Μαθητές και εκπαιδευτικοί ύψωσαν τα χέρια κατά της βίας, στην πλ. Δημαρχείου Βέροιας

//Μαθητές και εκπαιδευτικοί ύψωσαν τα χέρια κατά της βίας, στην πλ. Δημαρχείου Βέροιας

Μαθητές και εκπαιδευτικοί ύψωσαν τα χέρια κατά της βίας, στην πλ. Δημαρχείου Βέροιας


Με αφορμή την 25 Νοέμβρη – Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

Σημαντική επιτυχία σημείωσε η διοργάνωση ενημερωτικής και αφυπνιστικής δράσης του Συλλόγου Κοινωνικής Παρέμβασης «Έρασμος» στην Πλατεία Δημαρχείου της Βέροιας, το πρωί της Παρασκευής 25 Νοεμβρίου – Διεθνούς Ημέρας για την Εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, με τη συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών του Εργαστηριακού Κέντρου Βέροιας, του 1ου ΕΠΑΛ, του Εσπερινού Εσπερινού ΕΠΑΛ, του ΕΝΕΕΕΓΥΛ και της Οργάνωσης Α21 από τη Θεσσαλονίκη, κατά της Σωματεμπορίας.

Κεντρικό concept της δράσης ο ισχυρός συμβολισμός των κόκκινων αποτυπωμάτων της έμφυλης βίας, που ειδικά στις μέρες μας παραπέμπει συνειρμικά, κυριολεκτικά αλλά και μεταφορικά, στις εκατοντάδες γυναικοκτονίες που βλέπουν σχεδόν σε μηνιαία βάση το φως της παγκόσμιας δημοσιότητας. Σ’ αυτό το πλαίσιο, μαθητές, αλλά και εργαζόμενοι του «Έρασμου» έβαψαν τα χέρια τους κόκκινα, υψώνοντάς τα ψηλά, σηματοδοτώντας με τον δικό τους τρόπο τη σημασία της μέρας, ως μια διαμαρτυρία για το άδικο αίμα των θυμάτων της φονικής βίας αλλά και ως ένα έναυσμα για εντατικό αγώνα κατά της βίας σε κάθε εκδοχή της από και προς πάσα κατεύθυνση. Παράλληλα διανεμήθηκε έντυπο ενημερωτικό υλικό από τους εργαζόμενους του «Έρασμου» και της Α21 σε δεκάδες περαστικούς.

Χαιρετισμοί – Δηλώσεις

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και χαιρέτησαν η Πρόεδρος της της Επιτροπής Ισότητας των φύλων του Δήμου Βέροιας Συρμούλα Τζήμα, ο Διευθυντής της  Β/θμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας, Αθανάσιος Αλατζόγλου, ενώ το «παρών» τους έδωσαν η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Γεωργία Μπατσαρά, η Διευθύντρια της Α/θμιας Ευθυμία Γώτη, η εκπρόσωπος του Δημάρχου Βέροιας Μίνα Λέκκα, η υπεύθυνη ποινικών θεμάτων της Οργάνωσης Α21, Νίκη Ηλιού.

Συρμούλα Τζήμα – Αντιδήμαρχος Παιδείας και Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας των φύλων του Δήμου Βέροιας

Η Αντιδήμαρχος Παιδείας και Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας των φύλων του Δήμου Βέροιας, Συρμούλα Τζήμα στον σύντομο χαιρετισμό της τόνισε μεταξύ άλλων: «…Η 25 Νοέμβρη είναι η μέρα που πρέπει να διατρανώσουμε το μήνυμα ότι η δύναμή μας είναι στο εμείς. Χαιρετίζω την παρουσία μαθητών και εκπαιδευτικών από τα ΕΠΑΛ της Βέροιας, πρώτο και εσπερινό, το ΕΝΕΕΓΥΛ, το Εργαστηριακό Κέντρο, που είναι σήμερα εδώ σηκώνοντας τα χέρια ψηλά, διατρανώνοντας το μήνυμα για την προάσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών…», ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας των φύλων του Δήμου Βέροιας, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην επιτυχημένη διοργάνωση της εκδήλωσης προβολής του θεματικού ντοκιμαντέρ “FEMICIDIO” το βράδυ της περασμένης Τετάρτης στο Χώρο Τεχνών, στο πλαίσιο επετειακής αναφοράς της Διεθνούς Ημέρας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Επιπροσθέτως η κ. Τζήμα υπογράμμισε τον καταλυτικό ρόλο της παιδείας και δη των εκπαιδευτικών που οφείλουν να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση συνειδήσεων κατά της βίας στις νέες γενιές.

Αθανάσιος Αλατζόγλου – Διευθυντής Β/θμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας

Ο διευθυντής της Β/Θμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας στον χαιρετισμό του σημείωσε χαρακτηριστικά: «Η βία κατά των γυναικών είναι ίσως η πιο επαίσχυντη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν κάνει διαχωρισμό μεταξύ συνόρων, πολιτισμών, ή πλούτου. Όσο συνεχίζεται δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι κάνουμε ουσιαστική πρόοδο, προς την ισότητα, την ανάπτυξη και την ειρήνη. Ο όρος βία κατά των γυναικών περιλαμβάνει κάθε πράξη βίας που στηρίζεται στο φύλο και έχει ως αποτέλεσμα στη σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βλάβη, ή πόνο για τις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων των απειλών, των εξαναγκασμών, ή την αυθαίρετη στέρηση της ελευθερίας. Είτε αυτό προκύπτει στη δημόσια, είτε στην ιδιωτική ζωή. Η βία κατά των γυναικών είναι η έκφραση της ιστορικά διαπιστωμένης ανισότητας στις σχέσεις ισχύος μεταξύ ανδρών και γυναικών, που οδήγησε στην κυριαρχία των ανδρών έναντι των γυναικών και στις διακρίσεις σε βάρος των γυναικών με αποτέλεσμα την παρεμπόδιση της ανάπτυξής τους. Έννοιες, όπως η άνιση διάκριση, βία στην εργασία, διάσταση φύλου, έμμεση διάκριση, έμφυλη διάκριση, ενδυνάμωση, ένταξη της διάστασης του φύλου, οπτική του φύλου, σε όλες τις πολιτικές, ουσιαστική ισότητα των φύλων, παρενόχληση, πολλαπλή διάκριση, σεξισμός και σεξουαλική παρενόχληση, έχουν προσδιοριστεί και θεσμοθετηθεί από τους Διεθνείς Οργανισμούς και νομοθεσίες. Ωστόσο, αν δε γίνουν βίωμα, δεν θα επιτευχθεί ουσιαστικά η ισότητα των φύλων και δυστυχώς η βία κατά των γυναικών, η σωματεμπορία, και η ενδοοικογενειακή βία, θα εξακολουθήσουν να τραυματίζουν ανεπανόρθωτα την κοινωνία μας, αποτελώντας σημαντική αιτία θανάτου και αναπηρίας για τις γυναίκες ηλικίας 16-44 ετών. Ας ελπίσουμε πως οι μελλοντικοί πολίτες δε θα ανέχονται πρακτικές βίας και κακοποίησης από κανέναν και καμία και προς κανέναν και καμία»

Γεωργία Φωστηροπούλου – Πρόεδρος ΔΣ του «ΕΡΑΣΜΟΥ»

Η Πρόεδρος του ΔΣ του «Έρασμου» Γεωργία Φωστηροπούλου στον χαιρετισμό της καλωσόρισε μαθητές και εκπαιδευτικούς, καθώς και τους εκπροσώπους της Οργάνωσης κατά του trafficking Α21 από τη Θεσσαλονίκη σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «… Κάθε χρόνο στις 25 Νοέμβρη, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, γίνονται επετειακά αφιερώματα, έρευνες, αναφορές, ωστόσο όμως οι γυναίκες που έχουν βιώσει και βιώνουν τη βία θέλουν βοήθεια και φροντίδα κάθε μέρα. Καμία ανοχή στο πρόσωπο της βίας. Εμείς οφείλουμε να γίνουμε η κραυγή κάθε γυναίκας που δεν έχει φωνή. Η βία δεν έχει χρώμα, ούτε ηλικία, ούτε εθνικότητα, ούτε κοινωνική, οικονομική, ούτε μορφωτικό επίπεδο. Κύριο χαρακτηριστικό της είναι ο φόβος, και εμφανίζεται ανάμεσα σε ερωτικούς συντρόφους και στην οικογένεια. Δυστυχώς οι περισσότερες γυναίκες που υπόκεινται κάποια μορφή βίας, δεν είναι σε θέση να καταλάβουν πως βρίσκονται σε κάποια κακοποιητική σχέση. Οι περισσότερες έχουν χαμηλή αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση, ντρέπονται και αισθάνονται οι ίδιες υπεύθυνες για την κατάσταση την οποία βιώνουν. Γι αυτό και εμείς, ως Σύλλογος Κοινωνικής Παρέμβασης, προσπαθούμε να τις ενδυναμώσουμε και να τις κάνουμε να καταλάβουν πως η κακοποίηση που ασκείται, αναγνωρίζεται πλέον και στην Ελλάδα, ως έγκλημα και τιμωρείται. Γι’ αυτό πρέπει να καταγγέλλεται. Κύριο μέλημα του «Έρασμου» για τη βέλτιστη προστασία των θυμάτων κακοποίησης είναι να ενισχύσουμε τις γυναίκες, στη νέα τους ζωή, καλύπτοντας καθημερινές τους ανάγκες, όπως η φιλοξενία στον Ξενώνα που διατηρούμε εδώ και 14 χρόνια, η παροχή τροφή και ένδυσης, όταν χρειαστεί, εξαιρετική ψυχολογική υποστήριξη, νομική βοήθεια, έρευνα εργασίας, όπου είναι δυνατόν, και ουσιαστική συμμετοχή στα προβλήματα κάθε θύματος, με εξειδικευμένους επαγγελματίες, και βέβαια και μια άριστη εθελοντική ομάδα, που έχουμε δημιουργήσει στον «Έρασμο», και στοχεύει σε μια ολοκληρωμένη λύση, ανθρωπιστικού χαρακτήρα. Ας μην ξεχνάμε λοιπόν ότι η 25 Νοέμβρη δεν είναι απλώς μια ημερομηνία. Είναι μια κραυγή αγωνίας κάθε κακοποιημένης γυναίκας, είναι μια φωνή της συνείδησης που οφείλει να ελέγχει όλους μας, γυναίκες και άνδρες. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η βία δεν μπορεί να σταματήσει από μόνη της. Μπορείς όμως να αντιδράσεις και ν’ αντισταθείς. Η νέα γενιά είναι πολύ σημαντικό να υψώσει ανάστημα για να καταπολεμήσουμε μαζί την κακοποίηση γυναίκας – παιδιού».

Μαγδαληνή Ζαφειρίου – Υπεύθυνη Τμήματος Ενημέρωσης Α21

Η κ. Ζαφειρίου, εκπροσωπώντας την Οργάνωση κατά της Σωματεμπορίας (trafficking) Α21, αφού απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό στο πλαίσιο της εκδήλωσης, μίλησε για τη δράση της οργάνωσης και για την πληγή της σωματεμπορίας, επισημαίνοντας ότι είναι ένα καθολικό έγκλημα παγκοσμίων διαστάσεων που πλήττει γυναίκες, άνδρες και παιδιά, αλλά πολύ περισσότερα, όπως σημείωσε τις γυναίκες. «…Πάνω από το 70% του συνόλου των θυμάτων είναι γυναίκες και νεαρά κορίτσια. Δυστυχώς η βία σε κάθε μορφή της είναι ένας σημαντικός τρόπος ελέγχου εξαναγκασμού των γυναικών να μένουν και να καταναγκάζονται να κάνουν ό,τι τους ζητούν. Επομένως η ενημέρωση, η αφύπνιση, η ευαισθητοποίηση όλων είναι πάρα πολύ σημαντική και για το σκοπό αυτό η Α21 λειτουργεί την 24ωρη γραμμή 1109, καταπολέμησης εμπορίας ανθρώπων, που δέχεται και ανώνυμες καταγγελίες. Το να γνωρίζουμε πώς να προστατευτούμε,  από τις μικρές ακόμη ηλικίες και κατά την εφηβία, είναι πάρα πολύ σημαντικό πράγμα», είπε μεταξύ άλλων.

 

Ο Διευθυντής του Εργαστηριακού Κέντρου Νίκος Ουσουλτζόγλου χαρακτήρισε την 25 Νοέμβρη ως μέρα – κραυγή και κατακραυγή, ενώ ο Διευθυντής του ΕΝΕΕΓΥΛ Βέροιας Κυριάκος Παπαγεωργίου υπογράμμισε πως πέρα από την ατομική και συλλογική ευθύνη πρέπει να δοθεί έμφαση στο έργο της Εκπαίδευσης, ώστε να διορθωθεί το πρόβλημα της έμφυλης βίας, που τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει εκτροπή. Τέλος η Διευθύντρια του Εσπερινού ΕΠΑΛ Βέροιας Σοφία Καλογερίδου δήλωσε μεταξύ άλλων, αφού ευχαρίστησε τον «Έρασμο» για την πρόσκληση και τη συνεργασία, πως η μέρα είναι πάρα πολύ σημαντική, καθώς οι μαθητές των σχολείων αν και εργαζόμενοι, προσπάθησαν να πάρουν δίωρες άδειες, για να έρθουν και να την τιμήσουν, ως μέρα αφύπνισης, σε μια δυσμενή συγκυρία με αλματώδη αύξηση της έμφυλης βίας στα χρόνια της οικονομικής κρίσης και των καραντινών που προηγήθηκαν.

2022-11-25T13:03:57+00:00
Μετάβαση στο περιεχόμενο