Custom Image
Επικοινώνησε μαζί μας : 23310 74073 ,γραμμή 24ωρης λειτουργίας

«ΕΡΑΣΜΟΣ»: Οι ουσίες είναι «πυροκροτητές» της βίας, παγιδεύοντας τα θύματα στο φαύλο κύκλο της κακοποίησης

//«ΕΡΑΣΜΟΣ»: Οι ουσίες είναι «πυροκροτητές» της βίας, παγιδεύοντας τα θύματα στο φαύλο κύκλο της κακοποίησης

«ΕΡΑΣΜΟΣ»: Οι ουσίες είναι «πυροκροτητές» της βίας, παγιδεύοντας τα θύματα στο φαύλο κύκλο της κακοποίησης

26 Ιουνίου – Παγκόσμια Μέρα κατά των ναρκωτικών

Με αφορμή την 26η Ιουνίου, Παγκόσμια Μέρα κατά των Ναρκωτικών οφείλουμε να επισημάνουμε ότι πρόκειται για μια διαχρονική κοινωνική πληγή που αφορά κάθε κοινωνική και ηλικιακή ομάδα.

Πρόκειται για μια μάστιγα που δε σκοτώνει απλώς  καθημερινά τα θύματά της αλλά διασπείρει τη δυστυχία και τη δυσπραγία στο εγγύς περιβάλλον όλων των ανθρώπων που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα μαζί τους. Στήριξη δε χρειάζονται μόνον οι χρήστες αλλά και όσοι προσλαμβάνουν από τον περίγυρο τα ερεθίσματα και τις παραστάσεις της απελπισίας και της απόγνωσης, όλοι όσοι βιώνουν το αδιέξοδο των θυμάτων των ναρκωτικών.

Ως δομή που προστατεύει κακοποιημένες γυναίκες, ο Σύλλογος Κοινωνικής Παρέμβασης «Έρασμος» οφείλει να φωτίσει και μια επιπλέον πτυχή. Η χρήση ουσιών είναι «πυροκροτητής» κάθε μορφής βίας και κακοποιητικής συμπεριφοράς, ενώ συμπνίγει στα «πλοκάμια» της όχι μόνο τον κακοποιητή αλλά και τα θύματά του, που πολλές φορές μέσα στη δίνη της απόγνωσης, προσπαθούν να απαλύνουν τον πόνο του μαρτυρίου που ζουν. Έτσι τα αδιέξοδα διογκώνονται και η κακοποιητική συνθήκη γίνεται ένας φαύλος κύκλος, από τον οποίο δεν μπορεί να βγει ποτέ κανείς. Ούτε ο θύτης, που γίνεται ολοένα πιο επιθετικός και επικίνδυνος, αλλά ούτε και το θύμα, που βυθίζεται στην εκούσια νάρκωση, προσδοκώντας, μάταια ασφαλώς, να λειτουργήσει αυτή ως παυσίπονο. Από την άλλη, μια έρευνα στα πορτρέτα των περισσοτέρων εκ των εγκληματιών που εμπλέκονται σε κάθε κλίμακα του φάσματος της ενδοοικογενειακής βίας, των βιασμών αλλά και των γυναικοκτονιών, κατά μεγάλο ποσοστό, αν όχι απόλυτο, δείχνει συστηματική χρήση ουσιών και αλκοόλ ή και συνδυαστικά μεταξύ τους!

Περιστατικά κακοποίησης, που δεν μπορούν να τύχουν πολλές φορές αποτελεσματικής διαχείρισης, ούτε κι από τους πλέον αρμόδιους, καθώς οι ουσίες θολώνουν το τοπίο, σε βαθμό που το θύμα βίας να μην μπορεί να δει καθαρά το πραγματικό του συμφέρον που δεν είναι άλλο από την οριστική έξοδο στο φως, μακριά από κάθε κακοποιητικό περιβάλλον, και στην προοπτική της ασφαλούς και υγιούς επανένταξης στη ζωή.

Οφείλουμε όλοι να βοηθήσουμε τα θύματα της χρήσης ουσιών, ώστε να πάρουν την ευθύνη της ζωής τους στα χέρια τους και να μας επιτρέψουν να τα βοηθήσουμε σωστά, ο καθένας όπως μπορεί και πρέπει.

Ο Στόχος της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους

Στόχος φυσικά, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της sportime.gr, είναι να παροτρυνθεί η δράση και η  συνεργασία προς την επίτευξη του στόχου της εξάλειψης της κατάχρησης ουσιών. Κάθε χρόνο το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών και την Πρόληψη του Εγκλήματος (UNODC) διοργανώνει καμπάνιες ευαισθητοποίησης, με το φετινό θέμα να είναι «Share Facts On Drugs, Save Lives». θεματική που επιλέχθηκε στοχεύει στην ανάδειξη της αναγκαιότητας της ορθής πληροφόρησης σε ζητήματα που αφορούν τον αντίκτυπο στην υγεία, λύσεις για την αντιμετώπιση του παγκόσμιου προβλήματος των ναρκωτικών, και τεκμηριωμένα μοντέλα πρόληψης, θεραπείας, και φροντίδας.

Σύμφωνα με το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ), η εξάρτηση χαρακτηρίζεται από την έντονη προσήλωση ενός ατόμου προς ένα αντικείμενο ή άλλο άτομο, και αποτελεί ένα φαινόμενο πολυδιάστατο με περίπλοκη και ιδιαίτερη γενεσιουργό αιτιολογία σε κάθε άτομο.

Είναι μια έννοια αρκετά ευρύτερη από την κατάχρηση ουσιών, καθώς δεν περιορίζεται στα ναρκωτικά, δηλαδή οι ουσίες που θεωρείται ότι επιδρούν στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα και αλλάζουν την αντίληψη, τα συναισθήματα, τη συμπεριφορά, ή τον τρόπο λειτουργίας του σώματος του χρήστη, και ανάλογα με τη φύση τους μπορεί να προκαλέσουν σωματική ή/και ψυχική εξάρτηση.

Επιπλέον, τα εξαρτημένα άτομα συχνά στιγματίζονται από το κοινωνικό σύνολο και τους στερείται, έτσι, το δικαίωμα της κοινωνικής αποδοχής και της ισότιμης συμμετοχής στην κοινωνική ζωή.

Δείτε το παρακάτω βίντεο, στο οποίο μιλούν για την εμπειρία τους και μεταδίδουν το μήνυμα ενάντια στο στίγμα και τις διακρίσεις, Φοιτητές Ιατρικής από την Αλεξανδρούπολη, συμμετέχοντες στο πρόγραμμα Learning Strategies about Drugs (LSD) που πραγματοποιεί η HelMSIC σε συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ

 

2024-06-26T06:41:27+00:00
Σύλλογος Κοινωνικής Παρέμβασης «ΕΡΑΣΜΟΣ»

Μετάβαση στο περιεχόμενο