκαλύπτουν και δυστυχώς επιστρέφουν
Οι κυρίες Κωτσιοπούλου Ειρήνη, Σαρκατζή Ελισσάβετ και Μητάκου Δέσποινα από την Κοινωνική Υπηρεσία του Νοσοκομείου Βέροιας αναφέρθηκαν στο θέμα «Η Συμβολή της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Γενικού Νοσοκομείου Βέροιας σε περιστατικά Κακοποίησης Γυναικών». Αναφέρθηκαν σε περιστατικά γυναικών θυμάτων κακοποίησης και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γιατροί κατά την περίθαλψη, καθώς όπως είπαν, σε κάποιες περιπτώσεις τα θύματα αρνούνται να ομολογήσουν τη βία που υπέστησαν και έχουν την τάση να συγκαλύπτουν το πρόβλημα και να ωραιοποιούν καταστάσεις, ακόμα και αν χρήζουν νοσηλείας. Δυστυχώς όπως ειπώθηκε, πολλές από αυτές επιστρέφουν στο Νοσοκομείο.

Η Αγγελή Παρασκευή,Ψυχολόγος στην Κοινωνική Υπηρεσία Δήμου Βέροιας, ανέπτυξε το θέμα «Ο πολυδιάστατος ρόλος της κοινωνικής υπηρεσίας του Δήμου Βέροιας στην αντιμετώπιση της Ενδοοικογενειακής Βίας», τονίζοντας πως η έμφυλη βία δεν είναι προσωπική και ιδιωτική υπόθεση, η έγκαιρη διάγνωση της κακοποίησης μειώνει την επαναθυματοποίηση και πως η συνεργασία όλων των φορέων κρίνεται απαραίτητη.

Η Κακολύρη Ιωάννα, Ψυχολόγος στο Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Βέροιας ανέπτυξε το θέμα «Το συμβουλευτικό – θεραπευτικό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της Ενδοοικογενειακής Βίας στα πλαίσια της ποινικής Διαμεσολάβησης», αναφέροντας μεταξύ άλλων πως στο Κέντρο του δήμου γίνονται κατά μέσο όρο 10 ατομικές συνεδρίες την εβδομάδα, οι δράστες είναι άνδρες και γυναίκες από τον δήμο Βέροιας, ενώ από τον Φεβρουάριο του 2020 έχουν γίνει 10 εισαγγελικές διατάξεις, με 3 περιστατικά να έχουν ολοκληρωθεί και 1 να βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η Κύρτσιου Φωτεινή, Δικηγόρος Παρ’ Εφέταις, MSc, Γενική Γραμματέας του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Βέροιας ανέπτυξε το θέμα «Η ενδοοικογενειακή βία στην περίοδο της καραντίνας», επισημαίνοντας πως για την αύξηση των περιστατικών βίας κατά των γυναικών κατά την περίοδο της καραντίνας, αιτία δεν είναι η πανδημία αλλά οι θύτες και πως ο κίνδυνος παραμένει και μετά την καραντίνα.

Η Μήτσιου Έμυ, Ψυχολόγος από τον Σύλλογο Κοινωνικής Παρέμβασης «ΕΡΑΣΜΟΣ», αναφέρθηκε στο θέμα «Ο Έρασμος σε ενεργό ρόλο πολλαπλών δράσεων για την απομείωση & πρόληψη της βίας κατά της γυναίκας και τη θωράκιση των εν γένει δικαιωμάτων της», στους άξονες που δραστηριοποιείται ο Σύλλογος, στις παροχές του ξενώνα φιλοξενίας, στην κοινωνική και ψυχολογική στήριξη κ.α.

Η Μπασιούρη Καλλιόπη, Ψυχολόγος και εργασιακή σύμβουλος της «Πρωτοβουλίας για το Παιδί», αναφέρθηκε στο θέμα «Παρεμβάσεις στη σχέση μητέρας – παιδιού στα πλαίσια της Ενδοοικογενειακής Βίας», στους στόχους παρέμβασης στις μητέρες, στα παιδιά, στον τρόπο εμπλοκής της ΠγτΠ, τις προϋποθέσεις επιτυχίας της παρέμβασης, στους παράγοντες αποτυχίας κτλ.
Η Γεωργιάδου Σεβαστή, Κοινωνική λειτουργός στον ΟΚΑΝΑ Βέροιας αναφέρθηκε στο θέμα «Γυναίκα και εξάρτηση: Ένας αγώνας στα χρόνια της κρίσης και της πανδημίας», επισημαίνοντας πως δύσκολα μια γυναίκα που βρίσκεται σε καθεστώς κακοποίησης που μπορεί να λέγεται και εξάρτηση, μπορεί να εμπιστευθεί θεσμούς και πως πρέπει να υπάρχει πληρέστερη ενημέρωση για την αποφυγή στίγματος.
Η Γούτα Σοφία, Κοινωνική λειτουργός στο Δημοτικό Ιατρείο του ΚΑΠΑ Δήμου Βέροιας αναφέρθηκε στο θέμα «Αγαπώ-Προστατεύω-Αγκαλιάζω», στη γυναίκα στον αρχαίο κόσμο, στη γυναίκα και τη μητρότητα, στην ανάγκη της αγκαλιάς κ.α.
Η Ταναμπάση Πολυξένη, Κοινωνική λειτουργός, νηπιαγωγός, MSc στο Βοήθεια στο Σπίτι του ΚΑΠΑ Δήμου Βέροιας ανέπτυξε το θέμα «Η συμβολή του προγράμματος στην αντιμετώπιση του φαινομένου της παραμέλησης ηλικιωμένων».
Η Μπαλτατζίδου Δώρα, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Νάουσας, Πρόεδρος Επιτροπής Ισότητας Δήμου Νάουσας αναφέρθηκε στην «Εισήγηση Αντιδημάρχου Πολιτισμού Δήμου Η.Π. Νάουσας για τη βία κατά των Γυναικών».

Η Τόσκα Ασημούλα, Κοινωνική λειτουργός στο Κέντρο Κοινότητας Δήμου Νάουσας αναφέρθηκε στο θέμα «Το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Νάουσας στέκεται δίπλα στη Γυναίκα που κακοποιείται».

Η Μουτάκη Αθανασία, Κοινωνική λειτουργός στο Κέντρο Υγείας Αλεξάνδρειας αναφέρθηκε στο θέμα «Η διασύνδεση Κέντρου Υγείας Αλεξάνδρειας και συμβουλευτικού σταθμού γυναικών Βεροίας».

Οι κυρίες Μοσχοπούλου Όλγα, Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Αλεξάνδρειας, Πρόεδρος Επιτροπής Ισότητας Δήμου Αλεξάνδρειας, Μπεσυροπούλου Άννα – κοινωνική λειτουργός και Ζεϊμπεκίδου Χριστίνα – κοινωνική λειτουργός στο Κέντρο Κοινότητας Δήμου Αλεξάνδρειας, ανέπτυξαν το θέμα «Ωφελούμενες Γυναίκες της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Αλεξάνδρειας. Η βία κατά των Γυναικών στην Κοινότητα Ρομά».

Στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης για την εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, φωταγωγήθηκε το Δημαρχείο Βέροιας στις 24 και 25 Νοεμβρίου με πορτοκαλί χρώμα, χρώμα που καθιέρωσε διεθνώς ο ΟΗΕ για να συμβολίζει  τον αγώνα ενάντια στη Βία κατά των Γυναικών. Η εν λόγω δράση εντάσσεται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας (2014 -2020). Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο).
2020-11-27T09:08:07+00:00
Μετάβαση στο περιεχόμενο