«FEMICIDIO» – Μεγάλη η ανταπόκριση του κόσμου στην προβολή του ντοκιμαντέρ για τη φονική βία κατά των γυναικών (VIDEO)

//«FEMICIDIO» – Μεγάλη η ανταπόκριση του κόσμου στην προβολή του ντοκιμαντέρ για τη φονική βία κατά των γυναικών (VIDEO)

«FEMICIDIO» – Μεγάλη η ανταπόκριση του κόσμου στην προβολή του ντοκιμαντέρ για τη φονική βία κατά των γυναικών (VIDEO)

Εντυπωσίασαν οι χορωδίες υπό τη διεύθυνση της Ελένης Αναγνώστου

Σημαντική επιτυχία σημείωσε, με εξαιρετικά μεγάλη συμμετοχή κοινού, την Τετάρτη – 23 Νοεμβρίου  το απόγευμα, στο Χώρο Τεχνών Βέροιας, η εκδήλωση της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων του Δήμου Βέροιας,  με αφορμή την 25 Νοέμβρη, Διεθνή Ημέρα για την εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

Παρουσία του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ.κ. Παντελεήμονα, του Αντιδημάρχου Αλέξη Τσαχουρίδη, της πρώην Δημάρχου Βέροιας Χαρίκλειας Ουσουλτζόγλου, της πρώην βουλευτού και Δημοτικού Συμβούλου Γεωργίας Μπατσαρά, του Διευθυντή της Β/θμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας Αθανασίου Αλατζόγλου δεκάδων εκπαιδευτικών και εκατοντάδων κόσμου, προβλήθηκε η ταινία – ντοκιμαντέρ “FEMICIDIO” της Βεροιώτισσας σκηνοθέτριας Νίνας Μαρίας Πασχαλίδου, μια συμπαραγωγή με το κανάλι Al Jazeera, που έκανε πρεμιέρα στο Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης τον Μάρτιο 2022, η οποία πραγματεύεται εμπεριστατωμένα, υπό το πρίσμα ειδικών κοινωνιολόγων και πολιτικών,  τη φονική ενδοοικογενειακή βία και την βία κατά των γυναικών γενικότερα, μέσα από την διήγηση αληθινών ιστοριών που συγκλόνισαν την Ιταλία από τον Βορρά έως το Νότο.

Συρμούλα Τζήμα: «Σήμερα ενώνουμε τις φωνές μας και τη δύναμή μας»

Στον χαιρετισμό της η Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων του Δήμου Βέροιας, και Αντιδήμαρχος Παιδείας Συρμούλα Τζήμα ανέφερε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων: «… η βία κατά των γυναικών είναι δυστυχώς ένα διαχρονικό φαινόμενο. Γυναίκες υφίστανται καθημερινά όλες τις μορφές βίας. Σωματική, λεκτική, ψυχολογική, εργασιακή, σεξουαλική και το δυστύχημα είναι ότι το φαινόμενο αυτό συναντάται σε γυναίκες ανεξαρτήτως πνευματικού και οικονομικού επιπέδου, χρώματος ή φυλής. Η γυναικοκτονία αποτελεί σχεδόν εβδομαδιαία είδηση και σίγουρα με αφορμή αυτές που όλο και πληθαίνουν στις πιο αναπτυγμένες χώρες, γίνεται μεγάλος αγώνας για την προάσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών. Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας εντάσσεται και η σημερινή δράση. Όσον αφορά την τοπική αυτοδιοίκηση και το Δήμο Βέροιας, είμαστε στην ευχάριστη θέση να πούμε, ότι σε επίπεδο Δήμου έχουμε αρκετούς φορείς που ασχολούνται επιστημονικά και παρέχουν τη συνδρομή τους στις γυναίκες που το έχουν ανάγκη. Η συνεργασία μας με τους περισσότερους αυτούς φορείς είναι διαρκής, καθώς η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου μας, το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου Βέροιας και ο Σύλλογος Κοινωνικής Παρέμβασης «ΕΡΑΣΜΟΣ» με τον Ξενώνα Φιλοξενίας του, φορείς που επιτελούν έργο και μάλιστα ξεκίνησαν τη λειτουργία τους με τη συμβολή της πρώην Δημάρχου Βέροιας που είναι σήμερα μαζί μας εδώ, της κ. Ουσουλτζόγλου, αποτελούν τους βασικούς εταίρους της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας των φύλων και αποτελούν βασικούς πυλώνες στην προστασία της γυναίκας στη Βέροια, όπως και στην Ημαθία και τους γειτονικούς νομούς. Προσφέρουν κοινωνικό έργο, υποστηρίζουν τις γυναίκες και τα παιδιά τους με συμβουλευτική αλλά και διενεργούν εκπαιδευτικά προγράμματα στα σχολεία μας…», στη συνέχεια η κ. Τζήμα αναφέρθηκε στην παραγωγή “FEMICIDIO”, μιλώντας τόσο για την σκηνοθέτρια Νίνα Μαρία Πασχαλίδου, όσο και για τις πρωταγωνίστριες και τις αληθινές ιστορίες τους, ενώ υπογράμμισε καταλήγοντας ότι… «σήμερα ενώνουμε τις φωνές μας και τη δύναμή μας, για τον έλεγχο της ανόδου των κρουσμάτων βίας κατά των γυναικών».

Η εκδήλωση «άνοιξε» και «έκλεισε»,  αφήνοντας εξαιρετικές εντυπώσεις, με τη συμμετοχή της Σχολικής Χορωδίας Βέροιας και της Χορωδίας του Π.Μ.Σ. «Αιγές Βεργίνα» υπό τη διεύθυνση της Ελένης Αναγνώστου.

Φωτογραφίες: “ΕΡΑΣΜΟΣ” – https://www.pliroforiodotis.gr/

2022-11-24T10:47:10+00:00
Μετάβαση στο περιεχόμενο