Ο “Έρασμος” για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

/, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ/Ο “Έρασμος” για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Ο “Έρασμος” για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Κάθε χρόνο τιμούμε την 8 Μάρτη ως ημέρα μνήμης αγώνων του γυναικείου κινήματος, ως ημέρα αποτίμησης των κατακτήσεων των γυναικών και ως αφετηρία νέων στόχων σε κυβερνητικό, πολιτικό, κοινωνικό και ατομικό επίπεδο για την ουσιαστική κατοχύρωση της ισότητας των δύο φύλων σε όλες τις εκφράσεις της ζωής. Το γυναικείο κίνημα καταγράφεται από πολιτικούς και ιστορικούς αναλυτές ως το πλέον πετυχημένο, ανατρεπτικό, προοδευτικό κίνημα του 20 ου αιώνα. Κατά κοινή ομολογία ο 21ος αιώνας χαράζει ως ο αιώνας της καταξίωσης και της ανάδειξης του κοινωνικού φύλου των γυναικών, της ανάδειξης που σημαίνει ισοτιμία, αλληλοσεβασμό, ισότητα, συμπληρωματικότητα, ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα και για τα δύο φύλα. Στις 8 Μάρτη το 1857 οι ράφτρες και οι υφάντριες της Νέας Υόρκης κατέβηκαν στους δρόμους απαιτώντας μείωση των εξαντλητικών ωρών εργασίας από δεκαέξι σε δέκα ώρες την ημέρα, ωράριο που οι άντρες είχαν ήδη κατακτήσει πριν από δεκαεφτά χρόνια. Το 1910 η Clara Zetkin διεθνής αγωνιστική φυσιογνωμία του εργατικού και γυναικείου κινήματος πρότεινε κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Συνεδρίου στην Κοπεγχάγη να καθιερωθεί η 8 Μαρτίου ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ. Το 1977 ο ΟΗΕ στη Γενική Συνέλευση καθιέρωσε την 8 Μάρτη ως ημέρα για τα δικαιώματα των γυναικών και την Διεθνή Ειρήνη.

Ο «ΕΡΑΣΜΟΣ» κάνοντας μία ιστορική αναδρομή τιμώντας την ημέρα αυτή, κάνει αναφορά σε ελάχιστες, από τις πολλές επώνυμες και ανώνυμες γυναίκες, οι οποίες με το έργο τους και τη στάση ζωής τους έχουν καταφέρει να αλλάξουν τον κόσμο.

     1. ΜΑΡΙ ΚΙΟΥΡΙ

«δεν πρέπει να φοβόμαστε,  μόνο να προσπαθούμε να κατανοήσουμε»

Μία λαμπρή επιστήμονας, μία γυναίκα που έμεινε στην ιστορία για το σπουδαίο έργο της και τις καθοριστικές της ανακαλύψεις στην πορεία την ανθρωπότητας, αυτή είναι η Μαρία Κιουρί. Για να καταλάβει κανείς το μέγεθος της συνεισφοράς της στην παγκόσμια κοινότητα, αρκεί να ξεκινήσει να μετράει τις πρωτιές που κατέκτησε κατά τη διάρκεια της ζωής της. Η Μαρί Κιουρί, ήταν η πρώτη γυναίκα η οποία τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ, το οποίο μοιράστηκε με τον σύζυγό της Πιερ και τον Ανρί Μπεκερέλ για την ανακάλυψη της ραδιενέργειας (1903)

  1. Σιμόν Ντε Μποβουάρ

«γυναίκα δεν γεννιέσαι, γίνεσαι»

Ένα κείμενο αφιερωμένο στις γυναίκες, δεν θα μπορούσε παρά να ξεκινήσει, ως φόρος τιμής, από τη μητέρα του φεμινισμού, τη γυναίκα σύμβολο του 20ου αιώνα, η Σιμόν Ντε Μποβουάρ  που τόλμησε μέσα από τη ζωή της να προκαλέσει  την κοινωνία και μέσα από το έργο της να αλλάξει την ανθρώπινη σκέψη.

  1. ΙΝΤIΡΑ ΓΚΑΝΤΙ

«Η πρώτη και μοναδική πρωθυπουργός της Ινδίας»

Το όνομά της είναι ταυτισμένο με το φεμινισμό, τη γυναικεία μαχητικότητα και το δυναμισμό.  Αυτή η εμβληματική προσωπικότητα που κατάφερε να γίνει η πρώτη και η μοναδική πρωθυπουργός της Ινδίας, που ώθησε τις γυναίκες στην Ινδία να βγουν άφοβα  από τις πόρτες του σπιτιού τους και που το έργο της θα μείνει βαθιά και ουσιαστικά χαραγμένο στην παγκόσμια ιστορία.

  1. COCO CHANEL

«Η πιο θαρραλέα πράξη είναι να σκέφτεσαι μόνος σου, φωναχτά»

Στη διάρκεια της μακράς θητείας της στον κόσμο της μόδας, εισήγαγε μία σειρά από καινοτομίες που έμελλε να διαμορφώσουν  τους μελλοντικούς σχεδιαστές, την ίδια στιγμή που επηρέασε, άθελά της, το φεμινιστικό κίνημα και την απελευθέρωση των γυναικών.

  1. MALALA YOUSAFZAI

“θέλω να γίνω πρωθυπουργός του Πακιστάν»

Ένα παιδί, ένας δάσκαλος, ένα βιβλίο κι ένα μολύβι μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο. Η εκπαίδευση είναι η μοναδική λύση. Η Παιδεία πάνω απ’ όλα!”. Είναι οι τρεις προτάσεις που μεστά και περιεκτικά, περιγράφουν τις προσπάθειες της νεαρής, ακτιβίστριας Malala που λίγο έλειψε να πεθάνει για αυτά που πρεσβεύει.

Όπως έχει σχολιάσει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, António Guterres, “η επίτευξη της ισότητας των φύλων και η ενδυνάμωση των γυναικών και των κοριτσιών είναι η ατέλειωτη δουλειά της εποχής μας και η μεγαλύτερη πρόκληση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο μας”.

  1. Έλεν Άνταμς Κέλερ

Σε ηλικία 19 μηνών, οι γονείς της αντιλήφθηκαν ότι ήταν κωφή και τυφλή. Η περίπτωσή της διαδόθηκε παγκοσμίως λόγω ενός θεατρικού έργου το οποίο ήταν βασισμένο στην αυτοβιογραφία της. Τελικά, έμαθε τη νοηματική γλώσσα και το 1888 γύρισε στη Βοστόνη, όπου θεωρήθηκε παιδί-θαύμα. Έμαθε γερμανικά, γαλλικά, ελληνικά και λατινικά, ενώ είχε ιδιαίτερη αγάπη για την ελληνική γλώσσα. Ήταν το πρώτο άτομο με κώφωση και τύφλωση που αποφοίτησε από πανεπιστήμιο το 1914 και συνέχισε τη μελέτη ξένων συγγραφέων και φιλοσόφων, ενώ υπήρξε ιδιαίτερα παραγωγική συγγραφέας.

  1. Ρόζα Λούξεμπουργκ

Η Ρόζα Λούξεμπουργκ υπήρξε μια εξέχουσα εκπρόσωπος της δημοκρατικής σοσιαλιστικής σκέψης και δράσης στην Ευρώπη. Εξέφρασε με πάθος και αποφασιστικότητα την κριτική της εναντίον του καπιταλισμού και άντλησε μέσα από αυτή την κριτική, τη δύναμη για την επαναστατική δράση. Γεμάτη ελπίδα χαιρέτισε τη Ρωσική Επανάσταση αλλά δημοκρατική επαναστάτρια παρέμεινε κριτική και σε επαγρύπνηση.

Ο αγώνας για ισότητα, συνεχίζεται. Χαρούμενη Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας!

Το Δ.Σ του Συλλόγου
«ΕΡΑΣΜΟΣ»

 

2020-03-04T11:02:29+00:00
Μετάβαση στο περιεχόμενο