Επικοινώνησε μαζί μας : 23310 74073 ,γραμμή 24ωρης λειτουργίας

Ενδιαφέρουσα συζήτηση και ενημέρωση για τον εθισμό των παιδιών στα βιντεοπαιχνίδια, από την ψυχολόγο Χρ. Γαϊτάνου

//Ενδιαφέρουσα συζήτηση και ενημέρωση για τον εθισμό των παιδιών στα βιντεοπαιχνίδια, από την ψυχολόγο Χρ. Γαϊτάνου

Ενδιαφέρουσα συζήτηση και ενημέρωση για τον εθισμό των παιδιών στα βιντεοπαιχνίδια, από την ψυχολόγο Χρ. Γαϊτάνου

Μια εκδήλωση του Συλλόγου Κοινωνικής Παρέμβασης «Έρασμος»

Μια ενδιαφέρουσα και πλήρη παρουσίαση του «νέου κόσμου των μικρών  μας φίλων και όχι μόνο», των βιντεοπαιχνιδιών, έκανε το απόγευμα της Τετάρτης (20-6-2012) στη δημόσια βιβλιοθήκη Βέροιας η ψυχολόγος και δημοτική σύμβουλος Χριστίνα Γαϊτάνου, στο πλαίσιο εκδηλώσεων του Συλλόγου Κοινωνικής Παρέμβασης «Έρασμος». Με μεταδοτικό τρόπο, που συνοδεύτηκε με την παρουσίαση διαφανειών και βίντεο, η ομιλήτρια περιέγραψε την κατάσταση που βιώνουν όλα σχεδόν τα σπίτια με παιδιά στη σύγχρονη καθημερινότητα, εστιάζοντας στα θετικά, τα αρνητικά, αλλά και τους τρόπους αντιμετώπισης του ζητήματος από την πλευρά των γονέων. Ακολούθησε ενδιαφέρουσα διαλογική συζήτηση με την κ. Γαϊτάνου να απαντά στις ερωτήσεις των περίπου 40 παρισταμένων γονέων. Ανάμεσά τους η Αντιδήμαρχος κ. Σταυροπούλου, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Παπαϊωάνου και Κούτρας, η Πρόεδρος του «Έρασμου» κ. Παπαδοπούλου κ.α.

Κάποια Στοιχεία
Έρευνα δείχνει ότι 1 στα 10 παιδιά είναι παθολογικά εθισμένα στα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Η έρευνα ξεκινά με δεδομένο ότι όλοι οι γονείς γνωρίζουν ότι το να περνά το παιδί πολύ χρόνο παίζοντας video games είναι ανθυγιεινό. Στην πραγματικότητα ένα παιδί εθισμένο στα video παιχνίδια είναι πολύ πιθανό να παρουσιάσει κατάθλιψη, ανησυχία και χαμηλές επιδόσεις στο σχολείο. Παρόλο που ο εθισμός στα videoπαιχνίδια είναι «νέα μόδα» υπάρχουν  ωστόσο παράγοντες που μπορούν να επιβαρύνουν που μπορούν να επιβαρύνουν την τάση ενός παιδιού να εθιστεί, όπως για παράδειγμα κάποιο οικογενειακό ιστορικό εθισμού. Αν στην οικογένεια υπάρχει κάποιος πρόγονος που υπήρξε εθισμένος σε ναρκωτικά, αλκοόλ ή τζόγο, αυτό μπορεί να θεωρηθεί κληρονομική προδιάθεση. Μερικά από τα σημάδια που θα πρέπει να ανησυχήσουν  τους γονείς είναι:
Το βιντεοπαιχνίδι κυριεύει τη ζωή του παιδιού. Αν το παιδί προτιμά να παίζει, παρά να είναι με τους φίλους του, την οικογένειά του, ή να κοιμάται, τότε αυτό είναι πολύ ανησυχητικό. Το παιδί χάνει το ενδιαφέρον του για δραστηριότητες. Αν το παιδί αποφασίζει να διακόψει εξωτερικές δραστηριότητες, που πριν το ευχαριστούσαν, όπως π.χ. κολυμβητήριο, μπάσκετ, ή το ωδείο, επειδή θωρεί πια ότι όλες αυτές οι δραστηριότητες  του στερούν χρόνο από την ενασχόλησή του με τα videogames, είναι  ώρα οι γονείς να αναλάβουν δράση.
Πάθος για νίκη. Όσο το παιδί βελτιώνεται στο παιχνίδι, τόσο μεγαλύτερο κίνητρο αποκτά για να ασχολείται όλο και περισσότερες ώρες με αυτό, προσπαθώντας να σπάσει το προηγούμενό του ρεκόρ. Κάτι τέτοιο μπορεί να αποδειχθεί φαύλος κύκλος αφού το «άφησέ με να τελειώσω αυτή την πίστα» μπορεί να μετατραπεί σε έναν ατελείωτο Μαραθώνιο.
Μια άλλη έρευνα δείχνει ότι τα αγόρια είναι περισσότερο επιρρεπή στον εθισμό στα ηλεκτρονικά παιχνίδια απ’ ότι τα κορίτσια.  Τα αγόρια παρουσιάζουν εθισμό σε ποσοστό 9-12%,  ενώ τα κορίτσια σε ποσοστό 3-5%.

Τι μπορούμε να κάνουμε
Το πρώτο βήμα είναι να περιοριστεί η χρήση των βιντεοπαιχνιδιών. Επίσης η κονσόλα θα πρέπει να βρίσκεται στο σαλόνι ή σε άλλο κοινόχρηστο χώρο του σπιτιού και όχι στο δωμάτιο του παιδιού, ώστε το παιδί να μην απομονώνεται. Αγοράστε στο παιδί σας εκπαιδευτικά παιχνίδια, αντικαθιστώντας τα παιχνίδια με βία και ενθαρρύνετε το να παίζει ομαδικά (multiplayer) videogames, ώστε να έχει μεγαλύτερη κοινωνικοποίηση.
Κ.Π.

Πηγή: Εφ. «ΛΑΟΣ» – Από το Αρχείο Τύπου του «Έρασμου»
22-6-2012

 

 

2020-05-26T10:27:44+00:00
Μετάβαση στο περιεχόμενο