ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2019 – ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2020

//ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2019 – ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2020

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2019 – ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2020

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ – ΦΩΤ.ΥΛΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟΥ*

Κατά το έτος 2019 το σύνολο των άμεσα ωφελούμενων που απευθύνθηκαν στον «ΕΡΑΣΜΟ» ανέρχεται στα 280 άτομα εκ των οποίων τα 10 από αυτά ήταν φιλοξενίες στον ξενώνα, τα 53 ήταν εξωτερικά περιστατικά που ζήτησαν βοήθεια από εμάς, ενώ τα 217 ήταν άτομα που παρακολουθούσαν τα σεμινάρια που πραγματοποιήθηκαν κατά το προηγούμενο έτος.
Αντίστοιχα, ο αριθμός των έμμεσα ωφελούμενων, όπου ως έμμεσα ωφελούμενοι υπολογίζονται οι άμεσα ωφελούμενοι επί τρία (δηλαδή τον μέσο όρο ατόμων/ οικογένεια), είναι 820. Από αυτές φιλοξενίες ήταν οι 10, τα εξωτερικά περιστατικά ήταν 159 και οι έμμεσα ωφελούμενοι από συμμετοχή στα σεμινάρια ήταν 651. ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ: Πραγματοποιήθηκαν συνολικά 14 φιλοξενίες εκ των οποίων τα 4 ήταν ανήλικα παιδιά που συνοδευότανε από τις μητέρες τους. Όλα τα περιστατικά τα οποία φιλοξενήθηκαν ήτανε γυναίκες που είχαν πέσει θύματα κακοποίησης σωματικής και ψυχολογικής από τον σύζυγό τους.
Το σύνολο των συνεδριών που πραγματοποιήθηκαν με τις ωφελούμενες ήτανε 52.Η πορεία των ωφελούμενων κατά την διαμονή τους στον ξενώνα ήταν ενδεικτικά: η εύρεση εργασίας σε ωφελούμενη, η έκδοση προνοιακών επιδομάτων, η συνταξιοδότηση, η έκδοση διαζυγίου και η αγωγή ασφαλιστικών μέτρων, η αποκατάσταση συζυγικών σχέσεων, η επίτευξη αυτόνομης διαβίωσης των ωφελούμενων, η μεταφορά ωφελούμενης σε δομή φιλοξενίας προσφύγων και τέλος η επιστροφή ωφελούμενης στο κακοποιητικό περιβάλλον.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ: Ο συνολικός αριθμός ωφελούμενων που απευθύνθηκαν στον ΕΡΑΣΜΟ είτε για ψυχολογική είτε για κοινωνική υποστήριξη κατά το έτος 2019 ανέρχεται στους 53. Από αυτούς οι 45 ήταν γυναίκες ενώ οι 8 ήταν άντρες. Το σύνολο των συνεδριών που πραγματοποιηθήκαν ήταν 171. Ενδεικτικά θα πούμε, ότι έχουν πραγματοποιηθεί οικογενειακές θεραπείες κατά το προηγούμενο έτος και ο αριθμός αυτών είναι 8.

Τα περιστατικά που απευθύνθηκαν στον Σύλλογο μας κατά κύριο λόγο ήταν περιστατικά κακοποίησης με ποσοστό 31% ενώ αξίζει να αναφέρουμε πως για θεραπεία απευθύνθηκαν σε εμάς και  θύτες σε ποσοστό 4%. Επίσης, ένα ποσοστό 17%, ήταν άτομα που ήθελαν να διαχειριστούν τις επιπτώσεις και τις παραμέτρους ενός διαζυγίου. Το 13% των ατόμων που ζήτησαν βοήθεια ήταν για οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ενώ αναφορικά θα αναφέρουμε πως οι υπόλοιπα ήθελαν να επιλύσουν θέματα όπως: η κατάθλιψη, η χηρεία, τα ενδοοικογενειακά προβλήματα, η οριοθέτηση, η διαχείριση άγχους, ο σχολικός εκφοβισμός, προβλήματα συμπεριφοράς παιδιών και η διαχείρισή τους, άστεγοι και χρήστες καθώς και άτομα με αυτοκτονικές τάσεις.

ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ

Κατά το έτος 2019 πραγματοποιήθηκαν 5 δράσεις ευαισθητοποίησης στην πόλη της Βέροιας και της Νάουσας. Βιωματικά σεμινάρια, σχολές γονέων, ομάδα ελεύθερης συζήτησης με την Τρίτη ηλικία, εργαστήρια με παιδιά σχολικής και προσχολικής ηλικίας και εργαστήρια με τα παιδιά της άνοιξης.

Βιωματικά σεμινάρια: ο αριθμός μελών που συμμετείχαν στα βιωματικά σεμινάρια ήτανε 118 εκ των οποίων τα 81 ήτανε στην πόλη της Βέροιας, ενώ τα 37 στην πόλη της Νάουσας.

Σχολές γονέων: ο αριθμός μελών που συμμετείχαν στις σχολές γονέων ήτανε 44 εκ των οποίων τα 27 ήτανε στην πόλη της Βέροιας, ενώ τα 17 στην πόλη της Νάουσας.

Ομάδα ελεύθερης συζήτησης με την Τρίτη ηλικία: ο αριθμός των μελών που συμμετείχαν ήταν 18 στην πόλη της Βέροιας.

Εργαστήριο παιδιών σχολικής και προσχολικής ηλικίας: ο αριθμός των παιδιών που συμμετείχαν ανέρχεται στους 22 στην πόλη της Βέροιας. 

Εργαστήριο με τα παιδιά της άνοιξης: ο αριθμός των παιδιών ανέρχεται στους 15 στην πόλη της Βέροιας.

Συνολικά τα μέλη που συμμετείχαν σε δράσεις του Συλλόγου μας κατά το έτος 2019 ήτανε 217, εκ των οποίων τα 163 ήτανε στην πόλη της Βέροιας, ενώ τα 54 στην πόλη της Νάουσας.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 2019

Κατά το έτος 2019 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 11 εκδηλώσεις ενημερωτικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα στην Βέροια, την Νάουσα και την Αλεξάνδρεια.

Πιο αναλυτικά:

Τον Ιανουάριο του 2019: πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη κοπή βασιλόπιτας του Συλλόγου Κοινωνικής Παρέμβασης «ΕΡΑΣΜΟΣ».

Τον Απρίλιο του 2019: πραγματοποιήθηκε πολιτιστική εκδήλωση με τίτλο «Δεν γεννήθηκα για να μισώ, αλλά για να αγαπώ» στο χώρο τεχνών.

Τον Μάιο του 2019: πραγματοποιήθηκε

 • Η πολιτιστική εκδήλωση στην Αλεξάνδρεια σε συνδιοργάνωση με τα «Παιδιά της Άνοιξης», με τίτλο «Δεν γεννήθηκα για να μισώ, αλλά για να αγαπώ». Την εκδήλωση πλαισίωσαν η μουσικός Κατερίνα Σωτηρίου και την επιμέλεια κειμένων είχε η εκπαιδευτικός Κατερίνα Πασιοπούλου.
 • Ομιλία και παρουσίαση του Συλλόγου μας στην Νάουσα σε ημερίδα που πραγματοποίησε ο συνεταιρισμός γυναικών στον Πολυχώρο Βέτλανς.
 • Ενημερωτική ημερίδα υπό την αιγίδα της περιφερειακής ενότητας Ημαθίας με θέμα «εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο» στον Δικηγορικό σύλλογο Βέροιας με την συμμετοχή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ημαθίας, του Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών και του Δικηγορικού Συλλόγου Βέροιας. Ομιλητές της εκδήλωσης ήτανε η Καθηγήτρια Ποινικού Δικαίου της Νομικής Σχολής ΑΠΘ κ. Συμεωνίδου – Καστανίδου, που ανέπτυξε  το «ελληνικό νομικό πλαίσιο για την προστασία των γυναικών μετά την επικύρωση της σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, η Δικηγόρος κυρία Φωτεινή Κύρτσου, η υπαστυνόμος Β Στάμκου Ειρήνη, ψυχολόγος- ψυχοθεραπεύτρια του Συλλόγου Κοινωνικής Παρέμβασης «ΕΡΑΣΜΟΣ» κυρία Μαρία Ασλανίδου και η ψυχολόγος του Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών κυρία Έφη Τσαπαροπούλου. Την όλη διαδικασία συντόνισε η δικηγόρος και μέλος του Δ.Σ του ΕΡΑΣΜΟΥ κυρία Σοφία Ζειμπέκη.

Τον Νοέμβριο του 2019:

 • πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια των νέων γραφείων του Συλλόγου Κοινωνικής Παρέμβασης “ΕΡΑΣΜΟΣ” στην Μεγάλου Αλεξάνδρου 17.
 • Πραγματοποιήθηκε εκδήλωση ευαισθητοποίησης στην Νάουσα, υπό την αιγίδα του Δήμου, εν όψει την 25η Νοεμβρίου που έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών στον πολυχώρο της Βέτλανς, σε συνεργασία με την Αστυνομική Διεύθυνσης Ημαθίας. Ομιλητές της εκδήλωσης ήτανε: η ψυχολόγος του ΕΡΑΣΜΟΥ κυρία Μαρία Ασλανίδου, η δικηγόρος και μέλος του Δ.Σ του ΕΡΑΣΜΟΥ κυρία Σοφία Ζειμπέκη και ο ανθυπαστυνόμος κύριος Γεώργιος Σιπητάνος. Την όλη διαδικασία συντόνισε η κοινωνική λειτουργός του Έρασμου, Λαζαρίδου Ολυμπία.
 • Ακόμη, έγινε συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Βεροίας και το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών σε παράσταση “ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΝ Ο ΠΟΘΟΣ” με αφορμή την 25η Νοεμβρίου στην στέγη γραμμάτων και τεχνών.
 • Τέλος, Πραγματοποιήθηκε ενημερωτική συνέντευξη τύπου στα τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης με την αντιδήμαρχο Παιδείας Δήμου Βέροιας και το κέντρο συμβουλευτικής υποστήριξης γυναικών εν όψει της 25ης Νοεμβρίου  στον χώρο του Δημαρχείου

Τον Δεκέμβριο του 2019: δημιουργήσαμε ένα ψυχαγωγικό απόγευμα με τα Παιδιά της Άνοιξης στο χώρο του ΕΡΑΣΜΟΥ με μουσική και εδέσματα.

ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2019: έγινε διασύνδεση με όλες τις δημόσιες υπηρεσίες του Δήμου Βέροιας.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2019: έγινε διασύνδεση με το ΚΕΕΛΠΝΟ και τους υπαλλήλους από το υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής που εργάζονται στο camp της Αγ. Βαρβάρας.

ΜΑΡΤΙΟΣ 2019:

Πραγματοποιήθηκε συνεργασία με τα ΚΑΠΗ Καλλιθέας για την έναρξη βιωματικών σεμιναρίων στο χώρο τους.

Έγινε συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο Βέροιας, την Αστυνομική Διεύθυνση Ημαθίας και το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών για την εκδήλωση στις 8 Μάη.

Απρίλιος 2019: Συνάντηση με την υφυπουργό του Υπουργείου εσωτερικών και ενημέρωση για το πολυνομοσχέδιο της ισότητας των φύλων και τις προεκτάσεις του σχετικά με το παρόν και το μέλλον των δομών.

Επίσης κατά τον μήνα αυτό πραγματοποιήθηκε διανομή δεμάτων σε 80 οικογένειες.

ΙΟΥΛΙΟΣ 2019:

 • Συμμετείχαμε στο meeting protection με τις ΜΚΟ από την δομή φιλοξενίας μεταναστών της Αγ. Βαρβάρας για έναρξη βιωματικών σεμιναρίων με τα παιδιά της δομής.
 • Ένταξη του «Έρασμου» στο εθνικό μητρώο MKO από το υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2019:

Δικτύωση με τον νεοεκλεγέντα Δήμαρχο της Νάουσας για έναρξη καινούριων δράσεων στο Δήμο της Νάουσας.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2019:

 • Έγινε διασύνδεση με την αντιδήμαρχο Παιδείας του Δήμου Βέροιας για την 25η Νοεμβρίου σε συνεργασία με το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών.
 • Πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον νέο Αστυνομικό Διευθυντή Ημαθίας κ. Κούγκα
 • Πραγματοποιήθηκε επίσκεψη του εκπροσώπου της Ελληνικής Κοινότητας του Τορόντο Μιχάλη Μουρατίδη στα νέα γραφεία του «Έρασμου»
 • Επίσκεψη βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ κα. Καρασαρλίδου στα νέα γραφεία.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2019:

 • Δικτύωση με τον Δήμο Αλεξάνδρειας για έναρξη βιωματικών σεμιναρίων στην πόλη της Αλεξάνδρειας.
 • Διασύνδεση με τον Δήμο Νάουσας για την εκδήλωση στην Νάουσα.
 • Διασύνδεση με το Φεστιβάλ κινηματογράφου Δράμας για προβολή ταινίας μικρού μήκους σε εκδήλωση της 25ης Νοεμβρίου.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2019:

 • Δικτύωση με όλα τα Κέντρα Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών και τους ξενώνες φιλοξενίας Πανελλαδικά.
 • Δικτύωση με όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Νομού Ημαθίας και ενημέρωση για την σχολή γονέων του «ΕΡΑΣΜΟΥ».

 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
ΕΤΟΥΣ 2019 ΣΕ ΠΙΝΑΚΕΣ

ΕΚΘΕΣΗ ΕΞΕΛΕΓΚΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ 2019

ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ 2020

 • ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ: Διαμονή στον ξενώνα καθ’ όλη την διάρκεια του έτους.
 • Πρώτη συνάντηση με την κοινωνική λειτουργό για κάθε νεοεισερχόμενο περιστατικό. Συνοδεία ωφελούμενων σε υπηρεσίες και διασύνδεση με άλλους φορείς.
 • Μία συνεδρία μία φορά την εβδομάδα για ψυχολογική υποστήριξη- συμβουλευτική- ψυχοθεραπεία από την ψυχολόγο για κάθε ωφελούμενο.
 • 24 ΩΡΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ: Κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες υπεύθυνη για την λειτουργία της τηλεφωνικής γραμμής είναι η Διοικητική Υπάλληλος και ο υπεύθυνος Γενικών Καθηκόντων. Κατά τις μη εργάσιμες μέρες και ώρες της εβδομάδας υπεύθυνοι για την λειτουργία της τηλεφωνικής γραμμής είναι μέλη του Δ.Σ και οι υπάλληλοι του ΕΡΑΣΜΟΥ.

ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ

 • ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ: Σε όλη τη διάρκεια του έτους θα δημιουργηθούν 4 κύκλοι βιωματικών σεμιναρίων. Ο κάθε κύκλος περιλαμβάνει δέκα συνεδρίες με την ψυχολόγο, δύο ώρες την εβδομάδα σε δεκαπέντε ωφελούμενους.
 • Στο σύνολο του έτους θα πραγματοποιηθούν 120 συνεδρίες, 240 ώρες συναντήσεων σε 180 ωφελούμενους.
 • Τα βιωματικά σεμινάρια θα πραγματοποιούνται σε τρεις πόλεις, Βέροια, Νάουσα και Αλεξάνδρεια.
 • ΣΧΟΛΕΣ ΓΟΝΕΩΝ: Σε όλη τη διάρκεια του έτους θα δημιουργηθούν 4 κύκλοι από σχολές γονέων. Ο κάθε κύκλος περιλαμβάνει δέκα συνεδρίες με την ψυχολόγο, δύο ώρες την εβδομάδα σε δεκαπέντε ωφελούμενους.
 • Στο σύνολο του έτους θα πραγματοποιηθούν 80 συνεδρίες, 160 ώρες συναντήσεων σε 120 ωφελούμενους.
 • Οι σχολές γονέων θα πραγματοποιούνται στην Βέροια και την Νάουσα.
 • ΟΜΑΔΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ: Σε όλη τη διάρκεια του έτους θα δημιουργηθούν 4 κύκλοι ομάδων ελεύθερης συζήτηση με την Τρίτη ηλικία. Ο κάθε κύκλος περιλαμβάνει δέκα συνεδρίες με την ψυχολόγο, δύο ώρες την εβδομάδα σε δεκαπέντε ωφελούμενους.
 • Στο σύνολο του έτους θα πραγματοποιηθούν 40 συνεδρίες, 80 ώρες συναντήσεων σε 60 ωφελούμενους.
 • Η ομάδα ελεύθερης συζήτηση με την Τρίτη ηλικία θα πραγματοποιείται στην Βέροια.
 • ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ: Μετά το τέλος του σχολικού έτους θα διοργανωθεί βιωματικό εργαστήριο για παιδιά σχολικής και προσχολικής ηλικίας. Θα πραγματοποιηθεί ένα κύκλος βιωματικού εργαστηρίου με 10 θεματικές ενότητες 2 ώρες την εβδομάδα σε 20 παιδιά.

ΔΡΑΣΕΙΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΞΕΝΩΝΑ

 • Σε όλη τη διάρκεια του έτους χρησιμοποιούμε την τέχνη (ντεκουπάζ, αναπαλαίωση αντικειμένων κτλ) σαν μορφή ψυχοθεραπείας για τους ωφελούμενους του ξενώνα καθώς και σε μέλη και φίλους του Συλλόγου μας με υπεύθυνες τις εθελόντριες κυρία Κουρουζίδου Μαίρη και την κυρία Θεοδοσιάδου Νίκη. Η δράση θα πραγματοποιείται μία φορά την εβδομάδα .
 • ΔΙΑΝΟΜΗ ΔΕΜΑΤΩΝ: δύο φορές τον χρόνο θα πραγματοποιείται διανομή δεμάτων (τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης) σε 80 οικογένειες που έχουν άμεση ανάγκη.

 

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΗΜΕΡΙΔΕΣ: Διοργάνωση δύο ημερίδων το χρόνο σχετικά με την κακοποίηση και προβολή ταινίας μικρού μήκους.

ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ (8 ΜΑΡΤΙΟΥ): Διοργάνωση εκδήλωσης σχετικά με την γιορτή της γυναίκας. Συνδιοργάνωση με τον Δήμο Βέροιας και το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΛΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ (25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ): Διαδραστική εκδήλωση με την συμμετοχή χορευτικών σχολών (μοντέρνοι χοροί) της Ημαθίας. Συμμετοχή στην εκδήλωση θα έχει και η θεατρική ομάδα της Βέροιας.

ΓΙΟΡΤΗ ΜΕΛΩΝ- ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΕΡΑΣΜΟΥ: Καθιέρωση της γιορτής μελών- εθελοντών και φίλων του ΕΡΑΣΜΟΥ που θα έχει σκοπό την οικονομική ενίσχυση του Συλλόγου. Προτεινόμενη ημερομηνία 10-15 Ιουνίου σε ένα καλοκαιρινό χώρο.
(Σημείωση: Η αντιστοίχιση κειμένων, πινάκων και φωτογραφιών έχει προφορικό συγχρονισμό της παρουσίασης που έγινε κατά τη διάρκεια της συνέλευσης)

 

2020-02-18T12:51:55+00:00