Επικοινώνησε μαζί μας : 23310 74073 ,γραμμή 24ωρης λειτουργίας

Τακτική Γενική – Απολογιστική Συνέλευση του «Έρασμου» για το 2020

//Τακτική Γενική – Απολογιστική Συνέλευση του «Έρασμου» για το 2020

Τακτική Γενική – Απολογιστική Συνέλευση του «Έρασμου» για το 2020

Το απόγευμα της Δευτέρας 15 Φεβρουαρίου 2021 πραγματοποιήθηκε η Τακτική Γενική – Απολογιστική Συνέλευση του Συλλόγου Κοινωνικής Παρέμβασης με το διακριτικό τίτλο «Έρασμος», στα γραφεία του επί της οδού Μ. Αλεξάνδρου 17 στη Βέροια, με απόλυτη τήρηση των υγειονομικών μέτρων προστασίας των συμμετεχόντων κατά της διασποράς του COVID19.

Τα θέματα ημερήσιας διάταξης που τέθηκαν αφορούσαν τον Απολογισμό δράσεων του έτους 2020 καθώς και την έγκριση προϋπολογισμού του 2021.

2020- Ένα δύσκολο έτος για όλους μας

Κατά την έναρξη της διαδικασίας η Πρόεδρος του Συλλόγου Γεωργία Φωστηροπούλου έκανε μια σύντομη επισκόπηση του παρελθόντος έτους το οποίο χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα δύσκολο αλλά ταυτόχρονα πολύ σημαντικό για την εξέλιξη του έργου του «Έρασμου», λόγω της παγκόσμιας έξαρσης της επιδημίας του κορωνοϊού που επηρέασε σημαντικά τόσο τη χώρα μας όσο και την τοπική μας κοινωνία δυσχεραίνοντας κατά πολύ τόσο τις ζωές των πολιτών, όσο και το σύνολο των κοινωνικών δραστηριοτήτων και μεταξύ αυτών και την υλοποίηση δράσεων όπως του Συλλόγου. «…Το 2020 υπήρξε ένα έτος ιδιαίτερο, που μας έφερε αντιμέτωπους με δύσκολες συγκυρίες, αλλά ταυτόχρονα και πολύ σημαντικό για την εξέλιξη του έργου του Συλλόγου μας.  Η παγκόσμια και εθνική υγειονομική συγκυρία της διασποράς της επιδημίας του COVID19,  σε συνδυασμό με τα πολιτειακά μέτρα αλλεπάλληλων περιορισμών του συνόλου των κοινωνικών δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων,  δημιούργησε την έντονη ανάγκη πολλών πολιτών της περιοχής μας να απευθυνθούν στο «ΕΡΑΣΜΟ» ζητώντας ψυχολογική, κοινωνική ή νομική στήριξη. Ταυτόχρονα ήμασταν υποχρεωμένοι να θωρακίσουμε την υγειονομική μας ασφάλεια, καθώς και των εργαζομένων μας, και ως εκ τούτου, εν καιρώ καραντίνας, ο Σύλλογος συνέχισε την καθημερινή του λειτουργία, με τηλεφωνική και διαδικτυακή παροχή υπηρεσιών. Όπως γίνεται φανερό, από την παρουσίαση των στατιστικών στοιχείων, παρά τα περιοριστικά μέτρα για την εξάπλωση του κορωνοϊού, η ανάγκη για ψυχοκοινωνική και νομική στήριξη όχι μόνο δε μειώθηκε, αλλά απεναντίας αυξήθηκε σε όλες τις κλίμακες. Παράλληλα οι κύκλοι συναντήσεων των δράσεων κοινωνικής ευαισθητοποίησης (Βιωματικά Σεμινάρια, Σχολές Γονέων και η Ομάδα Ελεύθερης Συζήτησης με την 3η Ηλικία), αυξήθηκαν κατά 40%, συγκριτικά με το προηγούμενο έτος,  λόγω της αύξησης των συμμετεχόντων, παρότι αναγκαστήκαμε να διακόψουμε την ετήσια ροή των δια ζώσης συναντήσεων, κατά τις περιόδους καραντίνας…», τόνισε η Πρόεδρος μεταξύ άλλων και αναφέρθηκε ακολούθως στην τριετή παράταση της χρηματοδότησης του «ΕΡΑΣΜΟΥ» για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας του επιστημονικού και βοηθητικού προσωπικού, δύο χρόνια μετά την αρχική ένταξή της δομής στο επιχειρησιακό πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014-2020.

Απολογισμός 2020

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η Πρόεδρος , κατά το έτος 2020 το σύνολο των άμεσα ωφελούμενων που απευθύνθηκαν στον «ΕΡΑΣΜΟ» ανέρχεται στους 354, εκ των οποίων οι 12 ήταν ωφελούμενοι του Ξενώνα Βραχείας Φιλοξενίας, οι 60 ήταν εξωτερικοί ωφελούμενοι που ζήτησαν κοινωνική, ψυχολογική ή νομική στήριξη, οι 202 ήταν άτομα που συμμετείχαν σε δράσεις κοινωνικής ευαισθητοποίησης που πραγματοποιήθηκαν κατά το προηγούμενο έτος, ενώ σε 80 οικογένειες διανεμήθηκαν δέματα με είδη διατροφής Α’ Ανάγκης.

Αντίστοιχα, ο αριθμός των έμμεσα ωφελούμενων (ως έμμεσα ωφελούμενοι υπολογίζονται οι οικείοι των άμεσα ωφελούμενων, κατά μέσο όρο 2 επιπλέον ατόμων ανά οικογένεια), υπολογίζεται κατά προσέγγιση στους 1.062, καθώς οι 36 προκύπτουν από τις φιλοξενίες, οι 180 από τους εξωτερικούς ωφελούμενους και οι 606 από συμμετοχή στις δράσεις ευαισθητοποίησης και τέλος, από την διανομή δεμάτων,  240.

ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ

Σχετικά με τη φιλοξενία στον Ξενώνα Βραχείας Διαμονής της δομής, η κ. Φωστηροπούλου σημείωσε ότι πραγματοποιήθηκαν συνολικά 12 φιλοξενίες εκ των οποίων οι 7 ήταν ανήλικα παιδιά συνοδευόμενα από τις μητέρες τους.
«…Το 67% των ωφελούμενων που ζήτησαν φιλοξενία ήταν γυναίκες – θύματα κάποιας μορφής βίας, ενώ το 33% άτομα ευρισκόμενα σε κίνδυνο και άμεση ανάγκη.  Ο συνολικός αριθμός συνεδριών που πραγματοποιήθηκε με τις ωφελούμενες του ξενώνα ανήλθε στις 48.

Οι στόχοι που επετεύχθησαν  προς όφελος των ωφελούμενων κατά την βραχεία διαμονή τους στον ξενώνα ήταν η έκδοση προνοιακών επιδομάτων σε ποσοστό 55%, η επίτευξη αυτόνομης διαβίωσης σε ποσοστό 41%, η αποκατάσταση συζυγικών σχέσεων σε ποσοστό 30%, καθώς και η αναγνώριση ανήλικου τέκνου σε ποσοστό 10%…», ανέφερε η Πρόεδρος χαρακτηριστικά.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΙ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΙ

«…Όσον αφορά τον συνολικό αριθμό ωφελούμενων που απευθύνθηκαν στον ΕΡΑΣΜΟ, είτε για ψυχολογική, είτε για κοινωνική ή νομική υποστήριξη κατά το έτος 2020 ανέρχεται στους 60. Από αυτούς οι 51 υπήρξαν γυναίκες και οι 9  άντρες. Το σύνολο των συνεδριών που πραγματοποιηθήκαν ανήλθε στις  193. Ακόμη πραγματοποιήθηκαν 5 οικογενειακές θεραπείες.

Οι ωφελούμενοι που απευθύνθηκαν στο Σύλλογο μας κατά κύριο λόγο υπήρξαν θύματα κάποιας μορφής βίας σε ποσοστό 28%.  Το 18% ανέφερε πως αντιμετώπιζε ενδοοικογενειακά προβλήματα, το 16% αντιμετώπιζε δυσκολία στην διαχείριση της συμπεριφοράς του παιδιού, το 13% σοβαρά οικονομικά προβλήματα, το 9% εμφάνιζε ψυχιατρική συμπτωματολογία κ.α…», υπογράμμισε.

ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ

Στη συνέχεια η κ. Φωστηροπούλου επεσήμανε ότι κατά το έτος 2020 πραγματοποιήθηκαν 15 δράσεις κοινωνικής ευαισθητοποίησης στην πόλη της Βέροιας, της Νάουσας και της Αλεξάνδρειας. Βιωματικά σεμινάρια, σχολές γονέων, ομάδα ελεύθερης συζήτησης με την Τρίτη ηλικία, εργαστήρι δημιουργικής έκφρασης με τα «παιδιά της Άνοιξης».

Όσον αφορά τα Βιωματικά σεμινάρια, ο αριθμός των συμμετεχόντων στα βιωματικά σεμινάρια ανήλθε στους 100 εκ των οποίων 26 στην πόλη της Βέροιας,  24 στην πόλη της Νάουσας και 50 στην πόλη της Αλεξάνδρειας.

Όσον αφορά τις Σχολές γονέων, ο αριθμός των συμμετεχόντων στις σχολές γονέων ανήλθε στους 60 εκ των οποίων 22  στην πόλη της Βέροιας, 20 στην πόλη της Νάουσας και 18 στην πόλη της Αλεξάνδρειας.

Όσον αφορά την Ομάδα ελεύθερης συζήτησης με την Τρίτη ηλικία, ο αριθμός των συμμετεχόντων ανήλθε στους 32 στην πόλη της Βέροιας.

Όσον αφορά το Εργαστήρι ελεύθερης έκφρασης  με τα «Παιδιά της άνοιξης»,  ο αριθμός των παιδιών ανήλθε στους 10 στην πόλη της Βέροιας.

«…Συνολικά τα μέλη που συμμετείχαν στις δράσεις του Συλλόγου μας, κατά το έτος 2020, ανήλθαν στα 202, εκ των οποίων τα 90 στην πόλη της Βέροιας, τα 44 στην πόλη της Νάουσας και 68 στην πόλη της Αλεξάνδρειας…», συνόψισε η Πρόεδρος και  συμπλήρωσε ότι το 2020 ο Σύλλογος απέκτησε  στο κέντρο της Βέροιας νέο χώρο στέγασης των υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής στήριξης, διοίκησης, γραμματειακής υποστήριξης, δημοσιότητας, καθώς και διενέργειας των δράσεων κοινωνικής ευαισθητοποίησης. «…Πρόκειται για έναν ευχάριστο, φωτεινό  χώρο, ικανής χωρητικότητας για την κάλυψη των παραπάνω δραστηριοτήτων, με απόλυτη τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων προστασίας της πολιτείας κατά της διασποράς του κορωνοϊού…», υπογράμμισε.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 2020

«…Κατά το έτος 2020 από τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις του Συλλόγου μας, λόγω των μέτρων κατά της διασποράς COVID19 κατάφεραν να πραγματοποιηθούν συνολικά 5 εκδηλώσεις ενημερωτικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα στην Βέροια.

Αναλυτικότερα, τον Ιανουάριο του 2020 πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη κοπή βασιλόπιτας του Συλλόγου Κοινωνικής Παρέμβασης «ΕΡΑΣΜΟΣ». Τον Φεβρουάριο πραγματοποιήθηκε η Τακτική Γενική Συνέλευση (απολογισμός του έτους και ο προϋπολογισμός), ενώ τον Μάρτιο του 2020 πραγματοποιήθηκε 3ημερο εκδηλώσεων εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου με τίτλο «Μια φορά και έναν καιρό, ήταν η γυναίκα».

Από τις προβλεπόμενες εκδηλώσεις κατάφεραν να πραγματοποιηθούν:

  • Στο Φουαγιέ της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών

Εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας με θέμα την γυναίκα από την Φωτογραφική Ομάδα «Αντίθεσις»  και την Ειδικότητα Τέχνης Φωτογραφίας του Δ.Ι.Ε.Κ. Βέροιας

Μουσικό πρόγραμμα από το συγκρότημα «Χωρίς Μπούσουλα»

  • ΠΑΠ ΤΕΣΤ σε συνεργασία με το Κέντρο Υγείας Βέροιας και την μονάδα Οικογενειακού Προγραμματισμού Γ.Ν. Ημαθίας (Μονάδα Βέροιας) σε ωφελούμενες των κοινωνικών δομών του Δήμου Βέροιας.
  • «Χαρίζουμε τα μαλλιά μας , Χαρίζουμε δύναμη στις καρκινοπαθείς Γυναίκες» από το1ο ΕΠΑΛ Βέροιας ειδικότητα κομμωτικής και το Εργαστηριακό Κέντρο Βέροιας σε συνεργασία με το ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ.

Το Νοέμβριο του 2020  συμμετείχαμε σε διαδικτυακή εκδήλωση «Συνεργασία των φορέων Ημαθίας ενάντια στην βία κατά των γυναικών» εν όψει της Παγκοσμίας Ημέρας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών . Οι υπόλοιπες εκδηλώσεις – ημερίδες δεν κατάφεραν να πραγματοποιηθούν…», είπε συγκεκριμένα η κ. Φωστηροπούλου.

ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ

Ακόμη ανέφερε ότι κατά το έτος του 2020 διατηρήθηκαν και επικαιροποιήθηκαν διασυνδέσεις συνεργασιών με άλλους φορείς (δημόσιους και μη) όπως και οργανώσεις ή Συλλόγους συναφούς αντικειμένου, που πραγματοποιήθηκαν κατά το 2019. Υπήρξε ειδικά κατά το 2020 μια γόνιμη σχέση με τους παραπάνω σε κοινό μέτωπο ενάντια στη βία και τις προεκτάσεις της στον κοινωνικό ιστό.

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ 2021

Στο τέλος της διαδικασίας επικυρώθηκε η κατάθεση προϋπολογισμού δράσεων για το 2021 ως προς τους ακόλουθους τομείς:

ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ: Διαμονή στον ξενώνα καθ’ όλη την διάρκεια του έτους.

  • 24 ΩΡΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ: Κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες, υπεύθυνη για την λειτουργία της τηλεφωνικής γραμμής είναι η Διοικητική Υπάλληλος και ο υπεύθυνος Γενικών Καθηκόντων. Κατά τις μη εργάσιμες μέρες και ώρες της εβδομάδας υπεύθυνοι για την λειτουργία της τηλεφωνικής γραμμής είναι μέλη του Δ.Σ και άλλοι υπάλληλοι του «ΕΡΑΣΜΟΥ». 

ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ

*Εφόσον η κατάσταση, όσον αφορά την πορεία της υγειονομικής συγκυρίας COVID που διανύουμε,  το επιτρέψει,  ο Σύλλογός κατά το έτος του 2021 πρόκειται να πραγματοποιήσει:

  • ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ: Σε ετήσια βάση προγραμματίζονται 8 κύκλοι βιωματικών σεμιναρίων. Ο κάθε κύκλος θα περιλαμβάνει δέκα συνεδρίες με την ψυχολόγο, δύο ώρες την εβδομάδα σε δεκαπέντε ωφελούμενους.
  • Τα βιωματικά σεμινάρια θα πραγματοποιούνται σε τρεις πόλεις, Βέροια, Νάουσα και Αλεξάνδρεια.
  • ΣΧΟΛΕΣ ΓΟΝΕΩΝ: Σε ετήσια βάση προγραμματίζονται 8 κύκλοι από σχολές γονέων. Ο κάθε κύκλος θα περιλαμβάνει δέκα συνεδρίες με την ψυχολόγο, δύο ώρες την εβδομάδα σε δεκαπέντε ωφελούμενους.
  • Οι σχολές γονέων θα πραγματοποιούνται στην Βέροια, την Νάουσα και την Αλεξάνδρεια.
  • Υποστήριξη ηλικιωμένων με την υλοποίηση διαδραστικού εργαστηρίου έκφρασης και μουσικοθεατρικής αποτύπωσης ερμηνευτικών ρόλων για άτομα 3ης ηλικίας. Ο Σύλλογός μας τον Ιούλιο του 2020 εντάχθηκε στο πρόγραμμα «Σημεία στήριξης» επιδοτούμενο από το κοινωφελές ίδρυμα «ΤΙΜΑ» στην Αθήνα. Σκοπός του έργου είναι η ψυχοκοινωνική ενδυνάμωση 26 ηλικιωμένων, άνω των 65 ετών, που στόχο έχει τη στήριξη πρωτότυπων δράσεων μικρής κλίμακας και μέγιστου κοινωνικού αντίκτυπου. Ο Σύλλογος προγραμματίζει έναν κύκλο συναντήσεων, δύο ομάδων με 13 συμμετέχοντες ανά ομάδα. Οι συναντήσεις με την κάθε ομάδα θα είναι 12. Συνολικά θα πραγματοποιηθούν 24 συναντήσεις και με τις δύο ομάδες.

ΔΡΑΣΕΙΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ

  • Σε όλη τη διάρκεια του έτους προτάσσουμε την τέχνη (ντεκουπάζ, αναπαλαίωση αντικειμένων, κέντημα, ζωγραφική, κτλ) ως μορφή ψυχοθεραπείας για τους ωφελούμενους του ξενώνα, καθώς και για άλλα μέλη και φίλους του Συλλόγου μας, για τη δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου και την ανάδειξη – καλλιέργεια δεξιοτήτων, με υπεύθυνες εργαστηρίου εθελόντριες του Συλλόγου. Η δράση θα πραγματοποιείται μία φορά την εβδομάδα .
  • ΔΙΑΝΟΜΗ ΔΕΜΑΤΩΝ: δύο φορές τον χρόνο θα πραγματοποιείται διανομή δεμάτων (τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης) σε 80 οικογένειες που έχουν άμεση ανάγκη.

ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

  • ΗΜΕΡΙΔΕΣ: Διοργάνωση δύο ημερίδων το χρόνο σχετικά με την κακοποίηση και προβολή ταινίας μικρού μήκους.

 

  • Πολιτιστική εκδήλωση: με θέμα την αγάπη και την κοινωνική ευαισθητοποίηση των πολιτών στην πόλη της Βέροιας της Νάουσας και της Αλεξάνδρειας.

 

  • ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ (8 ΜΑΡΤΙΟΥ): Διοργάνωση εκδήλωσης τιμώντας την γιορτή της γυναίκας.

 

  • ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΛΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ (25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ): Διοργάνωση εκδήλωσης/ σειρά εκδηλώσεων σε τρεις πόλεις, Βέροια, Νάουσα και Αλεξάνδρεια.

 

  • ΓΙΟΡΤΗ ΜΕΛΩΝ- ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΕΡΑΣΜΟΥ: Καθιέρωση της γιορτής μελών- εθελοντών και φίλων του ΕΡΑΣΜΟΥ που θα έχει σκοπό την οικονομική ενίσχυση του Συλλόγου.

 

Ο Κοινωνικός ρόλος του «Έρασμου» πάντα αναγκαίος – ιδίως στις μέρες μας!

«…Αδιαμφισβήτητα το 2020 υπήρξε ένα έτος δυσπραγίας σε κάθε τομέα της κοινωνικής ζωής και στον τόπο μας, όπως παντού άλλωστε. Η ανατροπή της λεγόμενης κανονικότητας  επέτεινε φανερά ή υποβόσκοντα φαινόμενα κοινωνικής παθογένειας και μεταξύ αυτών και μια από τις χειρότερες και διαχρονικότερες μάστιγες όλων των εποχών, την άσκηση βίας και κακοποίησης κυρίως κατά των γυναικών και των ανήλικων παιδιών. Η ραγδαία αύξηση ιδίως των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας στις κατά τόπους επαρχίες της ελληνικής επικράτειας σε περιόδους καραντίνας αλλά και το «τσουνάμι» πολυάριθμων πλέον καταγγελιών νοσηρών περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης στο χώρο του αθλητισμού και του πολιτισμού, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τον τελευταίο καιρό, καθιστά τον κοινωνικό ρόλο μας αναγκαιότερο όσο ποτέ.

Η 24ωρη τηλεφωνική γραμμή SOS του «Έρασμου» είναι πάντα on line και ο Ξενώνας Βραχείας Φιλοξενίας της δομής μας βρισκόταν και συνεχίζει να βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα για την υποδοχή κάθε περιστατικού, με  αυστηρότατη τήρηση του πρωτοκόλλου όλων των μέτρων υγειονομικής προστασίας της Πολιτείας.

Παράλληλα ευελπιστούμε οι συνθήκες διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης που διανύουμε, να μας επιτρέψουν στο βαθμό του εφικτού, την απρόσκοπτη άσκηση του ιερού μας έργου, τόσο μέσα από την διενέργεια των δράσεων κοινωνικής ευαισθητοποίησης του Συλλόγου μας, όσο και μέσα από την υλοποίηση όλων των προγραμματισμένων θεματικών μας εκδηλώσεων.

Φιλοδοξούμε και ευχόμαστε, με την αγαστή συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων της Πολιτείας και των τοπικών αρχών, με την αμέριστη στήριξη του δικτύου εθελοντών και φίλων του «Έρασμου», το 2021 να αποδώσει ελπιδοφόρους καρπούς στον καθημερινό αγώνα μας για την καταστολή του φαινομένου της βίας,  με έμφαση στην ενημέρωση, την αφύπνιση και την πρόληψη…», κατέληξε η Πρόεδρος Γεωργία Φωστηροπούλου

 

2021-03-02T08:19:35+00:00
Μετάβαση στο περιεχόμενο