12 Ιουνίου – Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας

//12 Ιουνίου – Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας

12 Ιουνίου – Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας

2023 Θέμα: Κοινωνική Δικαιοσύνη για Όλους. Τέλος στην παιδική εργασία!

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας , στις 12 Ιουνίου, έχει σκοπό να χρησιμεύσει ως καταλύτης για το αυξανόμενο παγκόσμιο κίνημα κατά της παιδικής εργασίας. Τονίζοντας τη σχέση μεταξύ κοινωνικής δικαιοσύνης και παιδικής εργασίας, το σύνθημα για την Παγκόσμια Ημέρα το 2023 είναι «Κοινωνική Δικαιοσύνη για Όλους». Τέλος στην παιδική εργασία!».

Η κοινή μας εμπειρία στην αντιμετώπιση της παιδικής εργασίας κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών δεκαετιών έχει δείξει ότι η παιδική εργασία μπορεί να εξαλειφθεί, εάν αντιμετωπιστούν οι βαθύτερες αιτίες.
Περισσότερο από ποτέ, είναι επείγον για όλους μας να συμβάλουμε στην εξεύρεση λύσεων στα καθημερινά προβλήματα των ανθρώπων και η παιδική εργασία είναι –ενδεχομένως– το πιο ορατό από αυτά τα προβλήματα.

Ως εκ τούτου, θεωρούμε ότι η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας το 2023 είναι μια στιγμή για όλους εμάς που δεσμευόμαστε να τερματίσουμε την παιδική εργασία για να δείξουμε ότι η αλλαγή μπορεί να επιτευχθεί όταν η βούληση και η αποφασιστικότητα ενωθούν και παρέχουν μια ώθηση για επιτάχυνση των προσπαθειών σε μια κατάσταση μεγάλης επείγουσας ανάγκης. Αυτή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας, 12 Ιουνίου 2023, καλούμε

  • Ενίσχυσε εκ νέου τη διεθνή δράση για την επίτευξη κοινωνικής δικαιοσύνης, ιδιαίτερα στο πλαίσιο του προβλεπόμενου Παγκόσμιου Συνασπισμού για την Κοινωνική Δικαιοσύνη, με την εξάλειψη της παιδικής εργασίας ως ένα από τα σημαντικά στοιχεία του·
  • Οικουμενική επικύρωση της σύμβασης αριθ. 138 της ΔΟΕ για την ελάχιστη ηλικία , η οποία, μαζί με την καθολική επικύρωση της σύμβασης αριθ .
Πανό της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Παιδικής Εργασίας 2023

Συζήτηση υψηλού επιπέδου

Δευτέρα, 12 Ιουνίου 2023, 19:30 – 20:45 

Η ΔΟΕ διοργανώνει παράλληλη εκδήλωση υψηλού επιπέδου κατά τη διάρκεια της 111ης Συνόδου της Διεθνούς Διάσκεψης Εργασίας στις 12 Ιουνίου για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Παιδικής Εργασίας. Η εκδήλωση στοχεύει να διερευνήσει τη σύνδεση μεταξύ κοινωνικής δικαιοσύνης και εξάλειψης της παιδικής εργασίας. Οι ειδικοί θα συζητήσουν την πρόοδο που σημείωσαν τα μέλη της ΔΟΕ στην εκπλήρωση των δεσμεύσεών τους, τονίζοντας πώς αυτές οι προσπάθειες συμβάλλουν στην προώθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Επικράτηση της παιδικής εργασίας

Από το 2000, για σχεδόν δύο δεκαετίες, ο κόσμος σημειώνει σταθερή πρόοδο στη μείωση της παιδικής εργασίας. Όμως τα τελευταία χρόνια, οι συγκρούσεις, οι κρίσεις και η πανδημία του COVID-19 έχουν βυθίσει περισσότερες οικογένειες στη φτώχεια – και ανάγκασαν εκατομμύρια περισσότερα παιδιά στην παιδική εργασία.

Η οικονομική ανάπτυξη δεν ήταν επαρκής, ούτε αρκετά περιεκτική, για να ανακουφίσει την πίεση που νιώθουν πάρα πολλές οικογένειες και κοινότητες και που τις κάνει να καταφεύγουν στην παιδική εργασία. Σήμερα, 160 εκατομμύρια παιδιά εξακολουθούν να ασχολούνται με την παιδική εργασία. Αυτό είναι σχεδόν ένα στα δέκα παιδιά παγκοσμίως. Η Αφρική κατατάσσεται στην υψηλότερη θέση μεταξύ των περιφερειών τόσο στο ποσοστό των παιδιών σε παιδική εργασία — το ένα πέμπτο — όσο και στον απόλυτο αριθμό των παιδιών σε παιδική εργασία — 72 εκατομμύρια. Η Ασία και ο Ειρηνικός κατατάσσονται στη δεύτερη υψηλότερη θέση και στα δύο αυτά μέτρα — το 7% όλων των παιδιών και τα 62 εκατομμύρια σε απόλυτες τιμές είναι σε παιδική εργασία σε αυτήν την περιοχή. Οι περιοχές της Αφρικής και της Ασίας και του Ειρηνικού μαζί αντιπροσωπεύουν σχεδόν εννέα στα δέκα παιδιά σε παιδική εργασία παγκοσμίως.
Ο υπόλοιπος πληθυσμός της παιδικής εργασίας κατανέμεται μεταξύ της Αμερικής (11 εκατομμύρια), της Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας (6 εκατομμύρια) και των Αραβικών Κρατών (1 εκατομμύριο). Όσον αφορά τη συχνότητα εμφάνισης, το 5% των παιδιών είναι σε παιδική εργασία στην Αμερική, το 4% στην Ευρώπη και την Κεντρική Ασία και το 3% στις Αραβικές χώρες.Ενώ το ποσοστό των παιδιών σε παιδική εργασία είναι υψηλότερο στις χώρες χαμηλού εισοδήματος, ο αριθμός τους είναι στην πραγματικότητα μεγαλύτερος στις χώρες μεσαίου εισοδήματος.

Το 9% όλων των παιδιών σε χώρες με χαμηλότερο μεσαίο εισόδημα και το 7% όλων των παιδιών σε χώρες με υψηλότερο μεσαίο εισόδημα απασχολούνται σε παιδική εργασία. Οι στατιστικές σχετικά με τον απόλυτο αριθμό παιδιών σε παιδική εργασία σε κάθε ομάδα εθνικού εισοδήματος δείχνουν ότι 84 εκατομμύρια παιδιά σε παιδική εργασία, που αντιπροσωπεύουν το 56% όλων των παιδιών που εργάζονται σε παιδιά, ζουν στην πραγματικότητα σε χώρες μεσαίου εισοδήματος και άλλα 2 εκατομμύρια ζουν σε χώρες υψηλού εισοδήματος.

 

Πηγή: ΟΗΕ
2023-06-12T12:02:06+00:00
Μετάβαση στο περιεχόμενο