Επικοινώνησε μαζί μας : 23310 74073 ,γραμμή 24ωρης λειτουργίας

 Ισπανία: Νομοσχέδιο για την κακοποίηση ανηλίκων επεκτείνει τον χρόνο αναφοράς της πράξης στις αρχές

// Ισπανία: Νομοσχέδιο για την κακοποίηση ανηλίκων επεκτείνει τον χρόνο αναφοράς της πράξης στις αρχές

 Ισπανία: Νομοσχέδιο για την κακοποίηση ανηλίκων επεκτείνει τον χρόνο αναφοράς της πράξης στις αρχές

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, το οποίο πρέπει να περάσει  από την ισπανική Γερουσία, τα ανήλικα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης θα μπορούν να αναφέρουν την πράξη για έως και 15 χρόνια μετά την ηλικία των 35 ετών.

Ο νόμος αναμένεται να ψηφιστεί στις αρχές Ιουνίου.

Προς το παρόν, όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες, ο χρόνος αναφοράς αρχίζει να μετρά μετά από την ενηλικίωση δηλαδή από τα 18 χρόνια του θύματος.

Η ψηφοφορία ακολούθησε μια δημόσια εκστρατεία με επικεφαλής τον Βρετανό πιανίστα και πλέον κάτοικο Ισπανίας, James Rhodes, σε συνεργασία διάφορα φιλανθρωπικά ιδρύματα.

Ο μουσικός, ο οποίος μίλησε για τον βιασμό του από έναν δάσκαλο ενώ φοιτούσε σε σχολείο στο Ηνωμένο Βασίλειο, χαρακτήρισε το νόμο «φανταστικό». «Αυτός ο νόμος είναι ένα τεράστιο βήμα – όχι μόνο για την Ισπανία, αλλά και για όλον τον κόσμο», δήλωσε στο ισπανικό κανάλι ειδήσεων RTVE.

Το κείμενο, το οποίο κυμαίνεται από την προστασία των παιδιών σε σχολεία, οικογένειες μέχρι και το το διαδίκτυο, ψηφίστηκε την Πέμπτη με περισσότερες από 200 τροπολογίες. Ωστόσο, η υπουργός Κοινωνικών Δικαιωμάτων, Ione Belarra, είπε ότι ο νόμος «πρέπει να συνεχίσει να βελτιώνεται» καθώς συζητείται στο ανώτατο σώμα της Ισπανίας. «Ο στόχος του νόμου που ψηφίζουμε σήμερα είναι να κατανοήσουμε ότι η βία κατά των παιδιών δεν είναι αποδεκτή με οποιαδήποτε μορφή» είπε χαρακτηριστικά. Τα όρια για την αναφορά σεξουαλικής επίθεσης ποικίλλουν ανά χώρα. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα, δεν υπάρχει καταστατικός περιορισμός για σοβαρά εγκλήματα.

Ωστόσο, οι υπερασπιστές του νομοσχεδίου υποστηρίζουν, ότι λίγες περιπτώσεις κακοποίησης παιδιών παραπέμπονται στο δικαστήριο στην Ισπανία, καθώς τα θύματα μπορεί να χρειαστούν χρόνια πριν να είναι έτοιμα να μιλήσουν για τις εμπειρίες τους. «Έφτασα περίπου στα 35, πριν μπορέσω να μιλήσω για την εμπειρία μου, επειδή υπάρχει τόσο μεγάλη ντροπή και φταίξιμο στο θύμα με τέτοια θέματα», σημείωσε ο Βρετανός καλλιτέχνης, στη συνέντευξή του στο RTVE.

Εκτός από την παράταση της περιόδου, κατά την οποία μπορεί να αναφερθεί η κακοποίηση, το νομοσχέδιο θα δημιουργήσει επίσης ειδικά δικαστήρια για υποθέσεις, που περιλαμβάνουν βία κατά των παιδιών και θα ελαχιστοποιήσει τον αριθμό των φορών που θα καλούνται να καταθέσουν τα παιδιά κάτω των 14 ετών, προκειμένου να αποφευχθεί η διαιώνιση του ψυχικού τραύματος, που βίωσαν.

«Γνωρίζουμε ότι συνήθως ένα παιδί, που υφίσταται βία, πρέπει να επαναλάβει την κατάθεσή του κατά μέσο όρο τρεις φορές και η δικαστική διαδικασία μπορεί να διαρκέσει έως και πέντε χρόνια», λέει η Cristina Sanjuan, σύμβουλος πολιτικής προστασίας και υπεράσπισης για τη βία κατά των παιδιών στο Save the Children της Ισπανίας.

Η κ. Sanjuan δήλωσε στο BBC ότι το νομοσχέδιο σηματοδοτεί «τεράστια πρόοδο» στην προστασία των παιδιών, σημειώνοντας ότι η ψηφοφορία της Πέμπτης ήταν αποτέλεσμα πολυετούς εργασίας από την κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα και την κοινωνία των πολιτών.

«Το πιο κοντινό παράδειγμα που έχουμε είναι η Νορβηγία που ανέπτυξε μια στρατηγική προστασίας για το οικογενειακό και εκπαιδευτικό περιβάλλον», είπε.

«Αλλά αυτός ο νόμος εδώ στην Ισπανία είναι περιεκτικός, διότι ρυθμίζει όλους τους τομείς, στους οποίους τα παιδιά αναπτύσσουν τη ζωή τους και με τους οποίους πρέπει να αλληλεπιδρούν, για παράδειγμα σχολεία, οικογένειες, το ψηφιακό περιβάλλον, υγειονομική περίθαλψη και επιβολή του νόμου».

Με πληροφορίες του BBC

Πηγή: https://www.lifo.gr/

2021-04-19T07:04:41+00:00
Μετάβαση στο περιεχόμενο