Μην κρίνεις τη γυναίκα, που δεν έφυγε…

//Μην κρίνεις τη γυναίκα, που δεν έφυγε…

Μην κρίνεις τη γυναίκα, που δεν έφυγε…

Μην κρίνεις τη γυναίκα, που δεν έφυγε..

Γράφει η Κωνσταντίνα Σταμπουλή

Την επόμενη φορά που θα κουνήσεις το δάχτυλο σε μια γυναίκα που μένει σε μια κακοποιητική σχέση, ζήτησέ της πρώτα, να σου απαντήσει γιατί δεν φεύγει. Αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις, για να μπορέσει να ανοίξει την πόρτα, που γνωρίζει ότι μια μέρα μπορεί και να την πλακώσει.

Ρώτησέ την, αν κλείνοντας αυτή την πόρτα, θα μπορέσει να μεγαλώσει αξιοπρεπώς τα παιδιά της. Ρώτησέ την, αν έχει δουλειά και αν αυτή η δουλειά της αποφέρει τόσα, ώστε να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες ενός σπιτιού, όπως το ενοίκιο, οι λογαριασμοί, το σούπερ μάρκετ, αλλά και άλλων απαραίτητων αναγκών, όχι της ίδιας, αλλά των παιδιών της. Και πριν της προτείνεις να βρει κι άλλη δουλειά, να της βρεις και λύση για το πού θα αφήνει τα παιδιά της αυτές τις ώρες, λύση που να μην διαπραγματεύεται την ασφάλειά τους.

Την επόμενη φορά που θα πεις με ελαφρά την καρδία σε μια γυναίκα, που μένει και υπομένει, ένα «σήκω και φύγε», ρώτησέ την πρώτα, αν έχει κάπου να πάει. Αν υπάρχουν γονείς και εφόσον υπάρχουν, αν είναι σε θέση να καταλάβουν το πρόβλημα.

Αν θα υπάρχει πίσω μια υποστηρικτική οικογένεια, που δεν θα της κλείσει την πόρτα, αφήνοντάς την μόνη ανάμεσα σε δύο πόρτες κλειστές. Γιατί, παρά την ημερομηνία που μοιάζει σύγχρονη, υπάρχουν πολλά απαρχαιωμένα μυαλά, που θα της πουν να κάνει υπομονή, θεωρώντας ότι είναι προτιμότερο να βιώνει κάθε είδους κακοποιητική συμπεριφορά, από το να μεγαλώσουν τα παιδιά της σε διαφορετικό σπίτι από τον πατέρα τους.

Ή μήπως, να περιμένει βοήθεια και στήριξη από το ελληνικό κράτος; Σοβαρά τώρα;

Πριν της κουνήσεις το δάχτυλο, που δεν φεύγει, ρώτησέ την αν έκανε κάποια ενέργεια να μοιραστεί το πρόβλημα που αντιμετωπίζει. Ρώτησέ την πόσες πόρτες έκλεισαν, από ανθρώπους που δεν ήθελαν να «μπλέξουν». Ρώτησέ την για το πόσους υποστηρικτές θα έχει το καλόπαιδο, χωρίς καν να ενδιαφερθούν να μάθουν την αλήθεια, απλά και μόνο, γιατί έχουν κάποιο συμφέρον.

Ρώτησέ την για εκείνη τη γυναίκα –ναι, σωστά διάβασες, γυναίκα!- που χωρίς να έχει ιδέα τι μπορεί να συμβαίνει, θεώρησε σωστό να επικοινωνήσει μαζί της από το πουθενά, μόνο και μόνο για να της πει ότι για να έφτασε εκείνο το καλόπαιδο να σηκώσει χέρι, ένας Θεός ξέρει τι του έκανε.

Συμπερασματικά, της αξίζει να έχει μώλωπες και σπασμένα κόκαλα, αφού κάτι θα του έκανε, βρε αδερφέ. Και ξέρεις, στο φτωχό μυαλουδάκι της, έτσι έχουν τα πράγματα. Αφού η ίδια δεν έχει ούτε μια γρατζουνιά απ’ τον δικό της άντρα, τον οποίο εδώ και χρόνια απατά απροκάλυπτα.

Άρα, θεωρεί ότι κάτι χειρότερο συνέβη εδώ, για να περάσει ό,τι περνάει. Μη σου πω ότι μπορεί να της άρεσε κιόλας αυτό το καλόπαιδο και να ήταν ο επόμενός της στόχος, για μια αναζωογονητική βόλτα με τα’ αυτοκίνητο σε δασάκια κι άλλες ερημιές. Άντε να σκεφτούν αυτές οι γυναίκες, ότι κάποια μπορεί να έχει πιο σοβαρά προβλήματα απ’ το τι θα μπει και τι θα βγει απ’ το κορμί της.

Την επόμενη φορά, λοιπόν, πριν πεις σε μια γυναίκα ότι είναι άξια της μοίρας της, επειδή μένει, να σκεφτείς πρώτα, αν έχει άλλη επιλογή. Να παρατηρήσεις πώς βγάζει τη μέρα της, προσπαθώντας να επιβιώσει άλλη μια μέρα, όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα. Να κοιτάξεις λίγο πέρα από τα μάτια και να δεις πόσα κομμάτια της έσπασε αυτό το καλόπαιδο, το υπεράνω υποψίας.

Να προσέξεις τι έχει για εκείνη προτεραιότητα και για ποιους ανώτερους λόγους, θέτει τη ζωή της σε κίνδυνο. Να μπεις στο μυαλό της και να ρίξεις μια ματιά στις άπειρες σκέψεις που της τρώνε καθημερινά όλη την ενέργεια, προκειμένου να βρει τον τρόπο και τα πατήματα να κάνει αυτό που οφείλει. Ή μήπως νομίζεις ότι μένει, επειδή δεν καταλαβαίνει; Μήπως νομίζεις ότι της αρέσει ή βολεύεται, επειδή φοβάται να πάρει τη ζωή της στα χέρια της;

Τίποτα δεν φοβάται. Ούτε τον θάνατο φοβάται. Θέλει όμως, να μπορεί ν’ ανταπεξέλθει μόνη της, γιατί γνωρίζει πολύ καλά τι αρπακτικά καραδοκούν εκεί έξω κι έχει δει με τα μάτια της, έχει ζήσει τα χειρότερα σενάρια που εσύ δεν αντέχεις ούτε στην τηλεόραση να δεις, και με μια κίνηση, πατάς ένα κουμπί και αλλάζεις κανάλι.

Την επόμενη φορά που θα δεις μια τέτοια γυναίκα, γίνε λίγο πιο άνθρωπος και μην της ασκήσεις καμιά κριτική. Κι αν δεν έχεις καμία λύση να της προσφέρεις, μείνε στη γωνίτσα σου και απλά βούλωσέ το…

Πηγή αναδημοσίευσης: http://loveletters.gr/

2021-12-01T10:59:47+00:00