Ας μιλήσουμε για ψυχολογική βία

//Ας μιλήσουμε για ψυχολογική βία

Ας μιλήσουμε για ψυχολογική βία

Ορισμός: Ψυχολογική Βία είναι η συμπεριφορά που αποσκοπεί στην περιφρόνηση του άλλου, με στόχο την αποδυνάμωση και υποταγή του, τον έλεγχο και τη διατήρηση της εξουσίας

Συμπτώματα: 

 Έλεγχος στη ζωή του άλλου
 Απομόνωση από την οικογένεια
 Παθολογική ζήλια
 Υποτίμηση
 Ταπεινώσεις
 Πράξεις εκφοβισμού ή Απειλές
 Αδιαφορία
 Άρνηση της άμεσης επικοινωνίας.

Δεν είναι απαραίτητο να τα βιώσετε όλα μαζί. Και ένα μόνο του όταν γίνεται κατ’ εξακολούθηση αρκεί.
Θεραπεία:  υπάρχει;        

Ανάρρωση: Χρονοβόρα αλλά αξίζει τον κόπο.

Η ψυχολογική βία είναι ίσως η χειρότερη μορφή βίας μιας και δεν είναι εμφανής. Στην σωματική το βιώνεις αμέσως. Στην ψυχολογική, χάνεσαι.
Αν είσαι από τα άτομα που δεν πιστεύουν στον εαυτό τους, είσαι γεμάτος ανασφάλειες και κόμπλεξ, ζητάς συνεχώς επιβεβαίωση για το αυτονόητο, εμπιστεύεσαι κατευθείαν, τότε σίγουρα είσαι το κατάλληλο θύμα, κι αν είσαι κι άτυχη/ος θα πέσεις ακριβώς πάνω στον άνθρωπο που θα στην ασκήσει. Νόμος του Μέρφι.

Ποιοι είναι όμως αυτοί οι άνθρωποι που μας ασκούν ψυχολογικοί βία;

Είναι εκείνοι που  θέλουνε να επιβάλουν την άποψή τους, να δείξουνε την δύναμή τους, να ταΐσουμε τον εγωισμό τους, να κάνουνε τον άλλον κτήμα τους. Απαιτούν σεβασμό ο οποίος όμως απλά κερδίζεται και σου ζητούν  να τους εμπιστευτείς ενώ αυτό πρέπει να το κατακτήσουν.Εκείνοι που δεν αποδέχονται άλλη άποψη πέραν της δικής τους. Εκείνοι που δεν παραδέχονται τα λάθη τους.

Πολλές φορές το κάνουν επειδή σε «φοβούνται» και ο μόνος τρόπος να σε αντιμετωπίσουν είναι να σε μειώσουν. Άλλοτε πάλι σε βλέπουν να «πετάς ψηλά» κι επειδή δεν σε φτάνουν σε τραβούν προς τα κάτω ασκώντας σου ψυχολογική βία. Άλλοι πάλι το κάνουν γιατί  σε θέλουν στη ζωή τους κι επειδή δεν έχουν σκοπό να αλλάξουν ούτε τρίχα πάνω τους προτιμούν να σε γεμίσουν ανασφάλειες, να μειώσουν την αυτοπεποίθηση σου για να μην μπορείς να φύγεις από το να διορθώσουν τον εαυτό τους. Υπάρχει και οι μερίδα εκείνων που έχουν επτασφράγιστα μυστικά και προκειμένου να βγουν στο φως την χρησιμοποιούν ώστε μπερδεύοντας το μυαλό σου  να μην φτάσεις ποτέ σ αυτά.

Θα ‘θελα καλή τη πίστη να βάλω και το ενδεχόμενο κάποιος να μην το καταλαβαίνει ότι ασκεί ψυχολογική βία. Θα το απαντούσε ίσως ένας ψυχολόγος. Προσωπικά με εξοργίζει ακόμη και η ιδέα του «να μην καταλαβαίνει» τι κάνει στον άνθρωπο που αγαπάει, οπότε το απορρίπτω αμέσως.

Τι συμβαίνει στα θύματα;

Ακόμη κι αν την έχουν καταλάβει κι έχουν φύγει από μια τέτοια σχέση, δύσκολα σηκώνονται ξανά. Φοβούνται να εμπιστευτούν, ξεκινώντας από τον ίδιο τον εαυτό τους.
Στην αρχή τον τιμωρούν  και τον χτυπούν ανελέητα πιστεύοντας πως έτσι θα σταθεί στα πόδια του (ο εαυτος τους)..Δε του συγχωρούν τίποτα και τον επικρίνουν με τον χειρότερο τρόπο. Λάθος τρόπος

Το να επικρίνεις ανελέητα τον εαυτό σου δεν σε οδηγεί πουθενά. Έκανες λάθος. Επέτρεψες να γίνει. Μάθε από αυτό και μη περνάς στο απέναντι άκρο. Δεν χρειάζεται να γίνεις εσύ ο θύτης του εαυτού σου.
Σε χρειάζεται. Πίστεψε σε σένα. Χάιδεψέ του τις πληγές και πάνω σ αυτές ορκίσου, ποτέ ξανά. Μάλωσέ τον στο βαθμό που του αξίζει. Ενίσχυσε την εμπιστοσύνη σου σ’ αυτόν και προχώρα μαζί του παρακάτω. Έχεις την εμπειρία, μάθε να ξεχωρίζεις την αγριάδα από το στάχυ και προφύλαξέ τον μέσα από το να ζει.
Κάποιοι άλλοι πάλι νομίζουν πως φεύγοντας από μια τέτοια κατάσταση και μόνο είναι αρκετό…

Διαβάστε ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΔΩ

 

2023-11-01T12:29:44+00:00
Μετάβαση στο περιεχόμενο