27η Ιανουαρίου – Διεθνής Ημέρα μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος από το ναζιστικό καθεστώς

//27η Ιανουαρίου – Διεθνής Ημέρα μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος από το ναζιστικό καθεστώς

27η Ιανουαρίου – Διεθνής Ημέρα μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος από το ναζιστικό καθεστώς

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποφάσισε στις 2 Νοεμβρίου 2005 να ανακηρύξει την 27η Ιανουαρίου Διεθνή Ημέρα μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος από το ναζιστικό καθεστώς κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η ημερομηνία επιλέχθηκε επειδή στις 27 Ιανουαρίου 1945 τα προελαύνοντα σοβιετικά στρατεύματα απελευθέρωσαν το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Άουσβιτς – Μπίρκεναου στην Πολωνία. Το σχέδιο της απόφασης αυτής, που υποβλήθηκε από το Ισραήλ και υποστηρίχθηκε από 89 χώρες, «καλεί τα κράτη – μέλη να επεξεργαστούν προγράμματα εκπαίδευσης που θα μεταδώσουν στις μελλοντικές γενεές τα διδάγματα του Ολοκαυτώματος και να βοηθήσουν να προλαμβάνονται πράξεις γενοκτονίας». ( https://www.sansimera.gr/worldays/130)

Tο προεδρείο του ΚΙΣΕ, η ειδική απεσταλμένη της Ελλάδας για την Καταπολέμηση του Αντισημιτισμού και την Προάσπιση της Μνήμης του Ολοκαυτώματος, πρέσβειρα Χρυσούλα Αλειφέρη, και ο προκάτοχός της, πρέσβης Δημήτρης Γιαννακάκης, συμμετέχουν στην εφετινή εκστρατεία Μνήμης του Ολοκαυτώματος #WEREMEMBER, στο πλαίσιο συνάντησης που έγινε στα Γραφεία του ΚΙΣΕ στις 25.1.2023.

Η δέσμευση στη διατήρηση της Μνήμης, η προώθηση της Παιδείας μέσω πολιτιστικών και ενημερωτικών δράσεων, τα εκπαιδευτικά προγράμματα, το εθνικό σχέδιο δράσης κατά του αντισημιτισμού ήταν ορισμένα από τα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση.

Το μήνυμα του ΚΙΣΕ για το Ολοκαύτωμα
Φέτος συμπληρώνονται 80 χρόνια από τον εκτοπισμό των Εβραίων από τη Γερμανική και τη Βουλγαρική ζώνη Κατοχής της Ελλάδας. Από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Αύγουστο του 1943 οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης, της Αλεξανδρούπολης, της Κομοτηνής, της Ξάνθης, της Καβάλας, της Δράμας, των Σερρών, του Διδυμοτείχου, της Νέας Ορεστιάδας και του Σουφλίου, φορτώθηκαν στα τρένα χωρίς επιστροφή με προορισμό το Άουσβιτς – και η ευθύνη μας για τη μεταλαμπάδευση της Μνήμης είναι ιερή αποστολή.

Θυμόμαστε το Ολοκαύτωμα των 6 εκατομμυρίων Εβραίων της Ευρώπης -μεταξύ των οποίων 67.000 Έλληνες Εβραίοι-, τιμούμε τη μνήμη τους, ερευνούμε και μαθαίνουμε για τις πιο σκοτεινές πτυχές της ιστορίας του, για τις δυνάμεις του μίσους και του φανατισμού που επέτρεψαν να συμβεί, για τον μοναδικό στην ιστορία βιομηχανικό τρόπο εφαρμογής του, για την αδιανόητη -κι όμως πραγματική- αδιαφορία όλου του “πολιτισμένου” κόσμου που απέστρεψε το βλέμμα όταν ορδές Εβραίων οδηγούνταν στα τρένα εκτοπισμού κι όταν εξοντώνονταν στα ναζιστικά κρεματόρια.

Παράλληλα, μνημονεύουμε τις φωτεινές μορφές των ηρώων που αγωνίστηκαν ενάντια στον Ναζισμό, τις φωτεινές εξαιρέσεις των “Δικαίων των Εθνών” που με αυτοθυσία κι ανθρωπιά άνοιξαν το σπίτι τους και την αγκαλιά τους για να σώσουν Εβραίους συμπολίτες. Το παράδειγμά τους διδάσκει και εμπνέει!

Θυμόμαστε το παρελθόν για να διασφαλίσουμε το μέλλον!

Πηγή αναδημοσίευσης: https://www.iefimerida.gr

2023-01-27T10:30:04+00:00
Μετάβαση στο περιεχόμενο