Επικοινώνησε μαζί μας : 23310 74073 ,γραμμή 24ωρης λειτουργίας

Οι ενήλικες που έχουν βιώσει παιδικά τραύματα έχουν τρεις φορές πιο κακή ψυχική υγεία από όσους δεν τα έχουν βιώσει

//Οι ενήλικες που έχουν βιώσει παιδικά τραύματα έχουν τρεις φορές πιο κακή ψυχική υγεία από όσους δεν τα έχουν βιώσει

Οι ενήλικες που έχουν βιώσει παιδικά τραύματα έχουν τρεις φορές πιο κακή ψυχική υγεία από όσους δεν τα έχουν βιώσει

ενήλικη γυναίκα που έχει βιώσει παιδικά τραύματα έχει τρεις φορές πιο κακή ψυχική υγεία από όσους δεν τα έχουν βιώσει

Τα παιδικά τραύματα είναι δύσκολο να επουλωθούν στην ενήλικη ζωή, ας προστατέψουμε τα παιδιά


Σύμφωνα με νέα μελέτη, που πραγματοποιήθηκε με συμμετέχοντες από τη Νέα Ζηλανδία, η κακή ψυχική υγεία είναι σχεδόν τρεις φορές πιο συνηθισμένη σε ανθρώπους που βίωσαν τέσσερα ή περισσότερα αρνητικά γεγονότα στην παιδική ηλικία, σε σύγκριση με ανθρώπους που δεν βίωσαν κανένα.

Η μελέτη κάλυψε οκτώ τύπους αντιξοότητας στην παιδική ηλικία: συναισθηματική, σωματική ή σεξουαλική κακοποίηση, ανατροφή σε οικογένεια όπου υπήρχε βία, κατάχρηση ουσιών, ψυχική ασθένεια, διαζύγιο, ένα μέλος της οικογένειας στη φυλακή.

Οι τοξικοί στρεσογόνοι παράγοντες στην παιδική ηλικία μπορεί να έχουν αντίκτυπο για όλη τη ζωή σε πολλές πτυχές της υγείας μας. Οι συνέπειες εξαπλώνονται στην κοινωνία και δημιουργούν ένα τεράστιο βάρος για την οικογένεια, στενή και ευρύτερη, για το σύστημα υγείας και την οικονομία, δήλωσε η αναπληρώτρια καθηγήτρια Τζάνετ Φάνσλοου, από τη Σχολή Υγείας Πληθυσμού στο Πανεπιστήμιο του Όκλαντ.

Η έρευνα δείχνει ότι ακόμα κι ένας από τους παραπάνω τύπους αντιξοότητας κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για κακή ψυχική υγεία. Η εμπειρία δύο ή περισσότερων τύπων σχετίζεται με μεγαλύτερη πιθανότητα αναπηρίας, ενώ τέσσερις ή περισσότεροι τύποι συνδέονται με χρόνια προβλήματα σωματικής υγείας.

Ο αυξημένος κίνδυνος για προβλήματα υγείας όπως η καρδιοπάθεια ή το άσθμα μπορεί να συνδεθεί με συγκεκριμένους τύπους αρνητικών γεγονότων, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τη Δρα Λάνταν Χασέμι. Οι επιστήμονες ανέλυσαν 2.888 απαντήσεις από την Έρευνα για την Οικογενειακή Βία στη Νέα Ζηλανδία, η οποία πραγματοποιήθηκε το 2019 στις περιοχές Όκλαντ, Νόρθλαντ και Γουαϊκάτο.

Οι πιθανότητες για καρδιακή πάθηση ήταν αυξημένες για τα άτομα που είχαν βιώσει συναισθηματική ή σεξουαλική κακοποίηση, που υπήρξαν μάρτυρες διαπροσωπικής βίας ή που έζησαν σε οικογένεια όπου γινόταν κατάχρηση ουσιών. Οι πιθανότητες για άσθμα ήταν αυξημένες για εκείνους που προέρχονταν από οικογένεια με κατάχρηση ουσιών, ψυχική ασθένεια ή διαζύγιο.

Διεθνείς έρευνες δείχνουν το πώς η αντιξοότητα στην παιδική ηλικία μπορεί να επηρεάσει τη νευρολογική και ορμονική ανάπτυξη, τις οδούς της φλεγμονής, τις γνωστικές, κοινωνικές και συναισθηματικές ικανότητες, καθώς και την τάση για ριψοκίνδυνες συμπεριφορές όπως το κάπνισμα και η κατάχρηση ουσιών.

Οι κοινωνικο-οικονομικοί παράγοντες δεν εξήγησαν τελείως τις συσχετίσεις που προέκυψαν στη μελέτη της Νέας Ζηλανδίας. Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, οι πολιτικές και τα προγράμματα για την αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας είναι σημαντικά από μόνα τους, αλλά δεν θα περιορίσουν πλήρως το αποτέλεσμα των αρνητικών εμπειριών της παιδικής ηλικίας.

Περίπου το 45 τοις εκατό των συμμετεχόντων δεν ανέφερε αρνητικά γεγονότα στην παιδική ηλικία. Η πλειονότητα βίωσε τουλάχιστον ένα, και ένας στους τρεις ανέφερε περισσότερα από ένα. Στη μελέτη, η ψυχική υγεία ενός ατόμου περιγραφόταν ως κακή αν είχε διαγνωστεί με μια μακροχρόνια πάθηση ή είχε πρόσφατα πάρει αντικαταθλιπτικά ή φάρμακα για τον ύπνο.

Πηγή αναδημοσίευσης: https://www.psychologynow.gr/

2021-12-02T09:16:25+00:00
Μετάβαση στο περιεχόμενο