20 Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

//20 Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

20 Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

70,8 εκατομμύρια οι εκτοπισμένοι

Γράφημα του ΑΜΠΕ αποτυπώνει την κατάσταση της προσφυγικής κρίσης στον κόσμο

Από το 2001, η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων τιμάται κάθε χρόνο στις 20 Ιουνίου. Μια ημέρα αφιερωμένη σ τη δύναμη, στο κουράγιο και στην επιμονή εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο που αναγκάστηκαν βίαια να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.
Το ΑΠΕ-ΜΠΕ παρουσιάζει σε αριθμούς μια χρόνια κατάσταση που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων, όλων των ηλικιών. Ένα γράφημα πάνω σε στοιχεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες. Συνολικά οι βιαίως εκτοπισμένοι από τις πατρίδες άνθρωποι στον κόσμο έφτασαν τα 70,8 εκατομμύρια.
Η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων καθιερώθηκε για πρώτη φορά με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 4 Δεκεμβρίου του 2000 και πρωτογιορτάσθηκε στις 20 Ιουνίου 2001, με αφορμή τα 50 χρόνια από την υπογραφή της «Συνθήκης για το καθεστώς των προσφύγων».
Η Συνθήκη αυτή προέβλεπε, μεταξύ άλλων, τη σύσταση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, η οποία ήταν επιφορτισμένη να βοηθήσει στη μετεγκατάσταση των 1,2 εκατομμυρίων Ευρωπαίων που είχαν μείνει άστεγοι εξαιτίας του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου. Στα 54 χρόνια της ύπαρξής της, η Ύπατη Αρμοστεία έχει βοηθήσει πάνω από 50 εκατομμύρια ανθρώπους και για τις προσπάθειές της αυτές έχει τιμηθεί δύο φορές με το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

Πηγή: https://www.athensvoice.gr/

2020-06-19T08:17:29+00:00