Επικοινώνησε μαζί μας : 23310 74073 ,γραμμή 24ωρης λειτουργίας

Πραγματοποιήθηκε η Τακτική Γενική – Απολογιστική Συνέλευση του «Έρασμου» για το 2022

//Πραγματοποιήθηκε η Τακτική Γενική – Απολογιστική Συνέλευση του «Έρασμου» για το 2022

Πραγματοποιήθηκε η Τακτική Γενική – Απολογιστική Συνέλευση του «Έρασμου» για το 2022

Μετά από σχετική πρόσκληση που ανακοινώθηκε δια του τοπικού Τύπου,  πραγματοποιήθηκε η ετήσια Τακτική Γενική – Απολογιστική Συνέλευση του «Έρασμου» για το 2022, το απόγευμα της Δευτέρας 20 Φεβρουαρίου 2023 στα γραφεία της δομής, (Μ. Αλεξάνδρου 17) παρουσία μελών του ΔΣ, μελών του Συλλόγου και εργαζομένων της δομής.

Η Πρόεδρος του ΔΣ, Γεωργία Φωστηροπούλου, στην προλογική της εισήγηση αναφέρθηκε διεξοδικά στις δράσεις, τις δραστηριότητες και τις θεματικές εκδηλώσεις του “Έρασμου” κατά το 2022, καθώς και στη λειτουργία του Ξενώνα Βραχείας Διαμονής, την παροχή υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής στήριξης σε εξωτερικά περιστατικά, τη διεξαγωγή των δράσεων κοινωνικής ευαισθητοποίησης της επιστημονικής μας ομάδας, ενώ σε δεύτερη φάση παρουσίασε τον προϋπολογισμό δράσεων για το 2023.

Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΔΣ

Συγκεκριμένα η κ. Φωστηροπούλου τόνισε:

“To 2022 υπήρξε για τον «Έρασμο» μια πραγματικά δημιουργική χρονιά, ποσοτικών αλλά και ποιοτικών διαφοροποιήσεων σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, όσον αφορά συνολικά το έργο μας και ειδικότερα στον τομέα των δράσεων κοινωνικής ευαισθητοποίησης. Δράσεις που ουσιαστικά αποτελούν τον πυρήνα της κοινωνικής μας εξωστρέφειας. Πρόκειται για την επικοινωνιακή μας βάση και πρόσβαση που μπορούμε να έχουμε στην τοπική μας κοινωνία, για να οικοδομήσουμε σταδιακά από το «σήμερα», προσδοκώντας να δρέψουμε «καρπούς» αποτελεσματικότητας του «αύριο», αναφορικά με την πρόληψη κατά της έμφυλης βίας, αναδιαμορφώνοντας τις συνειδήσεις των συμπολιτών μας και ειδικότερα της νέας γενιάς.
Πέρα από την σταθερή επιτυχία των βιωματικών σεμιναρίων που διενεργούμε από το 2018, με τη συνεργασία της Ψυχολόγου Μαρίας Ασλανίδου, το 2022 είχαμε τη μεγάλη ευκαιρία, δια της επιστημονικής μας ομάδας, που πλαισιώνουν η Κοινωνική Λειτουργός Ολυμπία Λαζαρίδου και η Ψυχολόγος της δομής Ευμορφία Μήτσιου, να μπούμε δυναμικά και συστηματικά στο χώρο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε δεκάδες σχολικές μονάδες σε Βέροια, Νάουσα και Αλεξάνδρεια. Εκεί διενεργήσαμε ενημερωτικές δράσεις πάνω σε ευαίσθητα θέματα γύρω από την Έμφυλη Βία, το Σχολικό και Διαδικτυακό Εκβιασμό, κ.α. Η ανταπόκριση της μαθητικής κοινότητας υπήρξε ιδιαιτέρως θετική και γόνιμη, γεγονός που γεννά πραγματικές, χειροπιαστές ελπίδες για όλους εμάς, που ασχολούμαστε εδώ και 17 συναπτά έτη με τον καθημερινό αγώνα κατά της βίας και της κακοποίησης.
Επίσης υπήρξε πολύ σημαντικό το γεγονός ότι, ενώ προηγήθηκε μια τριετία σχεδόν, κοινωνικής αδράνειας, σε ό,τι αφορά το σύνολο των δραστηριοτήτων του πληθυσμού, λόγω της COVID19 και των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν, ωστόσο ο Ξενώνας Βραχείας Διαμονής διατήρησε και επαύξησε τις φιλοξενίες του. Το ίδιο παρατηρούμε και σε επίπεδο παροχής υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής στήριξης που γίνεται στα γραφεία μας με καθημερινές συνεδρίες. Κάτι που πιστοποιεί και επικυρώνει την αρτιότητα λειτουργίας της δομής και των υπηρεσιών που παρέχουμε, σε μια εποχική συγκυρία, που μέσω των εγκλεισμών της καραντίνας που προηγήθηκε, πυροδότησε και εκτίναξε στα ύψη τα ποσοστά της εγκληματικότητας, και μεταξύ αυτών και της έμφυλης και ενδοοικογειακής, ειδικότερα, βίας.”

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2022

ΑΜΕΣΑ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΙ
Ο συνολικός αριθμός των άμεσα ωφελούμενων του «ΕΡΑΣΜΟΥ» το 2022 ανέρχεται στους 1161.
Αναλυτικότερα:
ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ: Το 2022 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 13 φιλοξενίες. Πιο συγκεκριμένα φιλοξενήθηκαν 7 ενήλικες γυναίκες με 6 ανήλικα παιδιά, ενώ συνεχίζουν να διαμένουν 2 ενήλικες γυναίκες εκ του συνόλου.
ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ: Ο συνολικός αριθμός ωφελούμενων που απευθύνθηκαν στον ΕΡΑΣΜΟ, είτε για ψυχολογική, είτε για κοινωνική ή νομική υποστήριξη κατά το έτος 2022 ανέρχεται στους 65, εκ των οποίων ήταν 7 άνδρες, 54 γυναίκες και 4 ανήλικα παιδιά. Από αυτούς, νέοι για το 2022 ωφελούμενοι υπήρξαν 50 άτομα και εν προκειμένω 7 άνδρες, 39 γυναίκες και 4 ανήλικα παιδιά. Από το σύνολο αυτών συνεχίζουν να δέχονται τις υπηρεσίες μας 15 γυναίκες.
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΔΡΑΣΕΙΣ
Από τη συμμετοχή τους σε δράσεις κοινωνικής αναφοράς (θεματικές εκδηλώσεις) ωφελήθηκαν 1083 συμπολίτες μας.

ΔΙΑΝΟΜΗ ΔΕΜΑΤΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΕΥΑΛΩΤΩΝ
Κατά την εορταστική περίοδο Χριστουγέννων – Πρωτοχρονιάς πραγματοποιήσαμε διανομή δεμάτων (τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης) σε 50 οικογένειες που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
ΕΜΜΕΣΑ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΙ
Ο αριθμός των έμμεσα ωφελούμενων ανέρχεται στους 3.633 και προκύπτει από το σύνολο των ωφελούμενων ανά οικογένεια, μέσου όρου τριών ατόμων και αναλυτικότερα:
 Μέσα από τη φιλοξενία ωφελήθηκαν συνολικά 39 άτομα
 Μέσα από εξωτερική ψυχοκοινωνική στήριξη ωφελήθηκαν συνολικά 195 άτομα.
 Από τη συμμετοχή σε σεμινάρια και ενημερωτικές δράσεις ωφελήθηκαν συνολικά 3249 άτομα.
 Από τη διανομή των δεμάτων αγάπης ωφελήθηκαν συνολικά 150 άτομα.
ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ
Κατά το έτος 2022 πραγματοποιήθηκαν δράσεις κοινωνικής ευαισθητοποίησης που περιλαμβάνουν Βιωματικά Σεμινάρια, στις πόλεις της Βέροιας και της Αλεξάνδρειας και ενημέρωση πάνω σε θέματα έμφυλης βίας, σχολικού εκφοβισμού κλπ, σε σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας.
Βιωματικά σεμινάρια: Ο αριθμός των ωφελούμενων στα βιωματικά σεμινάρια ανήλθε συνολικά, στους 51 συμμετέχοντες σε 4 κύκλους συναντήσεων που διενεργήσαμε.
Δράσεις σε σχολεία: Ο αριθμός των ωφελούμενων ανήλθε στους 1032 μαθητές σε 17 σχολεία της Βέροιας, της Νάουσας και της Αλεξάνδρειας.
Αθροιστικά το σύνολο των ωφελουμένων από τις ως άνω δράσεις ανήλθε στους 1083.
Να σημειωθεί ότι πραγματοποιήθηκαν και 23 νέες δράσεις δικτύωσης και συνεργασίας, ενώ διατηρήθηκαν όλες οι παλιότερες που έχουν πραγματοποιηθεί στο παρελθόν.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ & ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ 2022

Κατά το έτος 2022 πραγματοποιήθηκαν 2 εκδηλώσεις κοπής βασιλόπιτας, μία για τη δομή και μία για το σύλλογο, στα γραφεία μας. Πραγματοποιήθηκε η ετήσια Γενική Απολογιστική Συνέλευση. Δεχτήκαμε επίσης στα γραφεία μας επισκέψεις από κλιμάκιο του Δήμου Σκύδρας, καθώς και γυναικών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ΝΔ Ημαθίας.


Από τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις του Συλλόγου μας υλοποιήθηκαν:

1. Η καθιερωμένη επετειακής αναφοράς για τη γιορτή της γυναίκας την 8η Μάρτη, στην Πλατεία Δημαρχείου με ομιλίες, χαιρετισμούς και διανομή ενημερωτικού – έντυπου υλικού, υπό την αιγίδα και με τη συμμετοχή της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων του Δήμου Βέροιας.

2. Πραγματοποιήσαμε στις 28 Μαΐου, στην καινούργια αίθουσα του κινηματογράφου «ΣΤΑΡ», βιβλιοπαρουσίαση του συγγραφέα Χρήστου Τούβε, πάνω στο τελευταίο έργο του «Σκέψου το», ένα βιβλίο που αναφέρεται στο θέμα της υιοθεσίας.

3. Πραγματοποιήσαμε στις 25 Ιουνίου απογευματινή προβολή του ντοκιμαντέρ “FEMICIDIO” με θέμα τη γυναικοκτονία (σε σκηνοθεσία της Βεροιώτισσας Νίνας – Μαρίας Πασχαλίδου) σε εξωτερικό χώρο της Γκαλερί Παπατζίκου.

4. Τη 14η Σεπτέμβρη, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή, πραγματοποιήσαμε θεματική – επετειακή εκδήλωση μουσικο-θεατρικής παράστασης με τίτλο:
«Τι να θυμηθώ… τι να ξεχάσω… Σπάραγμα μνήμης- Μνημόσυνο τιμής», σε σκηνοθεσία της Κατερίνας Πασιοπούλου και μουσική επιμέλεια της Κατερίνας Σωτήριου.

5. Την 25η Νοέμβρη πραγματοποιήσαμε την καθιερωμένη ετήσια επετειακή εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Η εκδήλωση υλοποιήθηκε στην πλ. Δημαρχείου, με τη συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών του Εργαστηριακού Κέντρου Βέροιας, του 1ου ΕΠΑΛ, του Εσπερινού Εσπερινού ΕΠΑΛ, του ΕΝΕΕΕΓΥΛ, και της Οργάνωσης Α21 από τη Θεσσαλονίκη (δραστηριοποιείται κατά του Trafficking).

6. Στη συνάφεια της ίδιας επετειακής αναφοράς στη γυναίκα, συμμετείχαμε στην εκδήλωση προβολής του ντοκιμαντέρ “FEMICIDIO”, στο Χώρο Τεχνών Βέροιας, υπό την αιγίδα της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων του Δήμου Βέροιας.

7. Το απόγευμα της Τετάρτης 14 Δεκεμβρίου, στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας, παρουσιάσαμε, με συνδιοργανωτή τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Ημαθίας, το βιβλίο της Άννας Σελίδου, “Το σώμα και το στόμα και η μπάμπω Τερηδόνα”.

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ 2023

ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ: Διαμονή στον ξενώνα καθ’ όλη την διάρκεια του έτους.
24 ΩΡΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ: Κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες υπεύθυνη για την λειτουργία της τηλεφωνικής γραμμής είναι η Διοικητική Υπάλληλος και ο υπεύθυνος Γενικών Καθηκόντων. Κατά τις μη εργάσιμες μέρες και ώρες της εβδομάδας υπεύθυνοι για την λειτουργία της τηλεφωνικής γραμμής είναι μέλη του Δ.Σ και οι υπάλληλοι του ΕΡΑΣΜΟΥ.
ΔΙΑΝΟΜΗ ΔΕΜΑΤΩΝ: δύο φορές τον χρόνο θα πραγματοποιείται διανομή δεμάτων (τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης) σε 80 οικογένειες που έχουν άμεση ανάγκη.

ΔΥΝΗΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

1. Ενδυνάμωση των δράσεων δικτύωσης και κοινωνικής ευαισθητοποίησης όπως της Σχολής Γονέων και των Βιωματικών Σεμιναρίων που ήδη διενεργούνται από το 2019, σε Βέροια και Νάουσα, και από το 2020 και στην πόλη της Αλεξάνδρειας. Επίσης θέτουμε ως στόχο τη διατήρηση και της Ομάδας ελεύθερης συζήτησης και έκφρασης για την 3η ηλικία και την επέκταση της δράσης αυτής και στην ευρύτερη περιοχή της Ημαθίας.
2. Παράλληλο στόχο θα αποτελέσει η θεσμική και ως εκ τούτου νόμιμη επικύρωση ενός σταθερού πρωτοκόλλου συνεργασίας με τον Δήμο Νάουσας και τον Δήμο Αλεξάνδρειας για τη διενέργεια ενημερωτικών δράσεων κοινωνικής ευαισθητοποίησης την παροχή από πλευράς μας σε γυναίκες – θύματα βίας υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης
3. Εφαρμογή πρωτοκόλλου σταθερής συνεργασίας με τη Διεύθυνση Αστυνομίας Ημαθίας, πέραν της αυτονόητης παροχής υπηρεσιών από πλευράς τους στα περιστατικά της δομής μας. Στόχος μας είναι η πραγματοποίηση θεματικής Ημερίδας με αφορμή το περιστατικό της λαθρομετανάστριας Αφρικανής που μας παρέπεμψαν οι συνοριοφύλακες Ημαθίας. Η ημερίδα θα γίνει σε συνεργασία με την Αστυνομική διεύθυνση Ημαθίας, την εισαγγελία πρωτοδικών Βέροιας και τον δικηγορικό σύλλογο Βέροιας.
4. Διοργάνωση θεματικής εκδήλωσης για την Ημέρα της Γυναίκας – 8 Μαρτίου 2023 σε συνεργασία με τον Δήμο Βέροιας. Πρόκειται για ένα μονόλογο που αναφέρεται στη γυναίκα τον οποίο γράφει σκηνοθετεί και ερμηνεύει η ηθοποιός Μελίνα Μποτέλη, στη Στέγη Γραμμάτων και τεχνών. Η δράση μας θέλουμε να αναδείξει τον δυναμισμό και τη δημιουργικότητα της υγιούς γυναικείας προσωπικότητας, κάτι που αποτελεί ζωτικό στόχο, στο θεραπευτικό πλαίσιο των υπηρεσιών του Συλλόγου μας, απέναντι στην κακοποιημένη γυναίκα. Ακόμη ο Σύλλογος θα συμμετέχει σε εκδηλώσεις που θα υλοποιήσει η επιτροπή Ισότητας των Φύλων του Δήμου.
5. Για την γιορτή της μητέρας τον Μάιο, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση προς τιμήν της, παρουσιάζοντας τον πολύπλευρο ρόλο της μέσα στην δομή της οικογένειας.
6. Διαδραστική εκδήλωση όπως κάθε χρόνο για την 25η Νοεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών στην πόλη της Βέροιας. Σε συνεργασία με την επιτροπή των Φύλων ισότητας του Δήμου θα συμμετέχουμε ως συνδιοργανωτές εκδήλωσης αντίστοιχου θεματικού χαρακτήρα.
7. Σε συνεργασία με τον Σύλλογο «ΚΑΡΑΝΟΣ» γευσιγνωσίας- γαστρονομίας Βέροιας, θα διοργανώσουμε γιορτή εθελοντών, μελών και φίλων του Συλλόγου μας , τιμώντας τους για την επί σειρά ετών ανιδιοτελή προσφορά τους.
8. Διοργάνωση ημερίδας κατά την λήξη του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ΕΣΠΑ στο πλαίσιο της οποίας θα γίνει ο απολογισμός του έργου και θα διατυπωθούν: ο σκοπός, οι στόχοι, οι δείκτες και τα αποτελέσματα της υλοποίησης του έργου.
9. Πραγματοποίηση της εκδήλωσης Εθελοντών – Μελών και Φίλων του Έρασμου, με σκοπό την προώθηση της ιδέας του εθελοντισμού, της γνωριμίας και της σύσφιξης σχέσεων μεταξύ των μελών του Συλλόγου.
10. Πραγματοποίηση πολιτιστικής εκδήλωσης θεματικού χαρακτήρα σχετικά με το αντικείμενο αναφοράς του Συλλόγου με σκοπό την ευαισθητοποίηση, την ψυχαγωγία και την κινητοποίηση του κοινού.
11. Πραγματοποίηση εκδήλωσης σε συνεργασία με την θεατρική ομάδα των εκπαιδευτικών του ΕΠΑΛ Βέροιας, συναφούς αντικειμένου με το έργο και την δράση του Συλλόγου στο Χώρο Τεχνών Βέροιας.
12. Σε συνεργασία με τον Ερυθρό Σταυρό Βέροιας θα διενεργηθούν σεμινάρια πρώτων βοηθειών στο ΔΣ, στο προσωπικό αλλά και στα μέλη- εθελοντές του Συλλόγου.

 

2023-02-21T10:16:10+00:00
Μετάβαση στο περιεχόμενο