Σοκάρουν τα στοιχεία οικογενειακής βίας στην ελληνική παροικία της Μελβούρνης

//Σοκάρουν τα στοιχεία οικογενειακής βίας στην ελληνική παροικία της Μελβούρνης

Σοκάρουν τα στοιχεία οικογενειακής βίας στην ελληνική παροικία της Μελβούρνης

H ομογενής σύμβουλος του πολιτειακού πρωθυπουργού για θέματα ενδοοικογενειακής βίας, Λιάνα Παπουτσή, έχει αφοσιωθεί στην αντιμετώπιση της οικογενειακής βίας στη Βικτώρια

Σε δηλώσεις της στον «Νέο Κόσμο», η ομογενής σύμβουλος του πολιτειακού πρωθυπουργού για θέματα ενδοοικογενειακής βίας, Λιάνα Παπουτσή, τόνισε πως ο στιγματισμός, η ντροπή και η ενδεχόμενη διαπόμπευση που πρόκειται να ακολουθήσουν ύστερα από την δημοσίευση των υποθέσεων τους, πάντοτε αποτελούν ισχυρούς ανασταλτικούς παράγοντες για τη μη καταγγελία των περιστατικών. «Η βία στην ελληνική παροικία αφορά κυρίως τις γυναίκες όχι μόνο της πρώτης γενιάς Ελλήνων μεταναστών αλλά της δεύτερης και της τρίτης, συμπεριλαμβανομένου και τους νεοφερμένους» εξήγησε και σκιαγράφησε το «σύνηθες» προφίλ του θύτη και του θύματος, βασιζόμενη σε στοιχεία της οργάνωσης Seniors Rights Victoria που διενήργησε έρευνα για τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. «Πίσω από τις κλειστές πόρτες γίνονται τα μεγαλύτερα εγκλήματα. Η πρώτη κατηγορία συμπάροικων που δέχεται τη βία μέσα στο σπίτι είναι οι ηλικιωμένοι. Το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι υπάρχει ένας ενήλικος γιος που είναι χρήστης ναρκωτικών ή είναι εθισμένος στον τζόγο, το αλκοόλ ή μπορεί η ερωτική του σχέση να έχει χαλάσει με αποτέλεσμα να πηγαίνει πίσω στο σπίτι των γονιών του. Ο θύτης δεν πληρώνει λογαριασμούς, ζητάει εκβιαστικά χρήματα συνήθως από τη μητέρα του γιατί την βλέπει πιο δειλή και ευάλωτη, ενώ τις περισσότερες φορές σύμφωνα με τα στοιχεία της οργάνωσης, τα κάνει γυαλιά καρφιά μέσα στο σπίτι, επειδή η μητέρα του δεν του μαγείρεψε το αγαπημένο του φαγητό», εξιστορεί η Λιάνα Παπουτσή στον «Ν.Κ».

Οι οικονομικές απειλές, αλλά και οι ξυλοδαρμοί σε ακραίες περιπτώσεις, σύμφωνα με την ομογενή πρωθυπουργική σύμβουλο, παρατηρούνται και για περιουσιακά θέματα. «Πάρα πολλοί Έλληνες που ήρθαν τη δεκαετία του ’50 και του ’60 κάνουν πληρεξούσια για θέματα οικονομικά και περιουσίας στα παιδιά τους. Αρκετά παιδιά της δεύτερης γενιάς έχουν πωλήσει τα σπίτια των γονιών τους για να καρπωθούν τα λεφτά και έβαλαν τους γονείς τους στα γηροκομεία. Σε άλλες περιπτώσεις, που οι ηλικιωμένοι γονείς αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης, αφού τους βάζουν να υπογράφουν τραπεζικά έγγραφα ξεγελώντας τους πως είναι ιατρικά έγγραφα για όφελός τους» δηλώνει στον «Ν.Κ» η κ. Παπουτσή, επισημαίνοντας πως η πρώτη γενιά έχει τα μεγαλύτερα τραύματα μετανάστευσης με αποτέλεσμα οι φραγμοί και τα εμπόδια να «ανοιχθούν» και να μιλήσουν να είναι πολύ μεγαλύτερα. Αν και δεν έχει στερεότυπα, ο μύθος του «ισχυρού» φύλου φαίνεται να έχει το «πάνω χέρι» στις εκδηλώσεις οικογενειακής βίας. «Η συντριπτική πλειοψηφία των θυμάτων σύμφωνα με τις στατιστικές είναι γυναίκες που έχουν πέσει θύματα βίας, κυρίως από συζύγους ή πρώην συντρόφους. Βία, δεν είναι μόνο η σωματική βία. Υπάρχουν πολλές μορφές βίας, όπως: λεκτική, ψυχολογική, οικονομική εκμετάλλευση ή ακόμα και σεξουαλική παρενόχληση», εξηγεί η Λιάνα Παπουτσή, που έχει αφοσιωθεί στην αντιμετώπιση αυτής της κοινωνικής μάστιγας.

ΘΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΟΦΕΡΜΕΝΟΙ 

Ειδικά οι νέοι μετανάστες που ήρθαν στην Αυστραλία τα τελευταία πέντε χρόνια, φοβούνται ακόμα περισσότερο να μιλήσουν, γιατί οι κοινωνικές υπηρεσίες τους είναι άγνωστες και δεν ξέρουν τι θα συναντήσουν. Το μεγαλύτερο πρόβλημα, σύμφωνα με την κυρία Παπουτσή, αντιμετωπίζουν οι γυναίκες που ο σύζυγός τους έχει την αυστραλιανή υπηκοότητα. «Οι άντρες τις φοβίζουν γιατί αυτές έχουν βίζα. Συχνά μάλιστα εξαρτώνται οικονομικά από το σύντροφό τους ή φοβούνται πως θα τους πάρουν τα παιδιά. Δεν ξέρουν πού να απευθυνθούν, νομίζουν θα διωχθούν από τη χώρα» εξηγεί η κ. Παπουτσή, περιγράφοντας τον εφιάλτη που βιώνουν οι νέες γυναίκες της ελληνικής παροικίας. Κάποιες, μάλιστα, αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της γλώσσας, ντρέπονται και προτιμούν να κουκουλώσουν το δράμα τους. Υπήρχαν περιστατικά, σύμφωνα με την κ. Παπουτσή, όπου οι γείτονες άκουγαν κραυγές και αναγκάστηκαν να πάρουν τηλέφωνο την αστυνομία.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ–ΣΟΚ 

Το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας στην Αυστραλία έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις με τη μορφή σωματικής, οικονομικής, λεκτικής και ψυχολογικής βίας. Χαρακτηριστικό είναι πως από το 2016 είχαμε 76.000 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στη Βικτώρια, μια αύξηση της τάξης του 83% από το 2013, με τις γυναίκες να αποτελούν το 80% των θυμάτων, σύμφωνα με τα στατιστικά. Ορισμένες φορές μάλιστα, τραγική κατάληξη αυτών των ενδοοικογενειακών συμβάντων είναι ακόμα και ο θάνατος.

Ενδεικτικά, από τον Ιανουάριο 2018 μέχρι σήμερα, έχουμε 12 περιστατικά στην Αυστραλία όπου γυναίκες δολοφονήθηκαν από συζύγους ή πρώην συζύγους, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία, μία στις τέσσερις γυναίκες θα αντιμετωπίσει κάποια στιγμή στη ζωή της σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από το σύντροφό της.

ΒΗΜΑΤΑ ΠΡΟΟΔΟΥ ΣΤΗ ΒΙΚΤΩΡΙΑ 

Η Βικτώρια έκανε βήματα προόδου για την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας, σε σχέση με τις άλλες Πολιτείες, υποστήριξε η ομογενής πρωθυπουργική σύμβουλος. Η κυβέρνηση εξετάζει όλες τις πλευρές του προβλήματος: εκπαίδευση, υγεία και τον τρόπο που αποδίδεται η δικαιοσύνη. Ήδη έχει λάβει μέτρα καταπολέμησης της βίας στην οικογένεια, ενώ θα δημιουργηθούν ξενώνες αλληλεγγύης που θα προσφέρουν στέγη αλλά και νομική, ψυχολογική βοήθεια. «Είμαστε όλοι υπεύθυνοι για να καταπολεμηθεί η ενδοοικογενειακή βία. Είναι σημαντικό τα θύματα να ξέρουν πως η ευρύτερη κοινωνία και οι ειδικές υπηρεσίες αγκαλιάζουν τα θύματα με σκοπό να τα προστατέψουν. Δεν πρέπει να νοιώθουν ντροπή και απομόνωση. Δεν πρέπει να φοβούνται να μιλήσουν και να τρέμουν για το τι θα πει ο κόσμος. Πρέπει ως ελληνική παροικία να μιλάμε ανοιχτά, να βοηθάμε και να μη δεχόμαστε βία από κανένα. Αυτό το μήνυμα πρέπει να περαστεί στα παιδιά μας» τόνισε η κ. Παπουτσή.

Πηγή: https://neoskosmos.com/

2020-10-12T09:56:28+00:00
Μετάβαση στο περιεχόμενο