Επικοινώνησε μαζί μας : 23310 74073 ,γραμμή 24ωρης λειτουργίας

«Υποχρέωσή μας να δίνουμε αυτό που δωρεάν ελάβαμε»

//«Υποχρέωσή μας να δίνουμε αυτό που δωρεάν ελάβαμε»

«Υποχρέωσή μας να δίνουμε αυτό που δωρεάν ελάβαμε»

Ημερίδα για τη Δωρεά Οργάνων Σώματος

Επιδιώκοντας τον προβληματισμό και την ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από την ιδέα της δωρεάς οργάνων σώματος, μετά το τέλος της ζωής, ο Σύλλογος Κοινωνικής Παρέμβασης «ΕΡΑΣΜΟΣ» είχε την πρωτοβουλία διοργάνωσης ημερίδας με αυτό το θέμα.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας και Ναούσης και του Δήμου Βέροιας, την Κυριακή 13 Απρίλη 2008, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.
Με χαιρετισμό που απηύθυνε η Αντιπρόεδρος του Συλλόγου «ΕΡΑΣΜΟΣ» κ. Κοτρίδου κάλεσε το κοινό να ευαισθητοποιηθεί ενάντια στους μηχανισμούς που συντηρούν το πνεύμα της απάθειας και του ωχαδελφισμού, σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από την αδράνεια, την υποκρισία και τον αμοραλισμό. Ιεραρχώντας τους στόχους και τις προτεραιότητες του Συλλόγου η κ. Κοτρίδου αναφέρθηκε στην προώθηση της ιδέας του εθελοντισμού και της Αλληλεγγύης, στην ουσιαστική στήριξη ατόμων που έχουν υποστεί κάθε μορφή βίας και κακοποίησης και στην υποστήριξη μοναχικών και αναξιοπαθούντων ατόμων.
Με τη σκέψη στα άτομα που έφυγαν από τη ζωή, χωρίς να τους προσφερθεί βοήθεια μέσα από κάποιο πρόγραμμα δωρεάς οργάνων, η ομιλήτρια απηύθυνε έκκληση στο ακροατήριο λέγοντας: «Γίνε κι εσύ δωρητής οργάνων σώματος, κάπου στον κόσμο υπάρχει μια ζωή που μόνο εσύ μπορείς να τη σώσεις».
Με την έκφραση «είναι υποχρέωσή μας και όχι δικαίωμα να δίνουμε αυτό που δωρεάν ελάβαμε» εκπρόσωπος της Ι. Μητρόπολης, μετέφερε τη θέση της Εκκλησίας απέναντι στο θέμα των μεταμοσχεύσεων, θυμίζοντας παράλληλα, το πρόβλημα υγείας του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου και την ευχή όλων να βρεθεί μόσχευμα.
Λίγο αργότερα στην εκδήλωση παρέστη και ο Μητροπολίτης ενισχύοντας με την παρουσία του την άποψη της Εκκλησίας υπέρ των μεταμοσχεύσεων.
Από την πλευρά του ο Αντινομάρχης και εκπρόσωπος του Ιατρικού Συλλόγου  Ημαθίας κ. Ισαακίδης τόνισε την ανάγκη να ξεπεραστούν οι προκαταλήψεις που εμποδίζουν τη μεταμόσχευση οργάνων στη χώρα μας, θυμίζοντας πως η Ελλάδα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι τελευταία στον πίνακα των μεταμοσχεύσεων. «Δεν αρκεί μόνο να είμαστε υπέρ της δωρεάς, πρέπει να γίνουμε και δωρητές», είπε ο κ. Ισαακίδης και χαρακτήρισε μια τέτοια κίνηση ευγενική και τολμηρή στην εποχή του άκρατου ατομικισμού που ζούμε.
Αντικαθιστώντας τη Δήμαρχο Βέροιας κ. Χαρούλα Ουσουλτζόγλου (που δεν κατέστη δυνατό να παρακολουθήσει εξαρχής την ημερίδα, λόγω της συνάντησης που είχε με τον Υπουργό Πολιτισμού στα εγκαίνια του Βυζαντινού Μουσείου Βέροιας), ο Αντιδήμαρχος Νίκος Μαυροκεφαλίδης είπε πως για να λάβει σάρκα και οστά ένα ευρύ μεταμοσχευτικό πρόγραμμα, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η δωρεά οργάνων σώματος και τόνισε την ανάγκη μιας καμπάνιας κατά της ελλιπούς και εσφαλμένης ενημέρωσης που υπάρχει για ένα τόσο σοβαρό θέμα, ώστε να πειστεί ο πολίτης για την αναγκαιότητα της δωρεάς.
Από την πλευρά του ο κ. Βαρδούλης Πρόεδρος Συνδέσμου Δωρητών Οργάνων Σώματος Ν. Μαγνησίας τόνισε πως επιβάλλεται η έγκυρη ενημέρωση γύρω από το θέμα της Δωρεάς Οργάνων, σε μια χώρα όπως η Ελλάδα που είναι πρώτη σε τροχαία ατυχήματα στην Ε.Ε., κατέχει όμως την τελευταία θέση στις μεταμοσχεύσεις.
Τέλος ο κύκλος των χαιρετισμών έκλεισε με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Νεφροπαθών Ημαθίας κ. Λιόλιο Θωμά, να ευχαριστεί εκ βάθους καρδίας όλους αυτούς που με γενναιότητα προσφέρουν όργανα – δώρα ζωής που εξασφαλίζουν καλύτερη ποιότητα ζωής σε άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας. Ιδιαίτερη αίσθηση και συγκίνηση στο ακροατήριο προκάλεσαν τα λόγια καρδιάς της μητέρας του 16χρονου Λεωνίδα Ζευγαρόπουλου, τα όργανα του οποίου προσφέρθηκαν για τη σωτηρία συνανθρώπων μας.

«Στη μνήμη του γιου μου Λεωνίδα»
Θεωρώντας ότι τα λόγια της μάνας από μόνα τους είναι αρκετά για να πείσουν τον αναγνώστη στην κατεύθυνση ενεργής συμμετοχής στη δωρεά οργάνων, δημοσιεύουμε ένα μέρος από το κείμενο:
«Όταν οι άνθρωποι βρίσκονται ξαφνικά μπροστά στο θάνατο τα χάνουν. Σπάνια υπάρχει κάποιος που να είναι προετοιμασμένος για να τον αντιμετωπίσει. Το μυαλό παγώνει, δεν πιστεύεις ότι αυτό συμβαίνει σε εσένα, ίσως δεν κατανοείς από την αρχή τη σοβαρότητα της κατάστασης. Σε εμάς ευτυχώς δόθηκε το χρονικό περιθώριο για να καταλάβουμε ότι ο θάνατος ήταν αναπόφευκτος. Ένα παιδί χαρισματικό, μεσ’ τη ζωντάνια, δε θέλεις και δεν μπορείς να το φανταστείς ότι σβήνει.
Έτσι όταν συνειδητοποιήσαμε ότι το τέλος ήταν θέμα επιλογής χρόνου, δε σκεφτήκαμε. Αφήσαμε ανοιχτή την καρδιά μας. Αν είχαμε, ή αν θα έχουμε στο μέλλον ένα αγαπημένο μας πρόσωπο, που να χρειάζεται βοήθεια δε θα θέλαμε να υπάρχει κάπου μια ελπίδα; Αυτό ήταν. Δε χρειάστηκαν λόγια. Η δυσκολία προέκυψε τη στιγμή, που ενώ ξέραμε ότι όλα θα τελειώσουν, ελπίζαμε σ’ ένα θαύμα. Ότι ίσως γίνει κάτι και αλλάξει αυτή η προδιαγεγραμμένη πορεία. Και μετά συνειδητοποιήσαμε ότι δεν έχουμε χρόνο. Έπρεπε ν’ αποφασίσουμε. Το περίεργο είναι ότι μόλις καταλήξαμε νιώσαμε γαλήνιοι. Δεν ήμασταν τρομοκρατημένοι, φοβισμένοι, ή θυμωμένοι. Ξέραμε ότι κάναμε το σωστό. Κι αυτό θα ήθελε και το παιδί μας. Ευτυχώς σταθήκαμε τυχεροί.
Λίγες μέρες αργότερα ήρθε και η επαλήθευση γι αυτό, όταν βρήκαμε την έκθεσή του της Στ1 Δημοτικού με θέμα «Τι μπορούμε να κάνουμε για να γίνει ο κόσμος μας καλύτερος». Και μεταξύ άλλων έγραφε… «Θα μπορούσαμε να πηγαίνουμε, να δίνουμε αίμα συχνότερα και να γινόμαστε δωρητές οργάνων, για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους και τα παιδιά που το έχουν ανάγκη».
Αυτό δεν είναι μήνυμα και μάλιστα από ένα παιδάκι 12 ετών;
Όλα γίνονται για κάποιο σκοπό. Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Μπορεί να μην είμαστε σε θέση να το καταλάβουμε τώρα, αλλά θα προσπαθήσουμε. Θα προσπαθήσουμε να γίνουμε καλύτεροι. Να μάθουμε να μετουσιώνουμε τον πόνο σε δημιουργία. Ο πόνος είναι αναμφισβήτητος. Το θέμα είναι στο πώς το χειρίζεται ο καθένας που βρίσκεται σε παρόμοια θέση. Το εύκολο είναι να παραιτηθεί. Να «πιάσει καναπέ», να πει δεν μπορώ, δεν αντέχω.
Ψέματα. Τίποτα δε μας δίνεται που να μην μπορούμε να το αντέξουμε. Αρκεί να το θέλουμε. Να το πιστέψουμε. Να το παλέψουμε. Να δούμε σκοπό σ’ αυτό.
Ξέρω ότι ο Λεωνίδας θα ήθελε το καλύτερο για μας. Του υποσχεθήκαμε ότι θα προσπαθήσουμε. Σε όλα τα επίπεδα με όλες μας τις δυνάμεις. Και πιστέψτε με δεν είναι εύκολο. Δεν ξέρω τι θα καταφέρουμε τελικά. Μέσα από τα δύσκολα μαθαίνουμε, αλλάζουμε, προχωρούμε το μυαλό και την ψυχή μας. Στο σύμπαν υπάρχει περισσότερη σοφία από αυτή που μπορούμε να κατανοήσουμε.
Είναι στο χέρι μας να δούμε αλλιώς τις δυσκολίες και τις τραγωδίες. Να σταθούμε με συμπόνοια στο διπλανό μας, να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας σε αυτό που λέγεται ΖΩΗ. Να πούμε ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ. Σε αυτό το σημείο θέλω να πω ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ σε όλους όσους ήταν και είναι δίπλα μας σε αυτή τη δύσκολη φάση της ζωής μας, που με νέες εσωτερικές αναζητήσεις οικοδομούμε το μέσα μας. Σε αυτούς που μοιράστηκαν τον πόνο μας, τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας. Που πίστεψαν ότι η δωρεά οργάνων σώματος κάθε δικού σου ανθρώπου δεν είναι πράξη ηρωισμού, αλλά πράξη βαθιάς και αληθινής αγάπης προς τον ,συνάνθρωπο, και ένιωσαν όπως και εμείς ότι δε χάθηκε το παιδί μας, εξακολουθεί να ζει και να τους ενθαρρύνει  το ίδιο να κάνουν κι αυτοί.
Εύχομαι κανένας γονιός, κανείς άνθρωπος να μη βρεθεί στη θέση μας. Αν όμως βρεθεί με τα μάτια της ψυχής του ανοιχτά και άγρυπνα προς τον κόσμο που διψάει για εκδήλωση αγάπης ανθρώπου προς άνθρωπο, ας ανοίξει την καρδιά του κι ας αποφασίσει.
Δεν είναι τόσο δύσκολο όσο φαίνεται. Είναι παρηγοριά για πολλούς ανθρώπους. Η συνέχιση της ζωής δεν επουλώνει το τραύμα που αιμορραγεί. Δεν αναπληρώνει την απώλεια αλλά δημιουργεί την αίσθηση της ήττας του θανάτου.»

Ακολούθησαν οι εισηγήσεις των επιστημόνων Τσακίρη. Α, Διευθυντή Νεφρολογικής Κλινικής Γ. Νοσοκομείου Βέροιας με θέμα «Η χρόνια νεφρική νόσος: Συχνότητα και πρόγνωση.»
Ο Ομιλητής μέσα από στατιστικά στοιχεία που παρουσίασε τόνισε την κακή εξέλιξη των συνυπαρχουσών νόσων, της νεφρικής και καρδιαγγειακής ανεπάρκειας που σε συνδυασμό με την αυξητική τάση εμφάνισης νέων ασθενών, οδηγεί στην επιτακτική ανάγκη περισσότερων μεταμοσχεύσεων και στην ανάληψη πρωτοβουλιών από την πλευρά της Πολιτείας για τη θέσπιση ενός νέου νομοσχεδίου.
Ο Αν. Διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής Μεταμοσχεύσεων Α.Π.Θ. κ. Γάκης Δημ ανέπτυξε το θέμα της Δωρεάς Οργάνων Σώματος, τα προβλήματα και τις προοπτικές και τόνισε πως ο εγκεφαλικός θάνατος δεν εφευρέθηκε για να λυθεί το πρόβλημα έλλειψης μοσχευμάτων. Απαντώντας σε όλους λόγω κακής πληροφόρησης που θεωρούν ότι ο Εγκεφαλικός Θάνατος υπηρετεί τυχόν σκοπιμότητες, ο κ. Γάκης τόνισε με έμφαση πως η διάγνωσή του από έξι διαφορετικές ιδιότητες Ιατρών, διασφαλίζει την ασφαλέστερη και πλέον αλάνθαστη διάγνωση θανάτου. Τέλος ο ομιλητής χαρακτήρισε τα βλαστοκύτταρα ως μελλοντική προοπτική των μεταμοσχεύσεων.
«Μεταμοσχεύσεις νεφρού από ζώντα δότη», ήταν το θέμα που ανέπτυξε η κ. Ελένη Θεοδωροπούλου, Επιμελήτρια Α’ του Μεταμοσχευτικού Κέντρου του Λαϊκού Νοσοκομείου Αθηνών, τονίζοντας τις προϋποθέσεις, την ενημέρωση και τους εκτεταμένους προμετεγχειρητικούς ελέγχους δότη και λήπτη για την προστασία αμφότερων από χρόνιες λοιμώξεις και κακοήθειες και γενικότερα τη μείωση των κινδύνων μιας μεταμοσχευτικής επέμβασης.
Τελευταίος ομιλητής ο Αγιορείτης Μοναχός π. Μωυσής αναφέρθηκε στο θέμα των μεταμοσχεύσεων από την πλευρά της Εκκλησίας, καταθέτοντας και τη δική του προσωπική μαρτυρία.
«Η θεολογία δεν εμποδίζει την εξέλιξη της Ιατρικής αλλά ευλογεί κάθε ενέργεια που ξεπερνά τον ατομικισμό, συμπάσχει με το δράμα του ασθενούς λήπτη και υποκλίνεται στην υπεροχή του αλτρουιστή δότη» είπε ο π. Μωυσής, τονίζοντας όμως ότι το θέμα των Μεταμοσχεύσεων θα πρέπει να διέπεται από διαφανείς κανόνες για την προστασία του κοινωνικού συνόλου από κίνητρα μη αγαθά, κίνητρα πλουτισμού και εμπορευματοποίησης.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν ο Μητροπολίτης Βεροίας και Ναούσης κ. Παντελεήμονας, εκπρόσωπος του Β’ΣΣ, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Δ. Δάσκαλος, Γ. Κάκαρης, εκπρόσωποι φορέων και εθελοντικών συλλόγων κ.α.

Μ.Δ.  

Πηγή: Εφ. «Ημερήσια» – Από το Αρχείο Τύπου του «ΕΡΑΣΜΟΥ»
15-4-2008

2020-03-30T11:19:18+00:00
Μετάβαση στο περιεχόμενο