Με δυνατά συνθήματα και πλούσια συναισθήματα, η κεντρική εκδήλωση του «Έρασμου» για την 25η Νοέμβρη, στην πλ. Δημαρχείου!

//Με δυνατά συνθήματα και πλούσια συναισθήματα, η κεντρική εκδήλωση του «Έρασμου» για την 25η Νοέμβρη, στην πλ. Δημαρχείου!

Με δυνατά συνθήματα και πλούσια συναισθήματα, η κεντρική εκδήλωση του «Έρασμου» για την 25η Νοέμβρη, στην πλ. Δημαρχείου!

Με τη συμμετοχή σχολείων της Βέροιας τιμήθηκε και φέτος η Διεθνής Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

Με δυνατά συνθήματα και πλούσια συναισθήματα, σε μια ιδιαίτερα συγκινητική ατμόσφαιρα, παρουσία μαθητών και εκπαιδευτικών του 1ου Δημοτικού Σχολείου, του 1ου ΕΠΑΛ και του 5ου Γυμνασίου Βέροιας,  πραγματοποιήθηκε η κεντρική εκδήλωση του Συλλόγου Κοινωνικής Παρέμβασης «Έρασμος», για την 25η Νοέμβρη, Διεθνή Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, το πρωί της Παρασκευής 24 Νοεμβρίου 2023 στην πλ. Δημαρχείου της πόλης μας.

Στο πλευρό των εργαζομένων και της διοίκησης του «Έρασμου», οι μικροί και μεγάλοι μαθητές των τριών σχολικών μονάδων, έδωσαν από νωρίς το δικό τους δυναμικό «παρών» αλλά και ένα ισχυρό – ηχηρό μήνυμα προτροπής και αφύπνισης για τον καθημερινό αγώνα της εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών, με συνθήματα που έγραψαν σε μπαλόνια και πλακάτ που ύψωσαν, μαζί με τις νεανικές τους γροθιές, βάζοντας ψηλά τον πήχη της ευθύνης όλων μας, γονιών, εκπαιδευτικών αλλά και των ίδιων, ως αυριανών πολιτών, ως εγγυητών για μια καλύτερη κοινωνία του «αύριο» χωρίς βία κατά των γυναικών!

Μάλιστα οι μικροί μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Βέροιας, παρουσίασαν, συνοδεία αρμονίου της δασκάλας τους, ένα χορωδιακό θεματικό τραγούδι – διασκευή του ιταλικού του “Canción sin Miedo” , με ελληνικό τίτλο: «Τραγουδάμε δίχως φόβο», που γράφτηκε ως μουσική καταγγελία της έμφυλης βίας και των εκατοντάδων γυναικοκτονιών που κατακλύζουν τα δημοσιεύματα του εγχώριου και διεθνούς Τύπου.

Δείτε το βίντεο:

Οι Εργαζόμενοι του «Έρασμου» μαζί με τους εφήβους μαθητές του 5ου Γυμνασίου και του 1ου ΕΠΑΛ μοίρασαν παράλληλα στους διερχόμενους πεζούς έντυπο ενημερωτικό υλικό για τις δράσεις πρόληψης και αντιμετώπισης της βίας από τον Σύλλογο.

Κατά το πέρας της εκδήλωσης οι μαθητές δέχτηκαν κεράσματα – ντόνατς (Μr. Tony)  που προσέφερε στον «Έρασμο», ως φόρο τιμής στην 25η Νοέμβρη, ο τοπικός επιχειρηματίας Αντώνης Νούσιος.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ 25η ΝΟΕΜΒΡΗ  

Ως επιστέγασμα της δράσης, ο «Έρασμος» παραχώρησε το μεσημέρι, στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου της Βέροιας, Συνέντευξη Τύπου, σε εκπροσώπους των τοπικών ΜΜΕ, παρουσία εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Εκπαίδευσης και της Αστυνομίας (Υπηρεσία Συνοριοφυλακής), όπου κατατέθηκε το έργο του «Έρασμου», στην πορεία των 17 ετών από την ίδρυσή του, καθώς και οι θέσεις των παραπάνω εκπροσώπων που πραγματοποίησαν χαιρετισμούς αλλά και εισηγήσεις.

Αναλυτικότερα, τον Δήμαρχο Βέροιας εκπροσώπησε  η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας, Υγείας και Εθελοντισμού, κ. Γεωργία Μπατσαρά, τον Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας, η αναπληρώτρια Δ/ντρια της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, κ. Σοφία Καραμελίδου. Το λόγο πήραν ακολούθως,  εκ μέρους της Διευθύντριας της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας κ. Ευθυμίας Γώτη, η Σχολική Σύμβουλος κ. Αικατερίνη Παπαγεωργίου, Ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας κ. Αθανάσιος Αλατζόγλου, η Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων του Δήμου Βέροιας και Αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Συρμούλα Τζήμα και τέλος ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων κ. Παναγιώτης Χαρέλας.

Τους προσκεκλημένους καλωσόρισε η Πρόεδρος του ΔΣ του Συλλόγου Γεωργία Φωστηροπούλου, που μίλησε σύντομα και περιεκτικά για την 25η Νοέμβρη σε σχέση με το έργο του «Έρασμου», στο οποίο αναφέρθηκε διεξοδικά με τη σειρά της η Ψυχολόγος της δομής Ευμορφία Μήτσιου, εκπροσωπώντας και την Επιστημονική Ομάδα του Συλλόγου.

Ο ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Γ. ΦΩΣΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ

Ο Σύλλογος Κοινωνικής Παρέμβασης «Έρασμος», με αφορμή την 25η Νοέμβρη, Διεθνή Μέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, σας καλεί σήμερα εδώ, για να μεταφέρουμε όσο πιο σθεναρά μπορούμε, με τη δική σας συνδρομή, των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συλλόγων και φορέων, των εκπροσώπων των ΜΜΕ, τη φωνή του «Έρασμου» προς την κοινωνία, κάνοντάς σαφές ότι η καταστολή της βίας και η πρόληψη είναι υποχρέωση όλων μας. Μια ευθύνη που μας καλεί ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ σε ανοιχτή συνεργασία.

Όπως κάθε χρόνο, ο «ΕΡΑΣΜΟΣ» τιμά τη γυναίκα με θεματικές δράσεις και εκδηλώσεις, στο πλαίσιο της καθιερωμένης, από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ,  Διεθνούς Ημέρας για την Εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

Η 25η Νοέμβρη αποτελεί ένα ορόσημο αφύπνισης της παγκόσμιας κοινωνίας απέναντι στο διαχρονικό πρόβλημα της γυναικείας βίας και κακοποίησης που μας θυμίζει την αυτονόητη υποχρέωση όλων μας, να προστατεύσουμε τη γυναίκα, ως ιερό πρόσωπο, με όλες μας τις δυνάμεις και αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα και ευκαιρία. Αυτό είναι και το κύριο μήνυμα που θέλουμε να επικοινωνήσουμε σήμερα, μέσα από τις εκδηλώσεις μας αλλά και από αυτή τη συνέντευξη Τύπου: Η δυνατότητα και η ευκαιρία να προστατευτεί κάθε γυναίκα από τη βία υπάρχει και έγκειται στην τόλμη της ίδιας να σπάσει τη σιωπή και να ζητήσει βοήθεια χωρίς δισταγμούς και αναβολές αλλά και στην τόλμη και το φιλότιμο του εγγύς της περιβάλλοντος, που πρέπει να καταγγέλλει περιστατικά βίας που γίνονται αντιληπτά.  Η δύναμη υπάρχει στον «Έρασμο» που έχει όλες τις απαραίτητες υποδομές και την οργάνωση, ώστε να την αναλάβει προσωπικά, με ασφάλεια, με ενδυνάμωση, με ψυχοκοινωνική υποστήριξη, νομική συμβουλευτική και οριστική απομάκρυνση από κάθε νοσηρό και κακοποιητικό περιβάλλον, προετοιμάζοντάς την να επιστρέψει δυναμικά στη ζωή που της αξίζει.

Κλείνοντας, προσωπικά αλλά και ως Πρόεδρος του ΔΣ του Συλλόγου, θέλω να ευχαριστήσω εγκάρδια το Δήμαρχο Βέροιας κ. Κωνσταντίνο Βοργιαζίδη, τον Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας κ. Κωνσταντίνο Καλαϊτζίδη και τους σημερινούς εκπροσώπους τους, τους εκπροσώπους των φορέων που παρευρίσκονται ανάμεσά μας, όπως και τους Δημοσιογράφους, που στέκονται καθημερινά στο πλευρό μας, παραχωρώντας μας χώρο και αφιερώνοντας μας χρόνο, αφιλοκερδώς, στα πρωτοσέλιδα και τα «σαλόνια» των έντυπων και ηλεκτρονικών μέσων τους.

Να ξέρετε ότι δίνετε χώρο, χρόνο και φωνή σε κάθε κακοποιημένη γυναίκα, βοηθώντας την να κάνει βήματα για τη σωτηρία της.

Είστε πολύτιμοι συνεργάτες μας και ευεργέτες όλων αυτών των γυναικών!

Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΟΥ ΕΥΜ. ΜΗΤΣΙΟΥ

Για όσες και όσους δε μας γνωρίζουν, ο Σύλλογος Κοινωνικής Παρέμβασης «Έρασμος» είναι μη κερδοσκοπική οργάνωση που δρα προληπτικά και θεραπευτικά κατά της βίας και κακοποίησης γυναίκας – παιδιού.

Από το 2007 φιλοξενεί κακοποιημένες γυναίκες και τα παιδιά τους σε ξενώνα βραχείας διαμονής, με δωρεάν σίτιση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ψυχοκοινωνική υποστήριξη και νομική συμβουλευτική. Παράλληλα εξυπηρετεί και όσες/όσους έχουν παρόμοιες ανάγκες ως εξωτερικά περιστατικά που δε χρήζουν φιλοξενίας.

Ειδικότερα όμως,  και μετά την κύρωση της «Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, γνωστή και ως Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης,  και την ενσωμάτωσή της στην Ελληνική Νομοθεσία (Ν 4531/2018), η οποία καθιστά την πρόληψη ως το πιο αποτελεσματικό εργαλείο για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας, ο Σύλλογός μας εστιάζει με ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη.

Ως εκ τούτου, διενεργούμε δράσεις κοινωνικής ευαισθητοποίησης (Βιωματικά Εργαστήρια Ομάδων Προσωπικής Ανάπτυξης,  Σχολές Γονέων, Ενημερωτικές συναντήσεις με μαθητές σχολικών μονάδων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης πάνω σε θέματα βίας και εκφοβισμών) και ενημερωτικές εκδηλώσεις και ημερίδες θεματικού χαρακτήρα. Η παροχή υπηρεσιών στο σύνολό της διέπεται από προσωπικό σεβασμό, ενδιαφέρον, ενσυναίσθηση και αγάπη, προσβλέποντας στην προοπτική θεραπευτικής ενδυνάμωσης των ωφελούμενων θυμάτων βίας αλλά και του θύτη, στο μέτρο του εφικτού.

Ο Ξενώνας του «Έρασμου», ο μοναδικός στην Ημαθία και την ευρύτερη περιοχή,  είναι και λειτουργεί ως ένα πραγματικό σπίτι, με πραγματική οικογενειακή ατμόσφαιρα και «ζεστασιά».

Ειδικότερα και σχετικά με τη Διεθνή Μέρα για την Εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών,

όπως ανέφερε και η Πρόεδρος του Συλλόγου, η 25η Νοέμβρη είναι μια επέτειος αφύπνισης που καλεί σε διαρκή κινητοποίηση και καθημερινούς αγώνες κατά της βίας που ασκείται κοινωνικά μέσα από δεκάδες μορφές και σε κάθε χώρο και χρόνο των καθημερινών δραστηριοτήτων των γυναικών, ανεξαρτήτως του μορφωτικού, κοινωνικού επιπέδου ή ρόλου, ως συζύγου, συντρόφου, μητέρας, κόρης, αδελφής, εργαζόμενης, άνεργης κοκ.

Οι συντεταγμένες που έδωσα παραπάνω στη «χαρτογράφηση» του φαινομένου της άσκησης βίας κατά των γυναικών, προσδιορίζουν και τις παραμέτρους διαμόρφωσης του θεραπευτικού πλαισίου, μέσα στο οποίο παρέχουμε τις υπηρεσίες της ψυχοκοινωνικής στήριξης των ωφελούμενων της δομής μας, τόσο σε επίπεδο φιλοξενίας, στον Ξενώνα Βραχείας Διαμονής όσο και σε επίπεδο συνεδριών σε ωφελούμενες που δε χρήζουν φιλοξενίας αλλά υποστηρίζονται από την επιστημονική μας ομάδα, ως εξωτερικά περιστατικά.

Όσον αφορά το έργο και τις δράσεις μας, αναλυτικότερα:

Ο Ξενώνας Βραχείας Διαμονής:  

Λειτουργεί στο κέντρο της Βέροιας για τους ωφελούμενους ως ένα ασφαλές καταφύγιο τρίμηνης διαμονής (με προοπτική παράτασης ανάλογα με  την κρισιμότητα του περιστατικού και την πορεία ενδυνάμωσης).  Προσφέρει ΔΩΡΕΑΝ στέγη, σίτιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, παρέχοντας ταυτόχρονα, εντός συστηματικού θεραπευτικού πλαισίου, υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης και νομικής συμβουλευτικής από την επιστημονική ομάδα εργαζομένων του Συλλόγου (ψυχολόγο, Κοινωνική Λειτουργό και Νομικό). Κεντρικός στόχος της φιλοξενίας είναι η ψυχική ενδυνάμωση και η ομαλή κοινωνική, ακόμη και εργασιακή επανένταξη των ωφελούμενων γυναικών, στο μέτρο του εφικτού.

Σε ό,τι αφορά την κοινωνική στήριξη, περιλαμβάνει την ενημέρωση των ωφελούμενων γυναικών σχετικά με τις κοινωνικές παροχές   που, κατ’ αρχήν, μπορούν να αξιοποιήσουν και να δικαιωθούν. Πιο συγκεκριμένα, ασφαλιστικά δικαιώματα, επιδόματα, ανεργία, αναπηρικές συντάξεις, θέματα εκπαίδευσης, κατάρτισης, υγείας και πρόνοιας και άλλα κατά περίπτωση. Σε αυτό το μήκος κύματος υλοποιούνται και τακτικές διεπιστημονικές συναντήσεις  μεταξύ των μελών της επιστημονικής ομάδας, έτσι ώστε να γίνεται εκτίμηση των αναγκών της εκάστοτε ωφελούμενης, να τίθενται οι στόχοι, ο ατομικός σχεδιασμός κοινωνικής επανένταξης της, η εξέλιξη της ωφελούμενης, καθώς επίσης και ο επαναπροσδιορισμός των στόχων, βάσει των αναγκών που προκύπτουν και εντοπίζονται κατά την διάρκεια της φιλοξενίας. Σε αυτές τις συναντήσεις, συμμετέχει και μέλος της Διοίκησης του συλλόγου, που μετά από ενημέρωση αξιολογείται η κάθε περίπτωση.

Στην ψυχολογική υποστήριξη περιλαμβάνεται η ενδυνάμωση της ωφελούμενης μέσω εξειδικευμένης ατομικής συμβουλευτικής και ψυχοθεραπείας, με βασικούς στόχους την κινητοποίηση και την ενίσχυσή της. Σημαντικό είναι να αναφέρω πως πολύ συχνά γίνονται προσκλήσεις και σε άλλα μέλη της πυρηνικής οικογένειας στο θεραπευτικό πλαίσιο, πάντα με την επισήμανση ότι είναι καλεσμένοι όλοι όσοι μπορούν και θέλουν  να συμβάλουν στην επίλυση των υφιστάμενων προβλημάτων. Ταυτόχρονα όταν φιλοξενούνται και τα παιδιά της ωφελούμενης, η επιστημονική ομάδα παρέχει εκπαιδευτικές δραστηριότητες δημιουργικής απασχόλησης σε αυτά με στόχο την αναγνώριση και έκφραση συναισθημάτων έτσι ώστε να αξιοποιηθεί πληρέστερα το προσωπικό δυναμικό τους.
Κατά την αποχώρηση της ωφελούμενης από τον ξενώνα ορίζεται η «συνάντηση παρακολούθησης»- follow up,είτε με δια ζώσης συναντήσεις είτε τηλεφωνικά ώστε να γίνει η ανάδραση για τη δουλειά που έχει γίνει από την ημέρα αποχώρησης της και το τέλος των συνεδριών της μέχρι σήμερα. Φυσικά, εδώ να προσθέσω πως σε ό,τι αφορά την πορεία παρακολούθησης της ωφελούμενης, ο Σύλλογος μεριμνά και για ανάγκες της που έχουν σχέση με την οργάνωση οικιακού εξοπλισμού της πρώτης κατοικίας, είδη πρώτης ανάγκης σε τρόφιμα, ένδυση και την προσπάθεια επίλυσης προβλημάτων που προκύπτουν.

Σε επίπεδο πρόληψης, όπως προανέφερα υλοποιούμε τις δράσεις κοινωνικής ευαισθητοποίησης και πιο συγκεκριμένα:

  • Τις Ομάδες Προσωπικής Ανάπτυξης, στις πόλεις Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, με σκοπό οι συμμετέχοντες να διερευνήσουν την αξία και τα όρια του εαυτού τους, να αναγνωρίσουν προσωπικές ανάγκες, επιθυμίες και συναισθήματα καθώς και να κατανοήσουν την πολυπλοκότητα που διέπει τις ανθρώπινες σχέσεις. Μέσα από ερεθίσματα που δίνονται στις συναντήσεις, οι συμμετέχοντες  έχουν την ευκαιρία να  εκφραστούν ελεύθερα, να πειραματιστούν, να επεξεργαστούν τις εμπειρίες τους, να αποκτήσουν επιπρόσθετες γνώσεις και να αναπτύξουν προσωπικές και κοινωνικές δεξιότητες.
  • Τις Σχολές Γονέων, μια παλιότερη δράση μας, την οποία ετοιμάζουμε να ξανά υλοποιήσουμε σε νέα βάση και που αποτελεί έναν κύκλο συμβουλευτικής και συνεργασίας ομάδων γονέων και της επιστημονικής μας ομάδας, πάνω σε καίρια ζητήματα που αφορούν το παιδί, την οικογένεια και την γονεϊκή συμπεριφορά.
  • Τις ενημερωτικές ημερίδες και τις θεματικές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, στο πλαίσιο της κοινωνικής δράσης του Συλλόγου με εκστρατείες ενημέρωσης της κοινής γνώμης σε ετήσιο κύκλο υλοποίησης εκδηλώσεων θεματικού χαρακτήρα αναφορικά με τη βία, την κακοποίηση και την αντιμετώπισή τους. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και ημερίδες με έγκριτους εισηγητές (Νομικοί, Ψυχολόγοι Συγγραφείς κ.α.) και συνεργαζόμενους ομόλογους φορείς ή Συλλόγους συναφούς αντικειμένου.
  • Επιπλέον ο «Έρασμος» έχοντας απόλυτη πεποίθηση ότι οι μεγάλες κοινωνικές αλλαγές ζυμώνονται στην οικογένεια και το σχολείο, εγκαινίασε, με την επίσημη έγκριση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα με τίτλο: «Μορφές βίας και εκφοβισμών στη μαθητική κοινότητα». Μια ενημερωτική δράση της Επιστημονικής μας Ομάδας (με την Ψυχολόγο, την Κοινωνική Λειτουργό και τη Νομικό της δομής) με επισκέψεις σε σχολικές Μονάδες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Ημαθίας, με αντικείμενο τις μορφές βίας και των εκφοβισμών. Πρόκειται για μια δράση που πραγματικά αφήνει κάθε φορά σπουδαία δείγματα γραφής, όσον αφορά το ενδιαφέρον και την ανταπόκριση των μαθητών και των εκπαιδευτικών τους και φιλοδοξούμε να συμβάλλει καθοριστικά στη αναδιαμόρφωση της συνείδησης των επόμενων γενεών απέναντι στη βία.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στις Δράσεις Δικτύωσης του Συλλόγου μας, ο Έρασμος συνεργάζεται με τις Αρχές, τους Θεσμούς και όλους του τοπικούς φορείς, δημόσιους και μη, στο πλαίσιο μίας γόνιμης και σταθερής βάσης, με κοινό στόχο την προσφορά και παροχή υπηρεσιών, ανταλλαγή ιδεών και συνεργειών, ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά  εμπόδια και δυσκολίες που αναφύονται στην καθημερινότητά μας.

Κλείνοντας, αφού σας ευχαριστήσω θερμά για την προσοχή σας θέλω να υπογραμμίσω το σύνθημα ταυτότητας που χαρακτηρίζει τον «Έρασμο» και το λέμε κάθε χρόνο: «Για μας κάθε μέρα είναι… 25 Νοέμβρη»!

 

 

 

 

2023-11-29T11:33:11+00:00
Μετάβαση στο περιεχόμενο