Ό,τι φωτίσεις και ό,τι ποτίσεις, αυτό μεγαλώνει!

//Ό,τι φωτίσεις και ό,τι ποτίσεις, αυτό μεγαλώνει!

Ό,τι φωτίσεις και ό,τι ποτίσεις, αυτό μεγαλώνει!

Γράφει η Μήτσιου Ευμορφία, Ψυχολόγος, Συστημική – Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια

Το μικρό μας “λουλούδι” γκρινιάζει, τραβολογάει, είναι όλο “όχι”, χτυπάει τα άλλα παιδάκια… και ο κατάλογος των “αγκαθιών” στη συμπεριφορά, δεν τελειώνει! Οι επιλογές είναι πολλές: Να το μαλώσω, να θυμώσω, να τιμωρήσω, να αγανακτήσω, να στενοχωρηθώ, να ψάχνω λύση αγωνιώντας, να το πω στον μπαμπά του… και ο κατάλογος της έμφασης σε αυτή τη συμπεριφορά δεν τελειώνει! Απλή σκέψη κηπουρικής: Ό,τι φωτίσεις και ό,τι ποτίσεις, αυτό μεγαλώνει! Αν σε ένα παρτέρι βάλουμε ένα λουλούδι κι ένα αγκάθι και φωτίσουμε και ποτίσουμε το αγκάθι, θα μεγαλώσει το αγκάθι και θα καταστρέψει το λουλούδι! Αν πάλι φωτίσουμε, ποτίσουμε, δώσουμε έμφαση και προσοχή στο λουλούδι, τότε αυτό θα μεγαλώσει και δίπλα του θα υπάρχει ένα μικρό, ατροφικό αγκαθάκι. Ποιος είναι τέλειος άλλωστε; Οι “ακανθώδεις” συμπεριφορές των παιδιών χαίρουν συχνά μεγαλύτερης προσοχής από τις λουλουδάτες, φωτεινές, δημιουργικές και κεφάτες! Έτσι κάνουν ρίζες γερές, μεστώνουν και εγκαθιδρύονται… Μπορούμε να επιλέξουμε, με τη στάση μας, να γίνουμε φροντιστές των διαφορετικών υπέροχων χρωμάτων των “λουλουδιών” και ανεκτικοί απέναντι στις ατέλειές τους! Ο Γονεϊκός ρόλος και το γονεϊκό σύστημα αλλάζει διαρκώς. Οι προσαρμογές που γίνονται έχουν την ανάγκη νέων ερεθισμάτων. Η πολυπλοκότητα, η αμφιθυμία, τα ανθρώπινα γονεϊκά διλήμματα και το θάρρος να τα σκέφτομαι και να τα συζητάω, ενεργοποιώντας το υποστηρικτικό μου δίκτυο, συνίσταται στην ευσυνείδητη γονεϊκότητα.
Δύο μεγάλα ερωτήματα προβάλλουν σε κάθε γονιό (V.Satir 1972): “Τι άνθρωπος θέλω να γίνει το παιδί μου”; και “πώς μπορώ να το πετύχω αυτό”; Από τις απαντήσεις πηγάζει το οικογενειακό προσχέδιο. Οι απαντήσεις μπορεί να είναι ξεκάθαρες, ασαφείς, ή αβέβαιες, αλλά σίγουρα υπάρχουν. Οι απαντήσεις σας σ’ αυτά τα ερωτήματα και το δικό σας πρότυπο θα αποτελέσουν το πρόπλασμα, το προσχέδιό σας για τη διάπλαση ανθρώπων.

Ακόμη και στις καλύτερες συνθήκες η δουλειά του γονιού είναι κάθε άλλο παρά εύκολη.  Οι γονείς διδάσκουν στο πιο δύσκολο σχολείο του κόσμου: Το σχολείο διάπλασης ανθρώπων. Θεωρείστε ειδικοί σε όλα τα θέματα, όσα αφορούν στη ζωή και το βίο των ανθρώπων. Τα θέματα πληθαίνουν όσο μεγαλώνει η οικογένεια. Και λίγα σχολεία βρίσκονται που να σ’ εκπαιδεύσουν για τη δουλειά σου, χωρίς μάλιστα να υπάρχει κάποιο γενικά δεκτό πρόγραμμα σπουδών. Αυτό πρέπει να το φτιάξεις μόνος σου. Το σχολείο σου δεν έχει διακοπές, παύσεις, επαγγελματικές ενώσεις, ούτε καθιερωμένες προαγωγές ή μισθολογικές αυξήσεις. Εργάζεσαι ή τουλάχιστον είσαι διαθέσιμος 24 ώρες την ημέρα, 365 ημέρες τον χρόνο, 18 χρόνια το λιγότερο για κάθε παιδί που αποκτάς. Προκύπτει λοιπόν το ερώτημα: “Υπάρχει μόνο ένας σωστός τρόπος διαπαιδαγώγησης”; Αυτό υπονοεί ότι η σχέση γονέα – παιδιού είναι μονομερής σχέση. Ωστόσο αν αναλογιστούμε ότι το γονεϊκό σύστημα αλλάζει διαρκώς, τότε αλλάζει διαρκώς και το ποιος είναι καλός γονιός. Ο γονέας προσαρμόζεται ανάλογα με τις ανάγκες της καθημερινότητάς του (δέχεται πολλές αλλαγές ρόλων) και γι’ αυτό έχει την ανάγκη νέων ανατροφοδοτήσεων, ερεθισμάτων, ιδεών και υποστήριξης. “Για να τα βγάλουμε πέρα πρέπει να συζητάμε μεταξύ μας”. Δεν είναι κακό να τα έχεις “χαμένα”, γιατί έτσι μόνο τα βρίσκεις. Όταν τα έχεις “χαμένα” σου δίνεται η δυνατότητα να ψάξεις. Για να μεγαλώσεις έναν άνθρωπο χρειάζεται μεγάλη πείρα που αποκτάται με πάρα πολλές δοκιμές και διορθώσεις. Οι περισσότεροι γονείς θα περιέγραφαν το είδος του ανθρώπου που θέλουν να γίνει το παιδί τους με τα ίδια λόγια πάνω – κάτω: “Τίμιος, με αυτοσεβασμό, άξιος, φιλόδοξος, καθαρός, δυνατός, υγιής, έξυπνος, καλός, όμορφος,  τρυφερός, γεμάτος χιούμορ, και ικανός να τα πηγαίνει καλά με τους άλλους”.
“Θέλω να είμαι περήφανος για το παιδί μου”, θα πει ένας γονιός. Ταιριάζουν αυτές οι ιδιότητες με την εικόνα που έχεις στο μυαλό σου για το παιδί σου;
Τι θα πρόσθετες ή τι θα αφαιρούσες;

Πηγές: Virginia Satir, “Πλάθοντας ανθρώπους”- 1989, ΕΚΔ. ΚΕΔΡΟΣ,
Κ. Λεοντιάδου – Εργαστήρι για Σχολές Γονέων, Προσωπικές Σημειώσεις Θεσ/νικη 2017, ΚΕ.Σ.ΜΕ.Θ.Θ.

 

 

 

 

 

2019-09-26T10:33:15+00:00
Μετάβαση στο περιεχόμενο