Τέσσερις γυναικοκτονίες στην Τουρκία την ημέρα που αποχωρούσε από τη διεθνή σύμβαση Κωνσταντινούπολης

//Τέσσερις γυναικοκτονίες στην Τουρκία την ημέρα που αποχωρούσε από τη διεθνή σύμβαση Κωνσταντινούπολης

Τέσσερις γυναικοκτονίες στην Τουρκία την ημέρα που αποχωρούσε από τη διεθνή σύμβαση Κωνσταντινούπολης

Η Τουρκία δεν κρατά επίσημα στοιχεία σχετικά με τις γυναικοκτονίες, αλλά ενδεικτικό της κατάστασης στην οποία βαδίζει είναι ότι την ημέρα που με προεδρικό διάταγμα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέσυρε την Τουρκία από τη διεθνή σύμβαση για την αποτροπή και την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών, όπως καταγγέλλεται, τέσσερις γυναίκες δολοφονήθηκαν από τους συντρόφους τους.

Στις 22 Μαρτίου, την ημέρα που ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αποφάσισε την αποχώρηση της χώρας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, τέσσερις γυναίκες δολοφονήθηκαν από τους συντρόφους τους, όπως καταγγέλλεται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τουρκία δεν κρατά επίσημα στοιχεία για τις δολοφονίες γυναικών. Πέρυσι τουλάχιστον 300 γυναίκες δολοφονήθηκαν στην Τουρκία, σύμφωνα με την οργάνωση We Will Stop Femicide Platform.

Σύμφωνα με το τουρκικό μέσο ενημέρωσης Duvar, οι γυναικοκτονίες που πραγματοποιήθηκαν την ίδια ημέρα είναι τέσσερις:

Ένας άνδρας με το όνομα Erkan Sivrikaya μαχαίρωσε τη 50χρονη σύζυγό του Meral Sivrikaya στο σπίτι της κόρης τους στη νοτιοδυτική επαρχία του Denizli, αφού μπήκε στην κατοικία από το μπαλκόνι.

Ένας αστυνομικός που ονομάζεται Fırat Köksal πυροβόλησε και σκότωσε την αρραβωνιαστικιά του Nagihan Üste στο όχημά του στο Aegean İzmir, και έπειτα αυτοκτόνησε.

Ένας άντρας με το όνομα Cemil Fikirli μαχαίρωσε τη σύζυγό του Serpil Fikirli μέχρι θανάτου στο σπίτι του πατέρα της στο νότιο Osmaniye, παρά τα περιοριστικά μέτρα που είχε εκδώσει η γυναίκα εναντίον του.

Στο δυτικό Kocaeli, η 22χρονη Beyzanur Özel Fidan βρέθηκε νεκρή στην κρεβατοκάμαρά της από τον σύζυγό, Fmer Fidan. Ο Fmer Fidan συνελήφθη με κατηγορίες δολοφονίας λίγο μετά την ολοκλήρωση της αυτοψίας στο σώμα της νεαρής γυναίκας.

Μετά την αποχώρηση της Τουρκίας από τη σύμβαση της Κωνσταντινούπολης χιλιάδες γυναίκες έχουν βγει στους δρόμους διαμαρτυρόμενες ενώ σήμερα ο ΟΗΕ με ανακοίνωση του καλεί την Τουρκία να ανατρέψει την απόφασή της να αποσυρθεί από την διεθνή συνθήκη για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών και παράλληλα εκφράζει «ανησυχία» για την κράτηση πολιτικών της αντιπολίτευσης και ακτιβιστών με πρόσχημα κατηγορίες για «τρομοκρατική δράση».

Πηγή: https://thepressproject.gr/

2021-03-26T07:46:45+00:00