Μην αφήνετε κανένα παιδί πίσω στον αγώνα κατά της εμπορίας ανθρώπων
Παγκοσμίως, ένα στα τρία θύματα εμπορίας ανθρώπων είναι παιδί και η πλειονότητα αυτών των παιδιών που είναι θύματα εμπορίας είναι κορίτσια.
Σύμφωνα με την Παγκόσμια Έκθεση για την Εμπορία Προσώπων (GLOTIP) από το Γραφείο του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα ( UNODC ), τα παιδιά έχουν διπλάσιες πιθανότητες από τους ενήλικες να αντιμετωπίσουν βία κατά τη διάρκεια της εμπορίας.
Ο πολλαπλασιασμός των διαδικτυακών πλατφορμών εγκυμονεί πρόσθετους κινδύνους, καθώς τα παιδιά συνδέονται συχνά σε αυτούς τους ιστότοπους χωρίς επαρκείς διασφαλίσεις .
Τα παιδιά υφίστανται διάφορες μορφές εμπορίας, συμπεριλαμβανομένης της καταναγκαστικής εργασίας, του εγκλήματος, της επαιτείας, της παράνομης υιοθεσίας, της σεξουαλικής κακοποίησης και της διαδικτυακής διάδοσης υβριστικών εικόνων, ενώ ορισμένα στρατολογούνται επίσης σε ένοπλες ομάδες.
Οι λόγοι για την εμπορία παιδιών είναι επίσης πολλοί. Μερικά από τα πιο σημαντικά είναι: η φτώχεια, η ανεπαρκής υποστήριξη των ασυνόδευτων ανηλίκων ενόψει των αυξανόμενων μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, ένοπλες συγκρούσεις, δυσλειτουργικές οικογένειες και έλλειψη γονικής μέριμνας.
Μέχρι σήμερα, η καταπολέμηση της εμπορίας παιδιών δεν ήταν αποτελεσματική. Υπάρχει επείγουσα ανάγκη να ληφθούν ολοκληρωμένα μέτρα για την προστασία των ευάλωτων ομάδων και την παροχή βοήθειας στα παιδιά-θύματα. Αυτό απαιτεί κοινές προσπάθειες σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
Τα κράτη πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στην προστασία των παιδιών, να ενισχύσουν τους νόμους, να βελτιώσουν την επιβολή του νόμου και να παράσχουν περισσότερους πόρους για την καταπολέμηση της εμπορίας παιδιών.
Τα προληπτικά μέτρα θα πρέπει να επικεντρωθούν στην αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών όπως η φτώχεια και η ανισότητα. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στη διακίνηση ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων. Είναι σημαντικό να ενισχυθούν τα δίκτυα προστασίας των παιδιών και να προσαρμοστεί το ποινικό δίκαιο ώστε να ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες των παιδιών.
Φέτος, γιορτάζουμε τη 10η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων. Η φετινή εκστρατεία επικεντρώνεται στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τις αιτίες και τις ευπάθειες που σχετίζονται με την εμπορία παιδιών. Τονίζει την κρίσιμη ανάγκη για αφοσιωμένη υποστήριξη στα παιδιά θύματα εμπορίας ανθρώπων και προτρέπει το κοινό και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να αντιμετωπίσουν τις τρέχουσες ελλείψεις και να επιταχύνουν τη δράση για το #EndHuman Trafficking .
Γιατί μια μπλε καρδιά;
Το σύμβολο Blue Heart αντιπροσωπεύει την αλληλεγγύη προς τα θύματα και την ψυχρότητα όσων αγοράζουν και πωλούν συνανθρώπους τους.
Πώς μπορείτε να εμπλακείτε
- Μοιραστείτε, κάντε like και σχολιάστε τα μηνύματα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για την Παγκόσμια Ημέρα #EndHuman Trafficking
- Κάντε δωρεά στο Εθελοντικό Καταπιστευματικό Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Θύματα Εμπορίας Ανθρώπων , το οποίο παρέχει επιτόπια βοήθεια και προστασία σε θύματα εμπορίας ανθρώπων.
- Γίνετε μέλος της κοινότητας Blue Heart ή δείτε περισσότερες ιδέες για το πώς να υποστηρίξετε την καμπάνια .
- Μπείτε στο Photo Challenge .
Σεξουαλική εκμετάλλευση, καταναγκαστική εργασία, σκλαβιά…
Η εμπορία ανθρώπων αποτελεί σοβαρό έγκλημα και σοβαρή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Κάθε χρόνο, χιλιάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά πέφτουν στα χέρια διακινητών, στις χώρες τους και στο εξωτερικό. Σχεδόν κάθε χώρα στον κόσμο πλήττεται από την εμπορία ανθρώπων, είτε ως χώρα προέλευσης, είτε ως χώρα διέλευσης είτε ως προορισμός θυμάτων. Το UNODC, ως θεματοφύλακας της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών κατά του Διακρατικού Οργανωμένου Εγκλήματος (UNTOC) και των Πρωτοκόλλων αυτής, βοηθά τα κράτη στις προσπάθειές τους να εφαρμόσουν το Πρωτόκολλο για την Πρόληψη, Καταστολή και Τιμωρία της Εμπορίας Προσώπων (Πρωτόκολλο Trafficking in Persons).
Το Πρωτόκολλο για την Πρόληψη, Καταστολή και Τιμωρία της Εμπορίας Προσώπων ορίζει την Εμπορία Προσώπων ως τη στρατολόγηση, τη μεταφορά, τη μεταφορά, τη στέγαση ή την παραλαβή προσώπων, μέσω της απειλής ή της χρήσης βίας ή άλλων μορφών εξαναγκασμού, απαγωγής, απάτης, της εξαπάτησης, της κατάχρησης εξουσίας ή της ευάλωτης θέσης ή της παροχής ή λήψης πληρωμών ή παροχών για την επίτευξη της συγκατάθεσης ενός ατόμου που έχει τον έλεγχο ενός άλλου προσώπου, με σκοπό την εκμετάλλευση. Η εκμετάλλευση περιλαμβάνει, τουλάχιστον, την εκμετάλλευση της πορνείας άλλων ή άλλες μορφές σεξουαλικής εκμετάλλευσης, την καταναγκαστική εργασία ή υπηρεσίες, τη δουλεία ή πρακτικές παρόμοιες με τη δουλεία, τη δουλεία ή την αφαίρεση οργάνων.
Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Εμπορίας Προσώπων ανακηρύχθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, στο ψήφισμά της A/RES/68/192 .
Πηγή αναδημοσίευσης: ΟΗΕ