«Γεια, ευχαριστώ που τηλεφώνησες. Είσαι καλά; Πόσο μακριά είσαι;»: Μια διαφορετική γραμμή για γυναίκες

//«Γεια, ευχαριστώ που τηλεφώνησες. Είσαι καλά; Πόσο μακριά είσαι;»: Μια διαφορετική γραμμή για γυναίκες

«Γεια, ευχαριστώ που τηλεφώνησες. Είσαι καλά; Πόσο μακριά είσαι;»: Μια διαφορετική γραμμή για γυναίκες

Μια δωρεάν τηλεφωνική γραμμή κρατά συντροφιά σε γυναίκες όταν περπατούν μόνες στη διάρκεια της νύχτας για το σπίτι τους και φοβούνται

Tο Εδιμβούργο ξεκίνησε πέρυσι μια τηλεφωνική γραμμή βοήθειας, που ονομάζεται Strut Safe, και κρατά συντροφιά στις γυναίκες όταν περπατούν μόνες στη διάρκεια της νύχτας για το σπίτι τους και φοβούνται.

Η Άλις Τζάκσον ακόμη θυμάται την νύχτα που απάντησε εκείνη την κλήση.

«Όταν σηκώνεις το τηλέφωνο μπορείς πάντα να καταλάβεις αν ο άλλος φοβάται», λέει. «Είναι ο τρόπος που τρέμει ή κομπιάζει η φωνή τους». Το κορίτσι στην άλλη άκρη της γραμμής είπε στην Άλις ότι ήταν στο δρόμο για το σπίτι. «Ήταν τόσο σίγουρη ότι κάτι θα συμβεί, προετοιμαζόταν, έτρεχε. Μου λέει, “νομίζω ότι κάποιος με ακολουθεί”».

Στη συνέχεια είπε στην Άλις το όνομά της, ηλικία, γενέθλια, διεύθυνση και πλήρη περιγραφή της εμφάνισής της και κάθε ρούχου που φορούσε. «Μου είπε, “αυτά θα χρειαστείς”», λέει η Άλις. «Ακόμη θυμάμαι τι ακριβώς είπε ότι φορούσε».

Η 22χρονη Άλις με την φίλη της, Ρέιτσελ Τσανγκ σκέφτηκαν την ιδέα μιας τηλεφωνικής γραμμής βοήθειας, που μπορεί να καλεί κάποιος όταν επιστρέφει περπατώντας σπίτι του, μια νύχτα τον Απρίλιο του 2021.

Ήταν λίγο μετά από μια αγρυπνία για την Σάρα Έβεραρντ. Ο Γουέιν Κούζενς, ένας 48χρονος αστυνομικός στο Λονδίνο, χρησιμοποίησε την ιδιότητά του για να σταματήσει την 33χρονη στον δρόμο ενώ εκείνη έφευγε από το σπίτι ενός φίλου. Την απήγαγε, στη συνέχεια τη βίασε και τη δολοφόνησε σε μια υπόθεση που συγκλόνισε τη Βρετανία και προκάλεσε κατακραυγή για τη βία κατά των γυναικών.

«Ήμασταν συντετριμμένες και θυμωμένες», λέει η Άλις, «γι’ αυτό αγοράσαμε ένα προσωρινό τηλέφωνο, ζητήσαμε από ανθρώπους να απαντούν εθελοντικά και δημοσιεύσαμε τον αριθμό σε κοινοτικές ομάδες».

Έκτοτε, η Strut Safe δέχεται κλήσεις κάθε Σαββατοκύριακο. «Μπορεί να έχουν αφήσει φίλους πίσω στο κλαμπ, ο φίλος τους να μην το σηκώνει ή να είναι πολύ αργά για να τηλεφωνήσουν στη μαμά τους», εξηγεί η Άλις, «οπότε μπορούν να μιλούν στο τηλέφωνο με έναν από τους εθελοντές μας όσο επιστρέφουν σπίτι».

Οι εθελοντές της Strut Safe που απαντούν στις κλήσεις περνούν από συνεντεύξεις, εκπαιδεύονται και ελέγχεται το ιστορικό τους. Είναι εκεί για να συνομιλούν και να καθησυχάζουν, αλλά μερικές φορές όσοι καλούν είναι πολύ αγχωμένοι και φοβούνται για την ασφάλειά τους.

«Κλαίνε, είναι πολύ αναστατωμένοι, και πρέπει να τους βοηθήσεις να τα καταφέρουν», λέει η Άλις. «Τους λες, “Κοίτα, είμαι εδώ μαζί σου”».

Οι εθελοντές είναι πάντα έτοιμοι να ειδοποιήσουν την αστυνομία ή να καλέσουν ένα ασθενοφόρο αν χρειαστεί. «Αλλά πάντα ρωτάμε: “Είστε εντάξει να χρησιμοποιούμε αυτές τις πληροφορίες για να σας βοηθήσουμε αν κάτι πάει στραβά;» λέει.

Αρχικά το Strut Safe μαθεύτηκε από στόμα σε στόμα, τώρα οι περισσότεροι βρίσκουν και μοιράζονται τον αριθμό μέσω social media. Και ο όγκος κλήσεων που λαμβάνουν κάθε Σαββατοκύριακο ποικίλλει, λέει η Άλις.

Υπήρξε τεράστια άνοδος μετά τον θάνατο της Σαμπίνα Νέσα τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, λέει, και μετά την πρόσφατη δολοφονία της Άσλινγκ Μέρφι εκτιμά νέα αύξηση στις κλήσεις. «Όταν συμβαίνουν τέτοια, ο κόσμος νιώθει πιο ανασφαλής», λέει.

Η εμπειρία στο Strut Safe έκανε την Άλις να αντιληφθεί εντελώς διαφορετικά τον βαθμό παρενόχλησης και βίας στο δρόμο, λέει.

«Όσοι αρνούνται ότι είναι πρόβλημα και λένε ότι κάποιος το κάνει για προσοχή, ότι αυτά δεν συμβαίνουν ή ότι οι δρόμοι δεν είναι έτσι – ακούγοντας αυτές τις κλήσεις, δεν υπάρχει αμφιβολία».

Χρηματοδοτούμενο από δωρεές, το Strut Safe λειτουργεί με σφιχτό budget και η Άλις αναγνωρίζει ότι δεν αποτελεί λύση.

«Λένε ότι το Strut Safe είναι απλώς ένα “τσιρότο”, το καταλαβαίνουμε- δεν μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα». λέει. «Αλλά υπάρχει κάτι τώρα που δεν υπήρχε πριν, είμαστε εδώ για όποιον μας χρειάζεται και ελπίζουμε ότι θα έρθουν περισσότερες αλλαγές».

Κάθε φορά που κάποιος επιστρέφει στο σπίτι με ασφάλεια, είναι τόση ανακούφιση, λέει η Άλις. «Μου λένε, “μπορώ να δω το σπίτι μου τώρα” ή “είμαι μόνο ένα λεπτό μακριά”, αλλά πάντα λέω, “Μην ανησυχείς, δεν πειράζει, θα μείνω στο τηλέφωνο. Απλά πες μου όταν είσαι στην πόρτα”».

Στη συνέχεια ακούει τον ήχο των κλειδιών, τη μαμά κάποιου να φωνάζει, «Πού ήσουν;» ή ένα γάβγισμα σκύλου. Και μετά τα λόγια, «Έφτασα, ευχαριστώ πολύ».

“Μερικές φορές τελειώνεις μια κλήση 20 λεπτών συναισθηματικά έντονη και σοβαρή. Το άτομο που κάλεσε μπορεί να έτρεχε στο τέλος, κλαίγοντας. Και μετά το κλείνεις, κάθεσαι στον καναπέ σου, το τηλέφωνο βουβό και επικρατεί σιωπή», λέει η Άλις.

Και τότε το τηλέφωνο χτυπά ξανά. «”Γεια, μόλις γυρίζω σπίτι από μια βραδινή έξοδο. Ήθελα να τηλεφωνήσω σε κάποιον και ο φίλος μου μου έδωσε αυτόν τον αριθμό”. Και απλά ξαναβρίσκεις τη ροή σου. “Γεια, ευχαριστώ που τηλεφώνησες. Είσαι καλά; Πόσο μακριά είσαι;”», λέει η Άλις.

Η γραμμή Strut Safe είναι δωρεάν και λειτουργεί 7 το πρωί με 3 μετά τα μεσάνυχτα τις Παρασκευές και τα Σάββατα, και 7 το πρωί με μία μετά τα μεσάνυχτα τις Κυριακές.

Πηγή αναδημοσίευσης: https://www.lifo.gr/

2022-01-27T08:09:45+00:00
Μετάβαση στο περιεχόμενο