Ημερίδα 05/03/2014 – Ενδοοικογενειακή Βία-Κοινωνικές Παρεμβάσεις || διοργανώνει ο Δήμος Αλεξάνδρειας και το Αυτοτελές Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας

//Ημερίδα 05/03/2014 – Ενδοοικογενειακή Βία-Κοινωνικές Παρεμβάσεις || διοργανώνει ο Δήμος Αλεξάνδρειας και το Αυτοτελές Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας

Ημερίδα 05/03/2014 – Ενδοοικογενειακή Βία-Κοινωνικές Παρεμβάσεις || διοργανώνει ο Δήμος Αλεξάνδρειας και το Αυτοτελές Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας

Σας προσκαλούμε στην Ημερίδα που διοργανώνει ο Δήμος Αλεξάνδρειας και το Αυτοτελές Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας με θέμα: “Ενδοοικογενειακή Βία-Κοινωνικές Παρεμβάσεις”

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Αλεξάνδρειας την

Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014 ΩΡΑ 5:00 μμ

Στην Ελλάδα, η οικογένεια είναι από τους πιο δυνατούς θεσμούς και κυρίαρχο σχήμα της είναι τα παντρεμένα ζευγάρια με παιδιά ή αλλιώς η λεγόμενη πυρηνική οικογένεια. Σκοπός της οικογένειας είναι να παρέχει στα μέλη της στέγη, τροφή, φροντίδα, ασφάλεια, αγάπη και εμπιστοσύνη.
Πολλές φορές, δημιουργούνται προβλήματα μεταξύ των μελών μιας οικογένειας και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να δυσλειτουργεί ο θεσμός και να χάνει σταδιακά την αίγλη του. Το πιο συχνό πρόβλημα που παρουσιάζεται στα μέλη οικογενειών είναι η ενδοοικογενειακή βία, το (παγκόσμιο) φαινόμενο στο οποίο κάποιο ή κάποια μέλη της οικογένειας ασκούν βία σε κάποιο άλλο ή άλλα μέλη της. Η πιο διακριτή μορφή βίας είναι η σωματική. Ωστόσο η ψυχολογική και κοινωνική βία που ασκείται είναι πολύ σημαντική διότι χαράζει την ψυχή και την κοινωνική ταυτότητα του ανθρώπου που υπόκεινται σ αυτήν την κατάσταση.

Τις περισσότερες φορές η συμπεριφορά του δράστη οφείλεται σε κοινωνικά αίτια.

Στην ανάδειξη αυτών των αιτίων και στην πρόληψη του φαινομένου βασικό ρόλο διαδραματίζει  το δίκτυο κοινωνικής προστασίας για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας που στελεχώνεται από ειδικούς νομικούς, ψυχολόγους, κοινωνιολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς.
Η ενδοοικογενειακή βία λοιπόν είναι το θέμα της Ημερίδας που διοργανώνει το Αυτοτελές Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Αλεξάνδρειας σε συνεργασία με το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Δήμου Βέροιας, το Σύλλογο Κοινωνικής Παρέμβασης “Έρασμος” και το Σύλλογο Κοινωνικής Πρωτοβουλίας “Πρωτοβουλία για το παιδί” την Τετάρτη, 5 Μαρτίου στις 17:00 το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Αλεξάνδρειας.

Σκοπός της ημερίδας είναι:
  • να μας ευαισθητοποιήσει για  το κοινωνικό αυτό φαινόμενο που μας αφορά όλους
  • να αναδείξει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κακοποιημένη γυναίκα στη σύγχρονη κοινωνία
  • να δώσει έμφαση στα παιδιά ως θύματα και ως μάρτυρες κακοποίησης
  • να γνωστοποιήσει το ρόλο και τις δράσεις των Συμβουλευτικών Κέντρων και των Συλλόγων Κοινωνικής Παρέμβασης για την αντιμετώπιση του φαινομένου.
Η παρουσία όλων μας είναι απαραίτητη.
Συμμετέχουν οι φορείς:
ΚΕΝΤΡΟ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ
– ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ “ΈΡΑΣΜΟΣ”
– ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ “ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ”
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ
“Ενδοοικογενειακη Βία-Κοινωνικές Παρεμβάσεις”
Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014 Ώρα 17:00
17:00-17:20
Προσέλευση-Χαιρετισμοί
17:20-17:40
Παρουσίαση του Κέντρου Συμβουλευτικής Κακοποιημένων Γυναικών του Δήμου Βέροιας-Πως αντιμετωπίζει η κοινωνία την κακοποιημένη γυναίκα.

Εισηγήτρια: Χαρούλα Νατσιοπούλου, Κοινωνική Λειτουργός, Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Δήμου Βέροιας

17:40-18:00
“Βία κατά των γυναικών: Το κοινωνικό φαινόμενο που μας αφορά όλους”.
Εισηγήτρια: Έφη Τσαπαροπούλου, Ψυχολόγος MSc, Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Δήμου Βέροιας
 
18:00-18:20
Η αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας. Ο ρόλος του Συλλόγου Κοινωνικής Παρέμβασης “Έρασμος”.
Εισηγήτρια: Ιωάννα Κακολύρη-Κλίτση, Ψυχολόγος MSc, Σύλλογος Κοινωνικής Παρέμβασης “ΈΡΑΣΜΟΣ”
18:20-18:40
“Το παιδί ως θύμα και ως μάρτυρας κακοποίησης στο οικογενειακό πλαίσιο”.
Εισηγήτρια: Σκουρού Μαρία, Ψυχολόγος του “Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας” και του “Κέντρου Αναφοράς” του Συλλόγου Κοινωνικής Πρωτοβουλίας Βέροιας “Πρωτοβουλία για το Παιδί”
18:40-19:00
“Η παρέμβαση της “Πρωτοβουλίας για το Παιδί” στη δυσλειτουργική οικογένεια”.
Εισηγήτρια: Νιώπα Θεοδώρα, Κοινωνική Λειτουργός-Διευθύντρια “Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας” του Συλλόγου Κοινωνικής Πρωτοβουλίας Βέροιας “Πρωτοβουλία για το Παιδί”
 
19:00-19:15
Συζήτηση
2018-10-24T20:57:06+00:00
Μετάβαση στο περιεχόμενο