Μ. Χρυσοβελώνη: Στον Κρατικό Προϋπολογισμό οι δομές και ξενώνες φιλοξενίας θυμάτων βίας, από το 2020

//Μ. Χρυσοβελώνη: Στον Κρατικό Προϋπολογισμό οι δομές και ξενώνες φιλοξενίας θυμάτων βίας, από το 2020

Μ. Χρυσοβελώνη: Στον Κρατικό Προϋπολογισμό οι δομές και ξενώνες φιλοξενίας θυμάτων βίας, από το 2020

Την κρατική ενίσχυση και συστηματική υποστήριξη των Συμβουλευτικών Κέντρων ΟΤΑ, καθώς και των δομών φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών και θυμάτων βίας οποιασδήποτε μορφής εξήγγειλε η Υφυπουργός Εσωτερικών Μαρίνα Χρυσοβελώνη στο πλαίσιο προγραμματισμένης επίσκεψης στη Βέροια, το μεσημέρι της Παρασκευής. Η κ. Χρυσοβελώνη αφού επισκέφθηκε το Συμβουλευτικό Κέντρο του Δήμου Βέροιας, συναντήθηκε με τον Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας Κ. Καλαϊτζίδη, τον Δήμαρχο Βέροιας Κ. Βοργιαζίδη, συνοδευόμενη από τους βουλευτές Ημαθίας Φ. Καρασαρλίδου και Χ. Αντωνίου και αμέσως μετά συζήτησε στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου με τους εκπροσώπους  του Συμβουλευτικού Κέντρου Δ. Βέροιας, του Συλλόγου Κοινωνικής παρέμβασης “Έρασμος”, του Συλλόγου “Πρωτοβουλία για το παιδί” και άλλων φορέων.
Ανέλυσε  σημαντικές πτυχές της φιλοσοφίας του πολυνομοσχεδίου για την ισότητα των φύλων, με στόχο τη δυναμική επανένταξη της γυναίκας στον εργασιακό και κοινωνικό στίβο της ζωής γενικότερα και ειδικότερα, την υποστήριξη και αναβάθμιση της λειτουργίας των δομών με αντικείμενο την προστασία των θυμάτων βίας, ανακοινώνοντας την θεσμική ένταξη τους στον Κρατικό Προϋπολογισμό μετά την εκπνοή του ΕΣΠΑ το 2020.
Η Υφυπουργός εξήρε τον σημαντικότατο ρόλο των δομών στις τοπικές κοινωνίες, αναγνωρίζοντας την ηρωική τους προσπάθεια με μόνο σύμμαχο τους αρχικά τον εθελοντισμό και διαβεβαίωσε ότι η κρατική μέριμνα, στο πλαίσιο εφαρμογών του πολυνομοσχεδίου, οργανώνει ήδη ένα αποτελεσματικό δίκτυο συνεργασιών με συναρμόδιους φορείς και ειδικότερα τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας αλλά και τα Υπουργεία Εργασίας, Παιδείας, Υγείας και Προστασίας του Πολίτη, ώστε κάθε περιστατικό να εξυπηρετείται άμεσα, γρήγορα, ανεμπόδιστα και υπεύθυνα, με στόχο τη διαφύλαξη της αξιοπρέπειας του προσώπου της γυναίκας και της ταχύτατης επανένταξής της στη ζωή και την αγορά εργασίας.
Από την πλευρά του «Έρασμου», η Πρόεδρος του Δ.Σ. Γεωργία  Φωστηροπούλου, ενημερώνοντας την Υφυπουργό, αναφέρθηκε στην εθελοντική δράση των ιδρυτικών μελών του Συλλόγου από το 2006, σε μια προσπάθεια που βρήκε σημαντική στήριξη από την τότε γυναίκα Δήμαρχο Χ. Ουσουτζόγλου, με την παραχώρηση του ξενώνα φιλοξενίας αρκετών, μέχρι σήμερα,  γυναικών, ο οποίος φιλοξενεί αυτή τη στιγμή τρία περιστατικά εκ των οποίων τα δύο αφορούν μητέρες (η μία πρόσφυγας από το Καμπ της Αγ. Βαρβάρας) με τα ανήλικα παιδιά τους.
Ακόμη μίλησε για την ένταξη του «Έρασμου» στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα (ΕΣΠΑ) που απέφερε σημαντικά, όπως είπε, οφέλη, όπως την πρόσληψη προσωπικού πέντε υπαλλήλων,  δίνοντας μια άλλη ευλυγισία στη γενικότερη λειτουργία της δομής και με την προώθηση νέων δράσεων δικτύωσης. «…Μπήκαμε πλέον σε ένα άλλο πλαίσιο δυνατοτήτων για την πρόληψη της βίας, διοργανώνοντας κι άλλες δράσεις όπως κάποιοι κύκλοι βιωματικών σεμιναρίων, όπου συμμετέχουν γυναίκες αλλά θα θέλαμε να συμμετέχουν και άνδρες. Ακόμη προωθούμε συστηματικά την ίδρυση Σχολής Γονέων, καθώς η αγωγή του παιδιού από την προσχολική ηλικία είναι πολύ σημαντική και προσπαθούμε να προσελκύσουμε νέους γονείς όπου επίσης θα θέλαμε να συμμετέχουν και οι άνδρες…», είπε μεταξύ άλλων.

 

2019-07-18T08:56:20+00:00
Μετάβαση στο περιεχόμενο