Επικοινώνησε μαζί μας : 23310 74073 ,γραμμή 24ωρης λειτουργίας

Συνέντευξη εις Μακεδονική εφημερίδα

//Συνέντευξη εις Μακεδονική εφημερίδα

Συνέντευξη εις Μακεδονική εφημερίδα

Ποιος ο σκοπός ίδρυσης του Συλλόγου;

Πολίτες του Νομού μας, νιώθοντας επιβεβλημένη την ανάγκη για αντίδραση στα εκφυλιστικά και παρακμιακά φαινόμενα της κοινωνίας μας που βιώνουμε έντονα και στην πόλη μας, οδηγηθήκαμε πριν από τρία χρόνια στην σύσταση του συλλόγου μας, με την επωνυμία «ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ» και με το διακριτικό τίτλο «ΕΡΑΣΜΟΣ».

Πως προέκυψε η ιδέα της δημιουργίας μιας στέγης για κακοποιημένες γυναίκες από το Σύλλογο;

Η εκτίμηση ότι η ενδοοικογενειακή βία (σωματική, λεκτική, ψυχολογική, σεξουαλική) που εμφανίζεται σ’ όλες τις κοινωνικές τάξεις και όχι μόνο στις οικογένειες του κοινωνικού περιθώριου και αποτελεί μία σύγχρονη κοινωνική παθογένεια, δεν αντιμετωπίζεται προς στιγμήν αποτελεσματικά με την υπάρχουσα νομοθεσία και το γεγονός ότι ιδιαίτερη σημασία έχει η ενεργοποίηση και η βελτίωση των δομών υποστήριξης για την φροντίδα των θυμάτων τόσο από θεσμικά όργανα της πολιτείας, όσο και από εξωθεσμικά όπως οι εθελοντικές μη Κυβερνητικές οργανώσεις (Μ.Κ.Ο).

Ποιο το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα λειτουργεί αυτή η στέγη;

Θα είναι σπίτι ανοιχτής προσωρινής φιλοξενίας θυμάτων που έχουν υποστεί κάθε μορφή βίας και κακοποίησης (ενδοοικογενειακής ή μη), για την αντιμετώπιση των άμεσων ζητημάτων που γεννώνται από τέτοιου είδους ακραίες συμπεριφορές.
Υπάρχει αρχικός σχεδιασμός για τους κανόνες λειτουργίας της στέγης προσαρμοσμένος στις ανάγκες εξυπηρέτησης των θυμάτων που προσφεύγουν για υποστήριξη στο Σύλλογο. Η οργάνωση της δομής βασίζεται σε κανονισμούς παρόμοιων δομών που δοκιμάστηκαν στην πράξη και λειτουργούν σε συνεργασία με φορείς (Εκκλησίας, κρατικούς ή Ο.Τ.Α.)

Πως σκέφτεστε να καλύπτετε τα λειτουργικά έξοδα της στέγης;

Με τις εισφορές-συνδρομές μελών και φίλων του Συλλόγου, με οικονομικές ενισχύσεις διαφόρων φυσικών και νομικών προσώπων που με περισσή ευαισθησία στέκουν δίπλα μας και με την ένταξη των δραστηριοτήτων του Συλλόγου μας σε επιδοτούμενα αντίστοιχα προγράμματα. Επισημαίνεται ότι η Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης & Καμπανίας ανάλαβε τη σίτιση των φιλοξενουμένων.

Πως θα αντιμετωπίσετε το θέμα της προστασίας των θυμάτων από τους θύτες τους;

Καταρχήν με την πλήρη και απόλυτη τήρηση του απόρρητου της φιλοξενίας του όποιου θύματος βίας, τη μη γνωστοποίηση του χώρου φιλοξενίας και την εξασφάλιση συνθηκών προστασίας και παρέμβασης σε 24ωρη βάση.

Η ανταπόκριση από κακοποιημένες γυναίκες προβλέπετε ότι θα είναι μεγάλη; Πού βασίζετε τις προβλέψεις σας;

Ενώ δε συμπληρώθηκαν τρία χρόνια από την ίδρυση του Συλλόγου μας, η μέχρι σήμερα προσφυγή κακοποιημένων γυναικών υπερέβη αριθμητικά δεδομένα άλλων φορέων που δραστηριοποιούνται στον ίδιο τομέα εδώ και χρόνια. Ως εκ τούτου διαφαίνεται ότι οι ανάγκες υποστήριξης εν γένει είναι αρκετά μεγάλες ωστόσο όμως εκτιμούμε ότι τα άτομα που θα επιθυμούν να φιλοξενηθούν θα είναι λιγότερα αυτών που αναζητούν βοήθεια, επειδή ακόμη στην περιοχή μας λειτουργεί ο θεσμός της ευρύτερης οικογένειας και οι μικρές κοινωνίες διακατέχονται από προκαταλήψεις της μη δημοσιοποίησης ενδοοικογενειακών διαφορών.

Μπορείτε να μας πείτε κάποια πράγματα για το χώρο όπου λειτουργεί η στέγη;

Πρόκειται για ένα χώρο που παραχωρήθηκε από το Δήμο Βέροιας και αποτελείται από τρία δωμάτια με δικό τους WC το καθένα , ένα χώρο υποδοχής και κουζίνα. Ο χώρος έχει εξοπλιστεί με τις γενναίες προσφορές δωρητών και έχει οργανωθεί έτσι ώστε να εξασφαλιστούν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης των θυμάτων βίας.

Ποιο δρόμο θα ακολουθεί η φιλοξενία των κακοποιημένων γυναικών;

Την γυναίκα που απευθύνεται σε εμάς υποδέχεται ειδικά εκπαιδευμένο άτομο που ακούει το πρόβλημα που του εκτίθεται, χωρίς ερωτήσεις και σχόλια. Αξιολογεί τις πρώτες πληροφορίες και την παραπέμπει ανάλογα με την περίπτωση όπου χρειάζεται: διωκτικές αρχές, ψυχολόγο, κοινωνική λειτουργό, νομικό κ.ά., παρακολουθώντας και υποστηρίζοντας την εξέλιξη του όλου ζητήματος. Ενημερώνεται λεπτομερέστερα για τα δικαιώματά της και τις υποχρεώσεις της που συνδέονται με την αντιμετώπιση του προβλήματός της.
Εάν προκύψει ανάγκη φιλοξενίας συνοδεύεται από εθελοντή/ τρια του Συλλόγου στην πλησιέστερη μονάδα Υγείας για τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και λαμβάνει γνώση των κανόνων λειτουργίας της στέγης.
Κατά το διάστημα της προσωρινής φιλοξενίας γίνονται προσπάθειες εξασφάλισης μόνιμης και ασφαλούς κατοικίας και ανεύρεσης εργασίας εφόσον είναι άνεργη.

Πότε υπολογίζετε ότι θα είναι έτοιμος ο χώρος;

Ο χώρος ήδη έχει ετοιμαστεί, απομένουν μικρές λεπτομέρειες για να τεθεί σε πλήρη λειτουργία. Είναι γεγονός ότι το σπίτι ανοικτής φιλοξενίας ήταν στις προτεραιότητές μας, η λειτουργία του θα διευκολύνει το έργο του Συλλόγου μας δεδομένου ότι μέχρι σήμερα αναγκαζόμασταν να αναζητούμε άλλους τρόπους φιλοξενίας είτε από εθελοντές είτε σε ξενοδοχεία.

Πως θα μπορούν να σας βρούν οι κακοποιημένες γυναίκες , αφού δεν θα δοθεί στη δημοσιότητα η Διεύθυνση του σπιτιού;

Καταρχήν σε επίπεδο πόλης και Ν. Ημαθίας μπορούν να επισκέπτονται τα Γραφεία του Συλλόγου μας και να επικοινωνούν τηλεφωνικά. Επιπλέον υπάρχει πρόθεση να λειτουργήσει τηλεφωνική γραμμή s.o.s. με τη συνδρομή του Δήμου Βέροιας σε 12ωρη βάση., για την οποία θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση με ποικίλους τρόπους.

Τέλος μπορούν να φτάσουν σε μας και μέσω των τηλεφωνικών γραμμών του Εθνικού
Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (210197) και του Δικτύου Γυναικών Ευρώπης (800 11 88881) χωρίς χρέωση, φορείς με τους οποίους βρισκόμαστε σε διαρκή συνεργασία.
Αναζητώντας λύσεις στη βάση της συνεργασίας με άλλους φορείς, συλλόγους, που έχουν ίδιους ή παρεμφερείς σκοπούς με τον σύλλογό μας και διακατέχονται από τις ίδιες αγωνίες με εμάς, καλούμε όλους τους πολίτες να πιστέψουν στην δύναμή τους, ώστε να ενεργοποιηθούν στην ελπίδα μιας νέας κοινωνικής προοπτικής.
΄Εχοντας στο κέντρο του ενδιαφέροντός μας τον ΑΝΘΡΩΠΟ και υιοθετώντας την ρήση του Ν.Μαντέλλα , «Λίγη βοήθεια είναι προτιμότερη από πολύ οίκτο» σας καλούμε και σας σαν μέσο μαζικής ενημέρωσης να συμμετάσχετε στην προσπάθειά μας, για την ευόδωση των στόχων του συλλόγου μας.

2018-10-21T04:37:12+00:00
Μετάβαση στο περιεχόμενο